EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

05. 12. 2008

0 komentářů

Prodej nemovitosti přes realitku? Buďte dvojnásob ostražití!

 


 

Moravskoslezská realitní kancelář Rekin začátkem tohoto týdne přestala komunikovat se svými klienty a pozastavila klientům výplaty peněz za zrealizované obchodní transakce. Není proto divu, že jedna z klientek již podala na společnost Rekin trestní oznámení za zpronevěru. 

V krátkém čase je to již druhá realitní kancelář, která se ocitla v problémech. V polovině října pro svou insolvenci ukončila činnost realitní agentura Arden, která rovněž svým klientům dluží přibližně 23 milionů Kč a jejíž majitel již skončil v policejní vazbě. 

Na českém trhu v podstatě neexistují žádné nároky na odbornost nebo finanční zázemí obchodníků s nemovitostmi. Díky neexistenci jakýchkoliv bariér vstupu do odvětví působí na českém realitním trhu v současnosti přibližně 40 000 osob s živnostenským oprávněním na zprostředkování obchodů s nemovitostmi. Velká část z nich vznikala v době, kdy realitní trh vykazoval neuvěřitelnou dynamiku růstu a řadu obchodníků tento boom katapultoval ze dne na den na vrchol. 

Bohužel v posledních měsících realitní trh vykazuje velmi znatelné ochlazení a obchody začínají váznout. Klesající poptávka po nemovitostech se projevuje v poklesu cen nemovitostí a jejich majitelé, pokud jim to situace umožňuje, prodej odkládají na pozdější dobu.

Snížený objem realizovaných obchodních transakcí se logicky projevuje v poklesu provizních příjmů jednotlivých zprostředkovatelů (realitních kanceláří). Nehledě na to, že trh bude obchodníky s nemovitostmi tlačit ke snižování procentní sazby provize za zprostředkovaný obchod (v současnosti se provize realitních kanceláří pohybují kolem 3 % prodejní ceny nemovitosti). To bude pro řadu společností novinka, se kterou nepočítaly.

REKLAMA

Aniž bychom chtěli vytvářet atmosféru strachu, zmíněnou situaci a zostřený konkureční boj všechny realitní kanceláře neustojí a na některé z nich bude mít zamrznutí trhu smrtíci dopad. V lepším případě se stanou součástí konkurenčních – finančně stabilnější – společností. 

Světová finanční krize se začíná projevovat ve všech odvětvích podnikání, dotýká se tedy i českého realitního businessu. Její příchod velmi intenzivně sleduji a vyhodnocuji. Jedním z jevů, které jsem očekával a který se v těchto dnech začíná projevovat, je pročišťování realitního trhu. Nastává období, kdy se na realitním trhu začne oddělovat zrno od plev,“ říká Martin Zaremba, majitel a ředitel Realitní kanceláře STING.

Mezi realitními kancelářemi se vyplatí vybírat

Výše zmíněné tvrzení nyní platí dvojnásobně. Jak mezi realitkami vybírat a na co se zaměřit při posuzování její solventnosti jsme se zaměřili v červencovém článku "Jak si vybrat kvalitní realitní kancelář?". Kromě obecných pravidel týkajících se výběru (historie realitní kanceláře, dostupnost referencí, kvalita komunikace se zákazníkem) by měl potenciální klient věnovat dostatečnou pozornost nabízeným službám.

Ve stávající situaci by měl klient, který se rozhodl pro zprostředkovaný prodej či koupi nemovitosti, bezpodmínečně požadovat po zprostředkovateli zajištění převodu peněz formou notářské, advokátní nebo bankovní úschovy! V žádném případě se nedoporučuje peníze převádět přes účty realitní kanceláře, která k nim má tím pádem přístup a s penězi může dále manipulovat. 

REKLAMA

"Kupní ceny by měli skládat na nezávislém účtu v advokátní, notářské nebo bankovní úschově. Prostě u někoho, kdo s realitní kanceláří nemá nic společného," doporučuje Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR.

Faktem totiž je, že vedení "finančně nabourané" realitní kanceláře zpravidla i přesto, že ví, v jaké je finanční situaci, pokračuje v přijímání zakázek a jede tzv. "na doraz". Klienty vyplácí se zpožděním a z peněz inkasovaných z jiných obchodů. I přesto, že navenek vše vypadá více méně v pořádku. "Podnikatel" vytlouká klín klínem a marně doufá ve spásu. Toto řešení je však neuvěřitelně krátkozraké a co chvíli přijde okamžik, kdy na účtu nebude dostatek disponibilních prostředků na výplaty klientů. 

A potom už je zpravidla pozdě…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *