EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

25. 11. 2008

0 komentářů

Jak se bude vyvíjet cena plynu a elektřiny v roce 2009?

 


 

Cena jak elektrické energie, tak plynu v předchozích letech vytrvale stoupala. Nicméně klesající cena ropy, plynu a potažmo vývoj na finančních trzích dávaly odběratelům určitou naději na možnou změnu trendu. Bohužel čerstvá zpráva Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a distribučních společností odběratelům elektřiny příliš důvodů k radosti nedává. 

Domácnosti v České republice si příští rok za elektrickou energii výrazně připlatí. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) největší čeští distributoři navýší ceny elektrické energie v příštím roce v průměru o více než deset procent. ČEZ a Pražská energetika (PRE) plánují nárůst cen elektřiny pro domácnosti o 9,9 %. E.ON od nového roku zdraží dokonce o 16,4 %.

"Za zvýšením ceny elektřiny stojí především nárůst ceny komodity obchodované na burze v Lipsku a v Praze, a to v rozmezí 21 až 28 procent," vysvětluje plánované zdražení Miloš Homolka, místopředseda představenstva E.ON Energie.

Zatímco novoroční ceny elektřiny jsou již známy, nad cenami plynu pro následující období zatím visí otazník. Největší český distributor plynu – RWE Transgas – bude o své cenové politice pro nadcházející období informovat až tento pátek.

REKLAMA

Jak se budou vyvíjet ceny energií v příštím roce?

Podle dosud publikovaných prohlášení plynárenské společnosti a podle kvalifikovaného očekávání ERÚ zůstanou ceny plynu minimálně na stávajících úrovních. Někteří odborníci dokonce očekávají v druhém a dalších čtvrtletích roku 2009 snížení cen plynu. Na základě čeho tak usuzují?

Globální ekonomický růst zpomaluje. Klesá poptávka po zboží a službách, a tím pádem také dochází k ochlazení poptávky po energiích všeho druhu. Názorným příkladem může být cena ropy, která se ještě v červenci letošního roku obchodovala na svém historickém maximu kolem 150 amerických dolarů za barel, aby se během následujících 4 měsíců opět postupně propadla až pod 50ti dolarovou hranici (listopad 2008).

Vývoj ceny ropy nejen že ovlivňuje ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích, ale je určující také pro vývoj cen další energetické zdrojů, včetně plynu. Samotný propad cen surovin na světových trzích však nemusí vždy znamenat pokles spotřebitelských cen na tuzemském trhu. Důležitou roli v konečném účtování hraje rovněž směnný kurz české koruny vůči euru a dolaru, což potvrzuje Martin Chalupský, tiskový mluvčí plynárenské společnosti RWE Transgas: "Současný trend v poklesu cen ropy se v roce 2009 v cenách plynu určitě projeví.  Proti zlevňování jde ale výrazné posilování kurzu dolaru, za který plyn nakupujeme."

REKLAMA

Konkrétní odhad ceny plynu prezentovala například společnost ENA, která se dlouhodobě zabývá oblastí energetiky a energetickými audity. Ta, v souladu s očekáváním trhu, předpokládá, že v lednu letošního roku cena plynu klesne o pět až deset procent.  

I přesto, že Česká republika zatím nevykazuje známky nějakého hlubšího propadu ekonomického růstu, a i přesto že drtivá většina elektrické energie se v tuzemsku vyrábí v tepelných či jaderných elektrárnách, pokles ceny ropy a menší zájem o energetické zdroje by měl mít výhledově také pozitivní vliv na cenu elektrické energie. Zlevní tedy elektřina?

Jenže v případě elektřiny je situace složitější. Obchod s elektřinou probíhá na tzv. energetických burzách. Pražská burza však při svém startu ceny pro tuzemský trh regulovala, a tak obchodníci si stihli většinu kontraktů nasmlouvat ještě za regulované ceny. Díky tomu čeští spotřebitelé mají proud oproti svým sousedům levnější, nicméně efekt poklesu cen energií (v čele s ropou) se v maloobchodních cenách hned tak neprojeví.

"Pokud už ropa výrazně nezdraží, mohlo by se to pozitivně projevit v cenách pro domácnosti od roku 2010," řekl pro Hospodářské noviny Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *