EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Pozor na weby, které nabízejí úvěry, často nejsou v souladu s předpisy

 


 

 

V celé Evropské unii vyhovuje daným kritériím jen 30 procent internetových stránek, které nabízejí spotřebitelské půjčky.

"Lidé při rozhodování o úvěru někdy zjistí, že je daný produkt dražší, než se původně zdálo, protože nebyly jasně nebo vůbec uvedeny důležité informace," řekl k výsledkům šetření eurokomisař pro spotřebitele John Dalli.

Podle něj i dalších finančních odborníků leckdy není snadné pochopit podmínky a náležitosti nabízeného spotřebitelského úvěru. Nezbytné tedy je, aby provozovatelé webů s úvěry poskytovali svým klientům správné a srozumitelné informace.

"Úkolem komise je zajistit spolu s vnitrostátními orgány, aby tato povinnost byla dodržována," dodal John Dalli.

REKLAMA

Podle ČTK úřady v zemích EU, na Islandu a v Norsku prošetřily během akce loni v září celkem 562 internetových stránek, které spotřebitelské úvěry nabízejí. Dokonce ve 393 případech byla zjištěna různá pochybení, u 380 z nich budou provedeny další prověrky.

Mezi problémy podle Evropské komise patří například zavádějící prezentace nákladů. Takový problém byl zaznamenán u zhruba pětiny kontrolovaných webů. U 233 stránek, tedy zhruba 43 procent všech kontrolovaných, chyběly jasné informace o různých částech celkových nákladů, například o úrokových sazbách. Skoro u poloviny takto specializovaných internetových stránek chyběly v reklamách některé informace, které by tam podle unijních předpisů být měly.

Pozor na smlouvy stažené z internetu

Mnozí si čím dál častěji půjčují mezi sebou. N avzájem si dluží stovky milionů a není výjimkou, že peníze se původním majitelům už nikdy nevrátí. Lidé si často stahují smlouvy o půjčkách z internetu.

„A bohužel na podobnou zkušenost doplácí celá řada lidí, kteří buď někomu půjčili peníze, nebo něco hodnotnějšího prodali. Stává se, že takováto smlouva je napsaná tak nešikovně, že věřitele vůbec neochrání , u pozorňuje na jedno z velmi častých úskalí takovýchto obecných smluv Rostislav Kovář.

REKLAMA

Lidé jsou v oblasti půjček obezřetnější

V poslední době se hodně hovoří o finanční gramotnosti. Mnoho lidí si začalo své půjčky rozmýšlet a váhá, na co je opravdu důležité si půjčit a na co ne. Už není tak běžné půjčit si na dovolenou nebo na Vánoce, jako tomu bylo v minulých letech.

Loni na toto téma dělala průzkum GE Money Bank. Podle výsledků průzkumu si lidé spíše půjčují na bydlení, než na ostatní věci. "O spotřebitelské úvěry je stále zájem, mění se především účel, na který si Češi půjčují. Roste podíl zákazníků, kteří se dívají na půjčku jako na investici a cíleně ji chtějí využít na úpravu svého bydlení. Tento typ zákazníků očekává, že se jim investované prostředky nejen vrátí, ale zároveň zhodnotí vyšším komfortem bydlení a v delší perspektivě i úsporou provozních nákladů. Z výsledků studie vyplývá, že úspory na energiích mohou být i po odečtení úroků a dalších nákladů na půjčku až v řádu statisíců,“  řekl Radek Ženka, manažer spotřebitelských úvěrů GE Money Bank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *