EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Lucie Divišová

30. 05. 2008

0 komentářů

Kupujete družstevní byt?

 


 

 

Předhypoteční úvěr je na první pohled výhodnou alternativou, ale pozor – lze na něj spoléhat maximálně po dobu dvanácti měsíců. Je určen k financování nemovitostí, které je možné zaštítit hypotečním úvěrem, ale dočasně není možné vložit na nemovitost zástavní právo (v okamžiku čerpání není možné mít zastavenou nemovitost, resp. podán návrh na vklad zástavního práva).

Po době splatnosti předhypotečního úvěru, která se počítá od data schválení, je úvěr na základě smlouvy refinancován standardní hypotékou. Nutnou podmínkou je prokazatelnost jistoty kupujícího, že bude byt do 12 měsíců převeden do osobního vlastnictví. Pak se může zažádat o klasickou hypotéku, jejímž účelem bude splacení předhypotečního úvěru.

Ovšem nic není zadarmo, tudíž i k námi rozebíranému „překlenovacímu“ úvěru patří úrokové sazby a poplatky za vedení. Ve srovnávaných institucích jde o měsíční poplatek za vedení a správu úvěru 150 Kč měsíčně, přičemž zde se nabízející neliší. Rozcházejí se až v otázce úrokových sazeb, kde jednoznačně vítězí Komerční banka se svojí úrokovou sazbou 5,59 %. Sazby ČSOB (a Hypoteční banky) se 6,9 % a Citibanky se 6,99 % jsou téměř na stejné výši. Sazby jsou ale pouze orientační a jejich výše závisí na konkrétním případu.

V otázce zajištění jde pouze o uzavření Smlouvy o hypotečním úvěru, jejímž účelem bude splacení předhypotečního úvěru, plus vyhotovení ocenění nemovitosti i přesto, že se nemovitost nezastavuje. O vyhotovení ocenění se většinou postará banka bezplatně v rámci služeb souvisejících s uzavíraným úvěrem. Výše předhypotečního úvěru mívá minimální spodní hranici 200 nebo 300 tisíc Kč a stropem je obvykle pětimilionová částka. Splácení probíhá formou pravidelných měsíčních splátek úroků.

REKLAMA

Výhoda předhypotečního úvěru tkví především v tom, že během jeho trvání jistina neklesá a klient platí pouze úroky. Částka většinou pokryje 100 % zástavní hodnoty nemovitostí, a tudíž koupě je možná i v případě, že prodávající není ochoten převést vlastnické právo před převodem peněz. Nevýhodou jednoznačně je, že je poskytován na dobu pouhých dvanácti měsíců.

To, že tento „produkt“ nabízí na našem trhu pouze tři instituce, je již patrné ze srovnávaných úrokových měr. Jde tedy o ČSOB a Hypoteční banku – přičemž jejich podmínky jsou stejné, vzhledem ke skutečnosti, že Hypoteční banka je dceřinou společností ČSOB, dále Citibank a Komerční banka.

Do minulého roku byl razantní rozdíl mezi KB a ostatními v tom, že KB požadovala ručení i za předhypoteční úvěr, zatímco jiné instituce nikoli. Ovšem v říjnu minulého roku došlo ke změně těchto podmínek a nyní se dá uzavřít překlenovací úvěr u všech uvedených institucí za stejných podmínek – jedná se o tři hlavní požadavky:

–         občan musí být starší 18 let a ke dni konečné splatnosti věk nepřesáhne 70 let,

REKLAMA

–         alespoň jeden z žadatelů se stane vlastníkem úvěrované nemovitosti,

–         uzavření Smlouvy o hypotéce, která bude refinancovat předhypoteční úvěr.

Jedno je jisté: předhypoteční úvěr je zajímavou možností pro potenciální nakupující družstevních bytů. Vzhledem k malé početnosti nabízejících bychom neměli mít při rozhodování o výběru bankovního domu tak těžký úkol.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *