EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

24. 09. 2010

0 komentářů

Hit podzimních hypoték: Splacení části hypotéky zdarma

 


 

Předčasné splacení hypotéky nepatří mezi levné bankovní operace. Některé banky si naúčtují poplatek až ve výši 10 % předčasné splátky, jiné si de facto doúčtují úroky, které by inkasovaly do konce období fixace ze splacené částky. Jenže klienti chtějí více flexibility – a banky zase delší období fixace, aby se jim klienti po roce nerozutekli.

Výsledkem snahy bank o získání klienta na delší dobu je umožnění mimořádných splátek i v průběhu doby fixace úrokové sazby. K tomuto kroku přistoupila naprostá většina hypotečních bank – a téměř všechny nabízejí možnost splatit až 20 % zůstatku jistiny ročně. Ovšem jejich podmínky se přesto liší.

V naprosté většině případů se možnost předčasného splacení hypotéky týká pouze nových klientů a vybraných produktů. Ostatně, proč by se banky zbavovali již (alespoň na čas) jistých klientů, navíc těch, kteří budou bezproblémově splácet – i s úroky? Klient, který může provést mimořádnou splátku, je pro banku vysoce bonitní. Má-li prostředky na mimořádnou splátku, má prostředky i na pravidelné splátky, včetně úroků, které tvoří výnosy banky. Takovým klientům umožnit předčasně splatit část dluhu je pro banku nevýhodné. Předčasné splacení tak slouží jako lákadlo v konkurenčním boji o nové a o "refixující" klienty.

Česká spořitelna

Česká spořitelna by de facto neměla do rodiny bank s možností předčasného splacení části hypotéky vůbec patřit. U produktu Zvýhodněná hypotéka sice uvádí "možnost snížení zůstatku hypotéky o 20 % bez poplatků", ovšem tato možnost se týká pouze konce 5letého fixačního období.

Zvýhodněná hypotéka České spořitelny je oproti jiným poměrně znevýhodněná. Klient se musí zavázat k 5letému období fixace a splácení hypotéky minimálně 20 let. Snížit si svůj závazek může právě jen v období konce fixace a jen maximálně o 20 %. Za to dostává úrokové zvýhodnění " ve výši -1% na polovinu úvěru" .

REKLAMA

GE Money Bank

GE Money Bank přišla s nabídkou mimořádných splátek hypotéky v polovině září letošního roku. Klienti, kteří si uzavřou hypotéku u GE Money Bank nově, mohou každý rok splatit až 20 % úvěru bez ohledu na to, jaká výše nesplacené jistiny jim ještě zbývá.

Např. klient, který bude čerpat úvěr ve výši 2 mil. Kč, bude moci každý rok splatit 400 tis. Kč mimořádnými splátkami.

Podmínkou přiznání možnosti mimořádných splátek je uzavření úvěru ve výši minimálně 2 mil. Kč s fixací úrokové sazby na 3, 5 nebo 10 let.

REKLAMA

Hypoteční banka

Hypoteční banka nabízí již od prosince loňského roku službu Mimořádná splátka, kterou je ovšem nutno sjednat při zřízení hypotéky. Další nezbytnou podmínkou je fixace úrokové sazby na 10 let. Úrokové sazby s fixací na deset let jsou aktuálně o 0,3 procentního bodu vyšší než 5leté fixace nabízené Hypoteční bankou.

Klient se sjednanými mimořádnými splátkami bude moci jedenkrát ročně zdarma splatit 10 % zůstatku jistiny úvěru. Výše maximální mimořádné splátky tak s postupem času klesá.

Komerční banka

Flexibilní hypotéka Komerční banky je určena nejen pro nové klienty, ale mohou na ni "přejít" i klienti banky, kterým končí fixace úrokové sazby. Zaplatí pouze 2 000 Kč za změnu smluvních podmínek a připlatí si za vedení hypotečního účtu, které stojí 250 Kč oproti běžným 150 Kč.

S obměněným produktem, který je možné sjednat od počátku září, klient může splatit 20 % původní výše hypotéky po každých 12 měsících. Podmínkou je fixace na 3 až 10 nebo 15 let.

REKLAMA

mBank

mBank umožňuje u mHypotéky Light splatit zdarma až 20 % jistiny hypotéky ročně. Pokud klient má jinou hypotéku než "Light", záleží na jeho smlouvě a smluvních podmínkách, zda je mimořádná splátka možná a za jakých (zejména finančních) podmínek. Banka doporučuje kontaktovat hypotečního bankéře.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí službu "Turbo" splátky, s jejímž využitím může klient po každých 12 splátkách splatit až 25 % nesplacené jistiny hypotéky. Po sjednání služby ale banka zvýší úrokovou sazbu klientovi o 0,1 procentního bodu a jeho hypotéka se tak zdraží.

"Turbo" splátky mohou v Raiffeisenbank využít pouze noví klienti nebo klienti při konci fixace úrokové sazby.

UniCredit Bank

UniCredit Bank nabízí hypoteční úvěr Flexi, který jako hlavní přednost uvádí možnost uskutečnění libovolných mimořádných splátek úvěru. Výměnou za flexibilitu by měl klient platit vyšší úrokovou sazbu.

Ostatní banky

Klienti LBBW Bank, Oberbank, Volksbank a Wüstenrot hypoteční banky mají stran mimořádných splátek hypotéky zdarma smůlu. Ani jedna z těchto bank možnost mimořádných splátek v průběhu fixace neuvádí a klienti si tak buď připlatí, nebo budou muset vyčkat do konce fixace úrokové sazby.

Poštovní spořitelna, ČSOB a Citibank přeprodávají hypoteční úvěry Hypoteční banky a mají tak shodné podmínky mimořádných splátek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *