EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

02. 02. 2011

3 komentáře

Hypoteční barometr: Kde budou úrokové sazby v prosinci 2011?

 


 

Dnešní článek přímo navazuje na včerejší text publikovaný pod názvem "Kam zamíří úrokové sazby hypoték v roce 2011?". Ve včerejším článku jsme se zabývali faktory, které mohou v letošním roce ovlivňovat vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů, který jsme doplnily některými zajímavými komentáři samotných účastníků trhu a uzavřely predikcí naší redakce. Naopak v dnešním článku se pokusíme zjistit, jak vnímají současnou situaci na hypotečním trhu jeho přímí účastníci – hypoteční bankéři, analytici a hypoteční zprostředkovatelé. 

Na hypotenčím trhu v současné chvíli panuje velmi ostré konkurenční prostředí. Rozdíly mezi nabízenými úrokovými sazbami se měří v řádu setin procenta, banky každý krok konkurence velmi pečlivě analyzují a vývoji na trhu přizpůsobují svou obchodní strategii. Proto jsme se nejen bankéřů zeptali, jakým směrem očekávají, že se úrokové sazby v následujících měsících letošního roku budou ubírat.

Jak vidí situaci na trhu bankéři?

Od bankéřů jsme se nedozvěděli nic moc nového. Téměř všechny banky opět zopakovaly svou mantru, kterou s občasnými přestávkami opakují již od začátku loňského roku. Opět jsme se dozvěděli, že sazby již více méně dosáhly svého dna a ve zbývajících měsících očekávají spíše jejich pozvolný růst.

I přesto, že odpovědi bank mohou v řadě případů sledovat obchodní záměry banky (obavy z blížícího se nárůstu úrokových sazeb mohou motivovat dosud nerozhodnuté klienty k cestě na pobočku a sjednání úvěru), i tak představují výše následující komentáře velice zajímavou sondu pod pokličky tvůrců tuzemského hypotečního trhu a o plánech poskytovatelů hypoték v oblasti cenotvorby mohou leccos prozradit.

Jan Holinka, tiskové oddělení České spořitelny

Očekáváme, že poptávka po hypotékách v prvních měsících letošní roku bude tažena stávajícími nízkými úrokovými sazbami. Předpokládáme, že ČNB bude postupně normalizovat sazby z aktuálně extrémně nízkých hodnot a to se projeví růstem tržních sazeb, jak na krátkém konci, tak na dlouhém konci výnosové křivky. Tržní sazby budou tlačit průměrné sazby za hypoteční úvěry směrem nahoru a aktuální situaci hodnotíme jako dno úrokových sazeb. Také očekáváme další růst hypotečního trhu v roce 2011 oproti roku 2010. Z důvodu očekávaného růstu úrokových sazeb během roku nebude dle našeho odhadu růst hypotečního trhu tak dynamický a dosáhne úrovně zhruba 90 miliard.


Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB

V souladu se stanoviskem Hypoteční banky se domníváme, že v současné chvíli je složité odhadnout vývoj sazeb u hypoték během tohoto roku. Nicméně je zřejmé, že současná výše sazeb hypotečních úvěrů se dlouho neudrží, s ohledem pak na zvyšování ceny zdrojů na mezibankovním trhu.  

Pavel Zúbek, tiskový mluvčí GE Money Bank

V následujícím polovině roku očekáváme spíše stagnaci sazeb, ve druhé polovině pak je možný mírný růst.

Martin Vašek, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky pro věci finanční

Je opravdu těžké předvídat, jak se budou chovat sazby hypotečních úvěrů po celý rok. Je však zřejmé, že současná výše sazeb hypotečních úvěrů se dlouho neudrží. Jejich zvyšování je vzhledem ke zvyšování ceny zdrojů na mezibankovních a zejména dluhopisových trzích nyní nevyhnutelné. Je také známým faktem, že se měnový cyklus pohybuje v intervalech na úrovni let. Lze tedy očekávat postupné zvyšování sazeb během celého roku. 


Radko Belada, ředitel marketingu Komerční banky
Úrokové sazby jsou ovlivněny jednak sazbami na mezibankovním trhu, mírou rizika a také konkurenčním prostředím. Začátkem loňského roku byly patrné dozvuky ekonomické krize, ale oživení trhu, které nastalo v druhé polovině 2010, bylo opravdu výrazné. V současné době jsou úrokové sazby pravděpodobně na svém dnu, lze tedy velmi pravděpodobně čekat jejich růst.


Jiří Bečvář, Senior Dealer Treasury/ALM LBBW Bank

Sazby z hypoúvěrů budou stagnovat nebo se lehce zvýší. Konkurenční prostředí bude držet sazby nízko, i když by došlo k dalšímu růstu víceletých mezibankovních sazeb. Což se děje již nyní. Víceleté sazby vzrostly od srpna 2010 o 50-70bp, přičemž sazby hypoúvěrů díky konkurenci spíše klesají.



Denisa Salátková, tisková mluvčí Poštovní spořitelny

Pokles sazeb mimo marketingové akce bank se již očekávat nedá. Také ovšem nebude důvod k nějakému výraznějším růstu sazeb v řádu procenta.


Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank

Hypotéky jsou teď kvůli konkurenčnímu boji bank rekordně levné. Z ekonomického pohledu nevidíme žádný důvod pro udržení současných nízkých sazeb, počítáme tedy s postupným pozvolným růstem sazeb.  

Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí UniCredit Bank

V následujících 11 měsících letošního roku očekáváme další růst sazeb, tentokrát o 10-15%.


Jiří Škrob, produktový manažer Volksbank CZ

V průběhu roku 2011 očekáváme velmi mírný růst sazeb.


Helena Dušková, tisková mluvčí Wüstenrot hypoteční banky

Předpokládáme, že v 1. pololetí roku budou úrokové sazby stagnovat, případně, a to v rámci akčních nabídek bank, by mohlo dojít ještě k jejich snížení. Ve 2. pololetí očekáváme jejich mírné zvýšení (pokud se zvýší tržní úrokové sazby). 

Pohled makléřů, analytiků a finančně poradenských společností

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance

Ve druhém kvartále 2011 přijde první zvýšení repo sazby České národní banky a vše bude signalizovat sérii ještě dalších zvýšení repo sazby. Za rok ode dneška tak bude repo sazba podle našeho odhadu na hladině 1,25 %. Ne že by bylo nutné tak výrazně zvyšovat úrokové sazby, ale centrální banka se zalekne inflace a inflačních účekávání. Už nyní signalituje utažení měnové politiky, byť má ještě čas. Za rok bude proto podle nás 1letý PRIBOR, který se od signální reposazby ČNB odvíjí, kolem 2,3 %. 


Tomáš Prčík, jednatel makléřské společnosti Callido

Pro růst sazeb hovoří ekonomické oživení ve světě, velké monožstí likvidity uvolněné na trh a tlak na růst výnosností evropských dluhopisů. Na pokles sazeb bude dle mého názoru, stejně jako v předkrizovém roce 2007, tlačit růst koruny, v horším případě další "kolo" recese způsobené přehřátím asijského trhu s nemovitostmi. Očekávám tedy růst sazeb o 0,2 až 0,5 procentního bodu. 


Jan Kruntorád, ředitel makléřské společnosti Gepard Finance

Aktuální hodnota Hypoindexu je zkreslena resp. zpožděna o obchody, které se rozjednávaly za dřívějších podmínek a dalšími obchody, kde je uplatňována minimálně 1 měsíční garance sazby. Lze proto lehce odvodit, že i sazby v lednu budou nepatrně klesat, protože se projeví stále ještě lákavé sazby z prosince loňského roku. S počátkem ledna jsme mohli pozorovat mírné zvýšení sazeb u bank, které zřejmě v roce 2010 naplnily svoje plány a nyní vyčkávají, zda leden potvrdí úspěšný výsledek z prosince a trend, že se hypoteční trh opravdu odrazil ode dna.

Usuzujeme tedy, že sazby v roce 2011 budou mít svoje dno pravděpodobně právě v lednu tohoto roku a následně očekáváme mírný růst sazeb. Většina bank aktivizuje nabídku pro klienty v únoru. Lze očekávat, že se tato strategie nebude příliš lišit od minulých let a tyto akce budou zaměřeny především na poplatky a jen v minimální míře se budou týkat sazeb.

Z pohledu makroekonomického není žádný zjevný důvod pro další pokles úrokových sazebv roce 2011, přestože by to bylo pro klienty velmi pozitivní a ještě více by to mohlo rozhýbat realitní trh a v konečném důsledku i zamrzlý developerský trh. Nicméně dobře víme, že mnohokrát více než závislost na mezibankovním trhu vývoj sazeb ovlivnila skutečnost jak se jednotlivým bankám dařilo naplňovat představy vlastníků. Proto je možné, že v polovině roku dojde k pozastavení růstu sazeb, nebo dokonce k určitému časově omezenému snížení sazeb. Pokračují růst sazeb ve druhém pololetí pak může být zastaven stagnací v posledních dvou měsících způsobenou do jisté míry opět tím, jak se s koncem roku bankám bude dařit plnit plány.


Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance

Do roku 2011, tak vstupujeme s předpokladem zachování prostředí příznivě nízkých úroků pro klienty, což by mohlo podpořit další oživení poptávky po úvěrech. To je ovšem asi tak vše, co si s přesností můžeme dovolit konstatovat. Přesto se pokusíme odhadnout, že v první polovině tohoto roku dosáhnou hypoteční úrokové sazby svého dna, které však s největší pravděpodobností nebude tak nízko, jako v letech 2005/2006. Pro druhou polovinu roku 2011 už je velmi reálné předpokládat, že sazby začnou mírně růst.
 

Jan Lener, ředitel pro komunikaci a PR společnosti Broker Consulting
Úrokové sazby hypoték vysoce korelují se základní sazbou. U ní předpokládáme vzrůst až na 1 % na konci druhého čtvrtletí tohoto roku. V prvním čtvrtletí by sazba neměla překročit 0,75 % (OK Index vychází na 0,9 %, náš odhad je umírněnější než průměrný názor finančních domů v OK Indexu). Rok bychom měli zakončit se sazbou 1,5 % (OK Index vychází 1,3 %). V roce 2012 pak očekáváme dosažení 2,25 %. OK Index ukazju 2,3 % Trend u hypoték bude podobný, ale růst bude přecijen brzdit konkurenční boj. Banky se navíc snaží získat více klientů a nebudou bojovat pouze mezi sebou, ale také o to, aby si lidé hypoteční úvěr vzali. Letos čekáme růstový trend sazeb hypotečních úvěrů, vyšší rozdíly napříč bankami a jednotlivými produkty. Růst však bude v řádech desetin procentního bodu.


Josef Rajdl, vedoucí analytického oddělení společnosti Fincentrum

Není možné určit, jak se budou úrokové sazby dále vyvíjet, protože jakákoliv nová událost může existující či potenciální vývoj změnit. Pokud vezmeme v úvahu současné informace, očekávám, že ve druhém čtvrtletí by mohlo dojít k růstu úrokových sazeb, vzhledem k pravděpodobnému zvýšení ceny peněz na finančních trzích. Na růst může tlačit jak očekávaná inflace, tak vyšší požadovaný výnos u alternativních investičních příležitostí, které banky mají (např. státní dluhopisy). Nepředpokládáme, že by tento vývoj mohl být zpočátku kompenzován snížením rizikových přirážek, protože je stále vysoká nezaměstnanost, jakož i nejistota dalšího ekonomického vývoje. Pokud však vydrží některým bankám snaha získat vyšší tržní podíl, mohli bychom se v druhé polovině roku dočkat následného snížení sazeb. 

Kde budou úrokové sazby hypoték na konci letošního roku?

V prosinci 2010 se hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXU dočasně ustálila na úrovni 4,23 %. Součástí našeho průzkumu byla také doplňující otázka, ve které se měly respondenti pokusit odhadnout, jakou hodnotu bude mít FINCENTRUM HYPOINDEX v prosinci 2011? I přes občasný odpor a "skřípění zubů" respondentů, kteří nás odkazovali na nejrůznější věštecké poradny, se nám podařilo shromáždit bezersporu zajímavé tipy, které jsou uvedeny v následující tabulce. Pestrost došlých odhadů jen ilustruje, jak těžké je v současnosti vývoj úrokových sazeb předvídat.  


Tabulka 1: Očekávaná hodnota FINCENTUM HYPOINDEXu v prosinci 2010

UniCredit Bank  5,00%
Jan Bureš, Raiffeisenbank 4,86%
Dagmar Náhlíková, Wüstenrot hypoteční banka 4,79%
GE Money Bank 4,75%
Radko Belada, Komerční banka 4,65%
Poštovní spořitelna 4,65%
Josef Rajdl, Fincentrum 4,60%
Jan Lener, Broker Consulting 4,60%
Jan Kruntorád, Gepard Finance 4,54%
Markéta Šichtařová, Next Finance 4,49%
Tomáš Prčík, Callido 4,48%
Libor Ostatek, Golem Finance 4,48%
Jiří Škrob, Volksbank 4,42%
Česká spořitelna 4,31%
Jiří Bečvář, LBBW Bank 4,25%
ČSOB 4,25%

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pf

    2 února, 2011

    A ja se ptam, ma vubec smysl ptat se lidi jejichz zivobyti zavisi na poskytnutych hypotekach? Lidi, kteri uz 3 roky neustale tvrdi ze ceny nemovitosti i sazby hypotek dosahly sveho dna? Copak opravdu neexistuji nezavisli odbornici kteri reknou opravdu svuj nazor? Nebo existuji, ale jejich nazor se nedostane do medii protoze ty media jsou bud podmaznuty nebo primo vlastneny lidmi z realitni branze.
    Staci si porovnat historicke hodnoty sazeb cnb a urokovych sazeb, podivat se na pomer cen nemovitosti k prumernemu prijmu v cr a ve svete, na rostouci pocet nesplacenych hypotek, na demograficky vyvoj, na rostouci nezamestnanost, na uvolnovani regulovaneho najemneho. Vsechny tyto data srazi cenu nemovitosti a hypotek dolu, jedine co se je snazi tlacit nahoru je prani a PR-clanky zainteresovanych lidi (ovsem jak vidime za posledni 3 roky je to snaha celkem marna)

    Odpovědět

  • Drako

    2 února, 2011

    Je to tak jak píšeš a podepsal bych se pod to.To je jedna velká mediální masáž, ale na to snad už nyní může skočit jen naprostý blbec.Jenže například realitky i developeři si neuvědomují, že se to nakonec obrátí proti nim a nebude to už dlouho trvat.

    Odpovědět

  • mam

    21 listopadu, 2011

    úsměvné!
    jediný kdo se obrátí budeš asi ty!

    Odpovědět