EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Ivan Chyla

27. 04. 2009

0 komentářů

Karibské nemovitosti: Krize nebo příležitost?

 


 

Ekonomické krize přicházejí a odcházejí, ať se nám to líbí nebo ne, a jsou přirozenou a nedílnou součástí globálního přerozdělování. Proto je tak důležité vědět, kde investovat a jaká rozhodnutí v této době činit. Zatímco někteří vnímají krizi jako těžké časy, druzí v ní spatřují příležitost a vědí, jak ji využít. 

Nejúspěšnější investoři a podnikatelé dosáhli svých největších úspěchů právě v době krize. Byli to lidé, kteří viděli až za hranice toho, čemu říkáme krize, lidé, kteří v krizi viděli unikátní příležitost. Jako příklad můžou sloužit jména Aristoteles Onassis nebo John. D. Rockefeller.

Před několika měsíci na ekonomickém fóru v Dominikánské republice držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001 Joseph Stiglitz předpověděl, že světová ekonomika bude čelit krizi zhruba 2 roky. Zároveň na tomto setkání zaznělo, že v tomto těžkém období bude jedním z nejméně dotčených odvětví turistika, přičemž nejpopulárnější turistické destinace budou pokračovat ve své prosperitě a růstu.

Kam investovat? To turistických destinací!

Nemovitosti v oblastech považovaných za oblíbené turistické destinace a oblasti či místa vhodné pro koupi tzv. „druhého domova“ se jeví jako příhodná investice. Většinou se jedná o exotické destinace s dobrou infrastrukturou, kde americký dolar stále plní svou úlohu a lokální ekonomiky jsou s ním úzce spjaty.

Jako příkad pro Evropany atraktivních destinací (pokud pomineme některé lokality v USA, zejména Floridu) můžeme uvést Panamu, Kostariku a karibské pobřeží Mexika.

REKLAMA

 

Otázka zní: Kdy se realitní trh obrátí a poroste?

Asi nejlepší rada je neposlouchat ty, kteří  tvrdí, že to určitě vědí. Nicméně, pokud chceme být o krok napřed, je třeba brát v úvahu významná fakta:  Stoupá počet lidí, kteří si pořizují „druhý domov“ v oblasti Karibiku, a to buď proto, že chtějí trávit dovolenou ve „svém“ a zároveň dobře tuto investici zhodnotit díky pronájmu (professional property management), nebo plánují po dosažení důchodového věku si dlouhodobě užívat zdravého, klidného a levného života v Karibiku.                 

Jsou to lidé, kterým se v realitní branži říká „snow birds“, čili lidé, kteří utíkají před nepřízní počasí (mrazy a sněhem) do tepla a exotiky . Jedná se především o Kanaďany a Američany, ale stoupá i počet Evropanů.

Počet těchto lidí podle statistik významně poroste. V angličtině se nazývají „baby boomers“- tedy lidé, kteří mají poměrně vysokou koupěschopnost a chtějí si v důchodu zaslouženě užívat života v klidu a teple. Podle Census Bureau 78 milionů „baby boomers“ (narození mezi roky 1946 až 1964) bylo naživu v červenci 2005 a každý den v roce 2006 dosahovalo 7918 z těchto lidí věku 60 let.

REKLAMA

Realitní trhy v oblastech nabízející „druhé domovy“ porostou, neboť budou silně ovlivněny touto skupinou koupěschopných lidí. Je pravděpodobné, že vliv „baby boomers“ ovlivní růst pro příští dvě dekády.

Karibské pobřeží Mexika jako lákadlo pro investory

Mexiko je dnes na historické úrovni ekonomické stability a finančních rezerv, což mu pomáhá úspěšně čelit nadcházejícímu období. Karibské pobřeží Mexika je turistickou destinací číslo jedna v latinské Americe, patří mezi osm nejúspěšnějších destinací na světě a v tuto chvíli má na svém pobřeží i dvě nejrychleji rozvíjející se aglomerace v latinské Americe.

Za poslední 3 roky dosahovalo zhodnocení investic v realitách na pobřeží karibském pobřeží Mexika v průměru 15 %. V případě luxusních residenčních investic pak 23 % a  dokonce celých 45 % v oblasti velkých developerských projektů nad 25 mil. USD zaměřených na luxusní residenční  bydlení.

Už více než milion Američanů vlastní svůj „druhý domov“ v Mexiku. Hodně z nich se pak po dovršení důchodového věku natrvalo přestěhuje do Mexika. Láká je k tomu nejenom krásné moře a pláže a klidný způsob života, ale i ekonomika – počínaje zdravotní péčí, přes benzín a potraviny až po služby – vše je zde levnější než v USA. Týká se to i dalších „snow birds“, zejména Kanaďanů, a stoupá  rovněž počet Evropanů, kteří vlastní „druhý domov“ v této části Karibiku.

REKLAMA

Důležitá informace: Je tu bezpečno a díky legislativě je zde vysoká ochrana zahraničních investic…

Kdy je správný čas investovat do nemovitostí?

Pokud uvažujete o koupi nemovitosti  v exotické destinaci s výhledem, že v průběhu 5 až 15 let se stane pro podstatnou část roku vaším domovem, teď je vhodný čas pro nákup. Rozhodně je správný čas z pohledu, že nebudete kupovat nemovitost v době, kdy ceny budou na vrcholu.

Současný stav v tomto segmentu realitního trhu nahrává kupcům/investorům se strategií užívat si nemovitost, v době nepřítomnosti ji nechat generovat zisk (a tak významně zlepšit návratnost investice) a těšit se na období, kdy se stane jejich domovem na delší dobu (zejména v období nepříznivého počasí).

Je nutné zdůraznit, že ne všechny nemovitosti na tomto trhu mohou svému novému majiteli generovat maximální příjmy z  jejího pronájmu. Pokud však potencionální kupec disponuje podrobnou znalostí místního realitního trhu a vhodně zvolí místo a typ nemovitosti, je možné očekávat roční návratnost investice z pronájmu v rozmezí 9 – 12 %, přičemž v tomto není zahrnuto zhodnocení investice jejím meziročním nárůstem. Pokud budeme brát v úvahu velmi konzervativní čísla (s přihlédnutím k očekávanému zpomalení růstu trhu) v rozsahu 7 – 10 %, může se potom celková doba návratnosti investice  pohybovat kolem 6 až 8 let.

Autor je realitním makléřem společnosti Caribbean Shores Realty

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *