EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

10. 05. 2010

1 komentář

Jak vzniká společenství vlastníků jednotek?

 


 

Kupujete-li byt v bytovém domě, pravděpodobně již společenství vlastníků jednotek spravující společné prostory existuje a o dům se lépe či hůře stará. Vznik společenství tak nebude na pořadu dne.

Společenství vlastníků jednotek vzniká v bytových domech, které mají alespoň pět bytů ve vlastnictví alespoň tří různých majitelů. Společenství tak vznikne např. při převodu družstevních bytů do osobního vlastnictví nebo v případech, kdy majitel bytového domu rozprodává samostatně jednotlivé byty.

Jak vzniká společenství

Vznik společenství vlastníků jednotek (SVJ) vyplývá ze zákona a není možné se mu vyhnout. Za den vzniku je považován den, kdy katastr nemovitostí doručí třetímu majiteli listinu osvědčující nabývací právo k bytové jednotce. Katastr zároveň obešle ostatní majitele bytů. Ke dni vzniku společenství se jeho členy stávají všichni dosavadní majitelé bytů v domě. Členem společenství se stává každý nový majitel bytu.

Vznikem společenství ovšem povinnosti jeho členů nekončí – naopak začínají. Členové společenství se musí shromáždit na shromáždění, což je nejvyšší orgán společenství, nejpozději do 60 dnů, aby

  1. schválili stanovy společenství a
  2. zvolili orgány společenství (výbor).

Na prvním shromáždění zákon požaduje účast notáře, kterého hradí společenství z prostředků na údržbu nemovitosti.

REKLAMA

Zákon pamatuje i na případ, kdy se vlastníci bytových jednotek na stanovách a výboru nedohodnou, případně se vůbec nesejdou. V takovém případě jsou za stanovy SVJ považovány vzorové stanovy vydané nařízením vlády a za výbor nadpoloviční podílník na společných prostorách, a pokud takový není, tak členové společenství, kteří byli vlastníky bytů v době jeho vzniku.

Do dalších 60 dnů musí výbor podat návrh na zápis společenství do rejstříku společenství vlastníků, který vede stejný soud a který se řídí obdobnými předpisy jako obchodní rejstřík. Součástí návrhu musí být jak notářský zápis, tak schválené stanovy společnosti a dále výpis z katastru nemovitostí k příslušnému domu s byty a nebytovými prostory. Zápis se provede i v případě, že nejsou dodrženy stanovené lhůty.

Poslední povinnou registrací je registrace u správce daně do 30 dnů „ode dne, kdy začalo pobírat příjmy podrobené dani nebo mu vznikla povinnost srážet daň nebo zálohy na ni,“ jak uvádí Zákon o vlastnictví bytů.

Fond oprav

Příspěvky do fondu oprav slouží především k vytvoření rezervy na větší opravy a rekonstrukce společných prostor domu, ale také na běžné opravy a údržbu. Jejich výši stanovuje shromáždění členů společenství a jejich největším nebezpečím je příliš nízký příspěvek.

REKLAMA

Jsou-li příspěvky do fondu oprav příliš nízké, není možné budovu řádně udržovat a větší rekonstrukce a opravy se uskutečňují až tehdy, hrozí-li havarijní stav. To pochopitelně zvyšuje náklady – navíc je mnohdy třeba připočítat i náklady spojené s úvěrem, neboť ani pro případ havarijního stavu nemusí být ve fondu oprav dostatek prostředků.

Vyšší příspěvek do fondu oprav je vhodné naplánovat s dostatečným předstihem před plánovanou rekonstrukcí tak, aby nebylo nutné sáhnout k úvěru, případně aby úvěr bylo možné vůbec čerpat. Finanční instituce limity úvěru pro společenství vlastníků jednotek stanovují právě především na základě výše příspěvků členů.

Zákon ukládá majitelům nemovitostí povinnost se o svůj majetek řádně starat. V kontrastu s tím nestanovuje žádnou povinnost odvádět alespoň minimální prostředky do fondu oprav. Mnoho bytových domů tak pro nové zájemce o koupi bytu představuje neviditelnou hrozbu v podobě skrytých nákladů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zdenek

    19 listopadu, 2015

    Za peníze fondu oprav, chtějí někteří koupit byt v domě, ale to bychom museli fond vybrat a nebylo by na případné opravy, pokud je jeden majitel bytu proti, můžou to udělat?

    Odpovědět