EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

09. 12. 2008

0 komentářů

Nejhledanější nemovitost: Družstevní byt

 


 

Na českém internetu existuje neuvěřitelné množství realitní serverů zprostředkovávající prodej nebo pronájem nemovitostí. Nabízené nemovitosti jsou v rámci těchto serverů roztříděny do kategorií podle nejrůznějších parametrů jako je lokalita, ve které se nabízený dům, byt či pozemek nachází, druh vlastnictví, velikost a další vlastnosti. Návštěvník serveru si může při vyhledávání jednotlivé parametry zpravidla do vyhledávače předdefinovat a server automaticky celou nabídku podle zadaných kritérií profiltruje.

Statistiky popisující chování návštěvníků těchto serverů a jejich preference při prohledávání nabídek bydlení představují nejen pro novináře, ale také řadu komerčních institucí (realitní makléře, banky atp.) zajímavý zdroj informací. Následující odstavce vychází z tiskové zprávy a aktuálních statistik serveru HledámReality.cz.

O jaký typ nemovitosti mají návštěvníci zájem?

 
Zájem je o malé byty v družstevním vlastnictví

Podle dostupných statistik serveru Hledámreality.cz mají lidé v tomto období zájem především o družstevní bydlení. Tuto formu vlastnictví upřednostňuje více než polovina návštěvníků serveru – konkrétně 52 procent. Více než 46 % návštěvníků preferuje osobní vlastnictví a přibližně 1,5 % připadá na jiný druh vlastnictví (podílové spoluvlastnictví apod.). 

„Situace je pravděpodobně způsobena trvající hypoteční i realitní krizí. Zájemci o bydlení spíše vyčkávají na zklidnění situace na hypotečním trhu, ale také na případné snížení cen na trhu s realitami. V médiích se v posledních měsících střídají informace o zlevnění bytů v osobním vlastnictví s informacemi o stagnaci cen,“ komentuje zveřejněné statistiky Martin Slapnička ze serveru HledámReality.cz.

REKLAMA

Graf1: Vlastnictví bytu

Statistiky dále ukazují, že v rámci celorepublikového průměru je mezi návštěvníky serveru největší zájem o byty. Bezmála 80 % všech návštěvníků (70,9%) si do vyhledávacího formuláře předdefinovalo jako vyhledávací kritérium "byt". Zájem je také o rodinné domy a vily. Tento typ nemovitostí preferuje více než 14 % lidí. Zájem o pozemek zhruba 5,3 procenta lidí, koupi chaty nebo chalupy zvažují méně než 3 % návštěvníků.

Graf 2: Typ nabízené nemovitosti

Co do velikosti bytu se oblibě těší spíše menší byty (garsoniéry až 2+kk). Menší byty preferují především lidé, kteří se ve svém vyhledávání zaměřili na Prahu a blízké okolí, přičemž tento výsledek je dán především cenami nemovitostí v hlavním městě. V mimopražských regionech narozdíl od Prahy i nadále přetrvává zájem o větší byty, ideálně 3+1 nebo 4+1.

REKLAMA

Graf 3: Velikost bytu

Situace v regionech

Preference návštěvníků serveru se podle regionů mění. Logicky například v Praze je největší zájem o byty, kdežto v Plzeňském nebo Královehradeckém kraji mezi návštěvníky převládá zájem o rodinné domy a vily. Plzeňský kraj je z hlediska uvedených statistik unikátní také tím, že mezi návštěvníky byl nadprůměrně vysoký zájem o komerční nemovitosti určené k podnikání a bytové domy určené k dalšímu pronájmu. Konkrétní rozvrstvení ilustruje následující graf.

Graf 4: Typ nabízené nemovitosti podle krajů ČR 

Jak už celorepublikové statistiky naznačují, návštěvníci serveru HledámReality se zaměřují především na nemovitosti v družstevním vlastnictví, kde největším plusem je především cena takového bydlení. Statistiky za jednotlivé kraje jsou uvedeny v následujícím grafu (5).
 
Graf 5: Preference typu vlastnictví podle krajů ČR

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *