EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Ondřej Záruba

24. 03. 2009

16 komentářů

Hypotéka není pro finanční samouky

 


 

Mýtus 1: Přečtu si tabulku úrokových sazeb v HN a oběhnu ty nejlevnější banky s žádostí o hypotéku a získám to nejvýhodnější řešení

V novinách nepracují hypoteční makléři, nýbrž novináři. Pracují s daty, která dostanou od finančních ústavů. Ty jim pochopitelně většinou dávají to, co je v marketingových materiálech, a ne garantované podmínky.

Dalším poměrně podstatným problémem tohoto postupu je rozdílná metodika kalkulace úroků mezi některými ústavy. Potom to vede k tomu, že se srovnávají hrušky s jablky, například mezi měsíční a denní bází. Rovněž je třeba si uvědomit úroková sazba není jediné kritérium výhodnosti.

Mýtus 2: To mi řekl můj bankéř nebo poradce, musí to být pravda

Úroveň znalostí mnohých úvěrových poradců na pobočkách je žalostná (stejně jako u mnoha zprostředkovatelů). Vždy je třeba si položit otázku, jak často tento člověk s tímto produktem pracuje. Je-li to jeho denní chléb, je vysoce pravděpodobné, že bude mít stále aktuální informace a bude si uvědomovat i potenciální příčiny neúspěchu schvalovacího procesu. Takovýto člověk nepoužívá slova jako jednoduchý a snadný, ale dává přednost výrazům typu pravděpodobný či standardní.

REKLAMA

Důležité je dát si pozor obzvláště na „finančníky“, kteří slibují mnoho. I když se pobočka vaší mateřské banky může zdát majestátní, je klidně možné, že jste jejich jediný nebo jeden ze dvou klientů na hypotéku za celý měsíc. Na takovýchto pobočkách je vyřizování úvěru adrenalinový sport.

Podobné to je u zprostředkovatelů, kteří se primárně živí například prodejem penzijního připojištění nebo životních pojistek. U těch dejte pozor zejména na to, aby vás nechtěli pojišťovat, ještě než k nějaké hypotéce vůbec dojde. Obvykle to bývá pro klienta nevýhodný misseling.

Mýtus 3: Když je úvěr schválen, je to hotovo

Ani náhodou. Jednak vždy jsou nějaké podmínky stanovené pro čerpání. U některých účelů, jako je výstavba domu, bych vždy doporučil pečlivě ohlídat předem šance na jejich splnění. A pokud byste náhodou podmínky nesplnili a úvěr nečerpali, tak se můžete těšit na sankci od banky , která může být klidně i 25 % objemu nečerpaného úvěru.

REKLAMA

Chyba by byla si i myslet, že v případě, kdy podmínky splním, mi banka se 100% pravděpodobností vyčerpá. Už jsme zaznamenali případy, kdy k čerpání nedošlo. Důvod je ten, že se radikálně může změnit schvalovací politika banky, a banka se klidně raději s klienty bude soudit, než aby vpustila do svého portfolia úvěr, který se jí přestal líbit.

Mýtus 4: Finanční poradce je gauner

Je to jen asi 95 %. Jak ale poznat toho správného? Správný se nikdy nezačervená, pokud má hovořit o své odměně za práci pro vás. Správný poradce je seriozní obchodník, který nemá problém s konkurencí. Uvědomuje si, že není jediný, kdo vám předkládá nabídku, a že potřebujete čas pro rozhodování. Poskytne veškeré informace o konstrukci produktů, jejich skryté nákladovosti.

Měl by také být schopný a ochotný objektivně porovnat jednotlivé varianty včetně těch konkurenčních. Pakliže to však udělá, tak nečekejte, že to budě dělat zadarmo, protože i on je člověk, který chce je z něčeho živ.

Finanční poradce je člověk, který klientovi může ušetřit spoustu budoucích nepříjemností. Zároveň se díky němu můžete dostat na lepší podmínky vaší hypotéky. Jak ale nalézt toho správného? Hledejte takové lidi, kteří jsou schopni samostatně myslet a nepracují s naučenými schématy. Hledejte ve vodách firem, jejichž členská obec nepřekračuje výrazně 100 lidí. Kvalita je totiž ruku v ruce s kvantitou. V tomto případě, čím více lidí, tím proměnlivější úroveň kvality poradenství a zprostředkování.

Loading

Vstoupit do diskuze 16 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    24 března, 2009

    Rád bych upozornil na 2 špatné formulace v textu:
    – „…kdy podmínky splním, mi banka se 100% pravděpodobností vyčerpá.“
    – „…protože i on je člověk, který chce je z něčeho živ.“
    Jinak díky za článek 😉

    Odpovědět

  • JUDr. Ludvík Sobota

    27 března, 2009

    poptáváte slunný byt s krásnou vyhlídkou do lesa a přesto v centru? Zn. tento týden jen za 1.800.000 Kč
    oddlužení zdarma do 48 hodin!!
    přijdte na naše setkání budoucích investorů na Novotného Lávku či do některého z krajských měst!!
    naprostá novinka na trhu v ČR, produkt oddlužení fyzických i právnických osob!!
    zbavte se dluhů a vydějte miliony!!
    pište ihned na ludvik.sobota@email.cz

    Odpovědět

  • Vašek Michelský

    27 března, 2009

    byl jsem na těch setkáních investorů, je to tam super!!
    navíc po zaplacení vstupenky nyní jen za 500 (místo obvyklých 4862 Kč) každý zdarma obdrží úžasnou knihu
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lereah_BookCover_2005.jpg
    v ní načerpáte rady, jak zbohatnout, je od finančního gurua z USA !! je to mana z nebes, předpovídá budoucnost!!
    já po přečtení zbohatnul o pár milionů, a co vy? U pozorňuji, že jinde než u nás knihu již neseženete.

    Odpovědět

  • JUDr. Sobota

    27 března, 2009

    100% garantujéme zhodnocení vašich prostředků o minimálně 9 -16 % ročně během 10 let !! stojí za námi Panevropský nadnárodní koncern- holding, kótovaný na všech světových burzách.
    V dnešní době jsme jediný koncern, jehož akcie rostou průměrně 50% ročně. Jen od začátku letošního roku vylétly hodnoty našich indexů o 78%. A proč? protože jsem nejlepší a investujeme peníze tam, kam se to vyplatí a řídíme se heslem levně nakup, draho prodej!!!
    nyní nabízíme cenu vstupenky na naše setkání za pouhých 480 Kč, místo obvyklých 5000 Kč, aby s námi mohl zbohatnout opravdu každý!!!
    jsme jedničky v oboru !!!

    Odpovědět

  • Radek

    28 března, 2009

    Jedničky v oboru, jistě. V oboru lakýrnictví. Pěkně tu všechny lakujete ;-).

    Odpovědět

  • JUDr. Ludvigg Sobota

    3 dubna, 2009

    Vážení přátelé
    jsem doktor práv. Vystudoval jsem v bývalém ČSSR, po perzekuci a nucené emigraci do Spojeného království jsem vystudoval práva na královské Univerzitě v Cambridge. Poté jsem podnikal v Německu a USA, kde jsem též dokončil a následně habilitoval na Univerzitě v NYC a také na Univerzitě v Kolíně nad Rýnem.
    Kdybyste přišli do mé kanceláře v Michli, kde jsem otevřel pobočku svého mezinárodního holdingu, viděli byste na stěně 4 zarámované diplomy z věhlasných právnických Univerzit!!!
    Vážená dámo, dále mám ještě tituly z mnoha ekonomických škol!!
    Prosili mne na kolenou, abych vyučoval na školách právní vědy a ekonomiii, ale bohužel musím tyto nabídky podnikat, jelikož mám velkou zodpovědnost za zaměstnance v mých firmách po světě!!
    Mám tolik peněz, že bych si vás všechny mohl koupit, ale já jsem se rozhodl býti filantropem a nechat vás zbohatnout!!
    Proto pořádám ty mítinky v centrech měst, kde nabízím oddlužení a následně poskytuji úvěry téměř zadarmo na apartmány v Malešicích a Michli v nově budované ul. U spalovny. Zde vyrůstá nádherná rezidence, která je hned u lesa a přesto pár minut od centra.
    Američané zde poptávají malometrážní byty za nájemné v tisících dolarů, ale já tyto nabídky odmítám a nabízím je za směšnou cenu našim českým spoluobčanům, jelikož mne k tomu vede jen a jen filantropická touha pomoci lidem, kteřčí se dostali do dluhů!!
    Jsem váš přítel vážení přátelé!! jsem zde kvůli vám!!
    JUDr. Ludvík Sobota

    Odpovědět

  • Radek

    6 dubna, 2009

    Teď jste mě pobavil. Nebo to snad myslíte vážně? 😀

    Odpovědět

  • Mgr. Libor Kušanský, CSc.

    27 března, 2009

    pokud umíte anglicky, na dobírku vám zašlu
    úžasnou knihu, která vám otevře oči!!
    pište na ludvik.sobota@email.cz
    za pouhých 898 Kč obdržíte celobarevnou publikaci světoznámého autora bestselerů a finančního gurua, který předběhl dobu a stal se vizionářem. Já již po přečtení první kapitoly zbohatnul o 8.640.000 a po dočtení knihy jsem byl bohatší o 14.240.000 Kč!!! a to se vyplatí!!
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lereah_-_Rules_for_Growing_Rich.png
    kupujte vážení přátelé, dokud je na skladě!!!

    Odpovědět

  • pavelhek

    1 dubna, 2009

    Hm, chvilku jsem hledal, a našel jsem ji od 7 do 30 babek.

    Odpovědět

  • Metro holding GMBH

    3 dubna, 2009

    JUDr. Ludvigg Sobota byl jmenovám dne 2.4. zaslouženým čestným emeritním profesorem University of New York City Columbine.
    Přesto i nadále zůstává v čele všech mezinárodních holdingů i předsedou správních rad ve všech svých firmách ve světě.
    Gratulujeme!!!

    Odpovědět

  • Mgr. Libor Kušanský, CSc.

    3 dubna, 2009

    pokud umíte anglicky, na dobírku vám zašlu
    úžasnou knihu, která vám otevře oči!!
    pište na ludvik.sobota@email.cz
    za pouhých 898 Kč obdržíte celobarevnou publikaci světoznámého autora bestselerů a finančního gurua, který předběhl dobu a stal se vizionářem. Já již po přečtení první kapitoly zbohatnul o 8.640.000 a po dočtení knihy jsem byl bohatší o 14.240.000 Kč!!! a to se vyplatí!!
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lereah_-_Rules_for_Growing_Rich.png
    kupujte vážení přátelé, dokud je na skladě!!!

    Odpovědět

  • JUDr. Ludwigg Sobota

    5 dubna, 2009

    Vážení přátelé,
    prvních dvěstě lidí obdrží 1.000 až 5.000 Kč podle přání.
    velmi mne těší váš zájem o náš produkt instantních peněz a oddlužení zdarma s následným úvěrem na apartmán v Michli či Malešicích.
    Abychom zajistili bohatství a lehký život více lidem, rozhodli jsme se prvním dvěma stům zájemcům o oddlužení vyplatit v hotovosti na dřevo 1000-5000. Stačí, když nám na adresu naší společnosti ludvik.sobota@email.cz napíšete, kolik Kč si přejete zaslat, a my vám je zašleme!!!!
    Věříme, že si tím získáme vaši přízen a někteří z vás si pak zakoupí produkt oddlužení zdarma a budeme vám moci poskytnout bezplatný úvěr na apartmán v Michli, který vás katapultuje mezi bohaté restituenty.
    Napište nám, kolik Kč požadujete a my vám je zašleme!!!
    K ničemu se touto žádostí nezavazujete, děláme to jen pro vás, abychom vám usnadnili život!!!
    Váš přítel a jednatel společnosti
    Ludvigg Sobota

    Odpovědět

  • Vašek Podskalský

    5 dubna, 2009

    dostal jsem 5000 Kč. Jsem bohaty to vse jsem dosahl bez prace a vlastniho pricineni. !!!
    Opravdu to funguje.!!!
    Napsal jsem mu emailem, ze me ta reklamni akce zaujala, a at mi poslou na ucet 5000 Kc. Poslal jsem mu cislo uctu u Ceske Sporitelny a behem peti minut byly prachy na ucte. Je to uzasne!!!
    Uz jsem si u nich zakoupil produkt oddluzeni naprosto zdarma, jsem bez dluhu a pujcili mi i penize na apartman v Malesicich. Jsem bohaty a to vse jsem dosahl bez prace a vlastniho pricineni. !!!
    Budu se jen bavit a flamovat az do smrti. A za to vse dekuji panu doktorovi Sobotovi!!!

    Odpovědět

  • Radek

    6 dubna, 2009

    Drobný háček ve vašem výmyslu: Česká spořitelna neumí ani v rámci banky udělat převod za 5 minut.
    Že by to byla další frakce Edbusy? 🙁

    Odpovědět

  • Metro Holding Hamburg GMBH

    9 dubna, 2009

    JUDr. Ludvigg Sobota byl jmenovám dne 2.4. zaslouženým čestným emeritním profesorem University of New York City Columbine.
    Přesto i nadále zůstává v čele všech mezinárodních holdingů i předsedou správních rad ve všech svých firmách ve světě.
    Přejeme Ti Ludwigu, jménem celého pracovního kolektivu 398 563 zaměstnnaců ze všech kontinentů, kde máš své firmy, hodně úspěchů do dalšího života a hlavně to zdraví. Odpočiň si na Mauriciu, a dávej pozor na žraloky, ty starej pardále !! Gratulujeme k dalšímu titulu !!!

    Odpovědět

  • Radek

    9 dubna, 2009

    To je fakt ubohý…

    Odpovědět