EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

12. 12. 2011

4 komentáře

Pozor na podpisy směnek. Platí i ty z hospody na pivním tácku

 


 

Zákon nevymezuje jak má směnka vypadat, může ji vydat kdokoli na cokoli a na čemkoli. Důležitá je jen formální správnost směnky. Směnka musí být písemná, ústní dohoda je v tomto případě nepřípustná. Důležité jsou podpisy obou zúčastněných stran, ale není nutné notářské ověření.

 „Zákon jasně stanoví jak má směnka vypadat po formální stránce a přísně dbá, aby měla všechny náležitosti. Její konkrétní podobu však neupravuje. Takže pokud v hospodě za večer vyhrajete v kartách milion a protihráč vám na něj vystaví směnku, kterou posilněn alkoholem vypíše fixem přímo na hospodský stůl, rozhodně vám doporučuji si tuto „směnku“ odnést domů,“ radí Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Směnka jako platidlo

Zákon však směnku definuje jako obchodovatelný cenný papír. Nejčastěji ji využívají podnikatelé, banky, finanční instituce nebo i běžní občané k zajištění svých půjček.

Směnka je jednoduchým nástrojem, jak získat půjčku. Jde jen o to, že d lužník se svým podpisem zaváže zaplatit majiteli směnky, nebo popřípadě i třetí osobě, v určitý den na určitém místě dlužnou částku.

Pokud vám někdo vypíše směnku, můžete s ní nakládat jako s hotovými penězi. Můžete ji prodat nebo s ní splatit nějaký svůj dluh. Dlužník je pak povinen peníze zaplatit už novému majiteli směnky. Funguje to v podstatě jako přeprodávání pohledávek u bankovních a nebankovních společností. V tomto případě však do prodeje nevstupuje finanční dům.

REKLAMA

Věřitel bude mít vymáhání jednoduché

Pro věřitele je výhodné, že případné vymáhá dluhu soudní cestou je mnohem jednodušší, než v jiných případech. Věřitel totiž není povinen prokazovat vznik závazku. Soudu postačí originál směnky.

Podle Rostislava Kováře se v poslední době množí čím dál více případů, kdy dlužníci podepisují směnky, aniž by si dostatečně uvědomovali právní dopad svého podpisu. Rapidně přibývá směnečných žalob a tím i dlužníků z nepodnikatelské oblasti, kteří mají kvůli tomu i existenční problémy.

Soud ukládá dlužníkovi povinnost zaplatit závazek do tří dnů od převzetí směnečného platebního rozkazu. Ale dlužníci často nemají dostatek hotovosti. Na řadu pak leckdy přichází exekuce.

„Jsou životní situace, při kterých se podpisu směnky nejspíš nevyhnete. Nejčastěji se bude jednat o podpis zajišťovací směnky pro banku, u které si berete hypotéku a další podobné případy. Rád bych všem doporučil, aby velmi pečlivě zvážili, zda je vhodné a nutné podepisovat směnky ve všech ostatních případech. Nejen v tomto předvánočním období si dávejte zvlášť veliký pozor na různé nebankovní půjčky zajištěné směnkou, kdy díky pár tisícovkám určeným na dárky můžete nakonec přijít o spoustu peněz nebo až o střechu nad hlavou,“ varuje před neuváženými půjčkami a podpisem směnky Rostislav Kovář.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • tom

    13 prosince, 2011

    …zajimalo by me, jak tohle funguje v praxi, protoze tak, jak je to popsany v clanku, je to celkem sila. Hlavne jak se pak overuje pravost podpisu? Okoukat neci podpis neni dneska zas takovej problem a pak si s pomoci fixky a pivniho tacku muzu soudne vymoct veskerej jeho majetek? Pokud se nijak neprokazuje vznik zavazku…?

    Odpovědět

  • Moniq

    15 prosince, 2011

    Podle advokáta je to tak, že v první fázi musí člověk, který obdržel směnečný platební rozkaz od soudu, podat odpor – a to do 3 dnů od obdržení platebního rozkazu. Pak soud nařídí soudní jednání, na kterém se prokazuje, že směnka byla zfalšovaná. Poté se to předá grafologům a podávají se důkazy. Moc často se tohle ale nestává.

    Odpovědět

  • Jarmila

    18 prosince, 2011

    dobrý den, co ale dělat ,když dlužník zemře a zanechá plno dluhů , potom směnka je cár papíru

    Odpovědět

  • elza

    14 ledna, 2012

    taky jsem se dostala do této situace

    Odpovědět