EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

11. 08. 2009

0 komentářů

Program Zelená úsporám. Jednodušší a přístupnější

 


 

Dotace z programu Zelená úsporám budou snáze dostupnější. Rozhodnutí o zmírnění požadavků na žadatele a posuzované projekty včera oznámilo Ministerstvo životního prostředí, respektive Státní fond životního prostředí, který je celou administrací projektu pověřen. V programu Zelená úsporám by se v následujících letech mělo na ekologické projekty rozdělit několik desítek miliard korun. Jaké jsou zásadní novinky programu?

PŘEHLED NOVINEK

Úspora energie na vytápění – zateplení (oblast A)

Jedním z impulzů ke změnám podmínek nutných pro přiznání žádosti byl především malý zájem žadatelů. Ty odrazovala především podmínka požadující kombinaci několika opatření najednou. Nyní si však bude moci veřejnost zažádat o dotaci na pouze jediné energeticky úsporné opatření, jako je například výměna oken, zateplení střechy, podlahy apod. Podmínkou je snížení spotřeby energií o 20 či 30 % (program A2). Tento krok umožní získat dotaci i žadatelům, kteří si nemohou větší investice v současné chvíli dovolit.

Tip: Více o podprogramech projektu Zelená úsporám se dočtete v článku "Zelená úsporám: Dotace na zateplení a ekologické vytápění pro všechny!"

Ministerstvo zároveň plánuje ocenit snahu žadatelů o kompletní zateplení domů či bytů (program A1). U rodinných domů navýšilo dotaci na metr čtvereční bytové plochy o 250 Kč, u bytových domů pak o 150 Kč.

Nadále platí, že snížení spotřeby je možné docílit výhradně díky zateplovacím systémům uvedeným v Seznamu výrobků a technologií. Vlastník domu může zažádat o dotaci na dílčí zateplení nejvýše jednou pro každý objekt, podruhé může žádat pouze o dotaci na úroveň celkového (komplexního) zateplení (program A1).

Podpora výstavby pasivních domů (oblast B)

V této oblasti ruší Ministerstvo podmínku, aby stavební firmy byly registrovány v Systému odborných dodavatelů a použité prvky v Systému výrobků a technologií. "Důvodem je skutečnost, že pasivní domy se často staví dosud nepoužívanými a inovativními technologiemi. Požadavky na dosažení konečných parametrů pasivního domu přitom představují dostatečný nástroj kontroly kvality odvedené práce. Platí tedy, že se lze k pasivnímu domu dobrat téměř jakkoliv, pro udělení dotace je klíčový konečný stav, tedy dosažení pasivního standardu," uvádí ve svých materiálech Ministerstvo.

Ekologické kotle a zařízení pro ohřev vody (oblast C)

Dotace na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody byly dosud poskytovány jako procentuálně vyjádřená podpora na dané zařízení. Podle nových pravidel již toto určení přestává platit a dotace budou poskytovány pouze jako fixní částka, přičemž tyto částky zpravidla odpovídají maximálním dotacím podle dosavadních podmínek. 

Nově bude Ministerstvo podporovat instalaci tepelných čerpadel do bytových domů. U solárních termických kolektorů instalovaných na rodinné domy bude nově snížen požadavek na minimální "roční solární zisk" z původních 2000 kWh na 1500 kWh. U instalací na bytových domech zůstává podmínka "zisku" na úrovni 1000 kWh na napojenou bytovou jednotku. 

Tabulka 1: Výše podpory v oblasti C

Dotace na instalaci nízkoemisních zdrojů pro rodinné domy
C1 výměna neekologických zdrojů za nízkoemisní zdroje zdroj na biomasu 95000 Kč/80000 Kč/50000 Kč podle typu
C1 výměna neekologických zdrojů za nízkoemisní zdroje tepelné čerpadlo 75000 Kč/50000 Kč podle typu
C2 instalace nízkoemisních zdrojů do novostaveb stejně jako dotace v podoblasti C1 a C3
C3 instalace solárně-termických kolektorů solární systém 55000 ohřev vody
C3 instalace solárně-termických kolektorů solární systém 80000 ohřev vody a vytápění
Dotace na instalaci nízkoemisních zdrojů pro bytové domy
C1 výměna neekologických zdrojů za nízkoemisní zdroje zdroj na biomasu 25 000 Kč                                                               
C1 výměna neekologických zdrojů za nízkoemisní zdroje tepelné čerpadlo 15000 (vzduch-voda) nebo 20000 Kč (země-voda, voda-voda)
C2 instalace nízkoemisních zdrojů do novostaveb stejně jako dotace v podoblasti C1 a C3
C3 instalace solárně-termických kolektorů solární systém 25000 ohřev vody
C3 instalace solárně-termických kolektorů solární systém 35000 ohřev vody a vytápění

Zdroj: Státní fond životního prostředí 

NOVINKA! – Dotace na zpracování související dokumentace

Zásadní novinkou v programu je zavedení dotace na nezbytné energetické ohodnocení domu a na vypracování projektu realizace energetických úspor a instalaci obnovitelných zdrojů. Tento nový podprogram pomůže zájemcům o dotaci snížit vstupní náklady a podle autorů snad také pomůže nastartovat zájem o ekologické bydlení. "Jde nám především o motivaci projektantů a veřejnosti, aby se sami začali zajímat, jak mohou i oni snížit emise skleníkových plynů a náklady na bydlení," upřesňuje Petr Štěpánek, ředitel SFŽP.

Dotace v tomto podprogramu budou stanovovány fixně a budou splatné v momentě schválení žádosti o samotnou dotaci na realizaci ekologického opatření. Podpora bude vyplácena do 31. 3. 2010 nebo do vyčerpání celkové částky 50 milionů Kč.

Tabulka 2: Výše dotace na zpracování dokumentace

Výše dotace pro rodinné domy – oblast A
energetické hodnocení 10 000 Kč
projektová dokumentace 10 000 Kč
Výše dotace pro bytové domy – oblast A
energetické hodnocení 15 000 Kč/dům
projektová dokumentace 2000 Kč/byt. jednotku
Výše dotace pro rodinné domy – oblast C
energetické hodnocení 10 000 Kč
projektová dokumentace 5 000 Kč
Výše dotace pro bytové domy – oblast C
energetické hodnocení 15 000 Kč na celý dům
projektová dokumentace 15 000 Kč na celý dům
Dotace pro pořízení solárně-termických kolektorů (ohřev vody)
projektová dokumentace  5 000 Kč (RD)
projektová dokumentace  15000 Kč (BD)
Dotace pro pořízení solárně-termických kolektorů (ohřev + vytápění)
viz. oblast podpory A

Zdroj: Státní fond životního prostředí

V případě pořízení projektu rodinného i bytového domu v pasivním standardu (oblast B) mohou žadatelé počítat s částkou dotace 40 000 Kč na jeden dům.

Zelená úsporám také pro obyvatele panelových domů

Další novinkou jej rozšíření programu o financování zateplování panelových domů. Tento krok je výsledkem jednání ministerstva životního prostředí a ministerstva pro místní rozvoj. Pravidla pro poskytování dotace zatím ještě nebyla pevně stanovena, ale počítá se se stějně přísnými kritérii, jako jsou uplatňována o rodinných či bytových domů. O peníze pro panelové domy by bytová družstva a další majitelé měli mít možnost žádat od září letošního roku. 

„Program Zelená úsporám chceme rozšířit i o dotace na celkové zateplení panelových domů. V příštích dvou měsících dojde k podpisu prodejních smluv na dalších zhruba 20 milionů ušetřených emisních jednotek a je tedy logické podporu dále rozšířit. S ministerstvem pro místní rozvoj jsme se již dohodli na nastavení konkrétních podmínek poskytnutí dotace," zdůraznil ministr životního prostředí Ladislav Miko.


Žádosti na základě nových podmínek bude přijímat Státní fond životního prostředí spolu s partnerskými bankami od 17. srpna. Nové podmínky jsou již k dispozici na webových stránkách programu Zelená úsporám(www.zelenausporam.cz).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *