EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

07. 07. 2010

0 komentářů

Stále více nemovitostí míří do dražeb. Kde je najdete?

 


 

Podle statistik České národní banky činí celková suma nesplácených hypoték 15,7 miliardy korun, z nichž 2,8 % připadá na hypotéky, které klienti nesplácejí 90 a více dnů, což je o 1,15 procentního bodu více než před rokem. Podle zkušeností bank je právě hranice 90dnů z pohledu dlužníka zlomová. Pokud se bance nepodaří klienta tzv. „rozplatit“ do uvedené doby, potom již šance na uhrazení pohledávek standardní cestou klesají k nule a na řadu přicházejí krajní řešení – tedy dobrovolný nebo nucený prodej nemovitosti.

Pokud se jedná o dobrovolný prodej, pak prodávajícím je dosavadní vlastník nemovitosti, který ze získaných prostředků uhradí bance svůj dluh. Pokud dlužník nekomunikuje, přichází na řadu tzv. nucený prodej, přičemž prodej nemovitosti zpravidla nerealizují samotné banky. Nemovitosti získané z nesplácených hypoték prodávají v balíčcích s určitým diskontem specializovaným dražebním kancelářím, které zajišťují konečný prodej nemovitostí.

Vzhledem k okolnostem prodeje a nutnosti co nejrychleji zástavu zpeněžit je přirozené, že nemovitosti jsou prodávány hluboko pod tržní cenou, a pokud se na trhu objeví větší množství tohoto typu nemovitostí, dojde zpravidla k poklesu cenové hladiny. Tato situace aktuálně možná nastane i v České republice.

Do dražeb míří desítky nemovitostí

Podle informací Hospodářských novin řada bank v současnosti připravuje prodej nemovitostí z nesplacených hypoték. Na trh v současné chvíli míří balík několika desítek nemovitostí Raiffeisenbank a na tři větší dražby se v současnosti chystá Hypoteční banka. "Aktuálně připravujeme tři dražby s externí firmou. Přistupujeme k tomu po mnoha letech. Nesplácených hypoték přibývá, musíme to řešit," uvedl pro Hospodářské noviny Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Rostoucí trend počtu dlouhodobě nesplácených hypotečních úvěrů potvrzuje také Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny: "Několik desítek jsme už vydražili. Situace není alarmující, ale počet lidí, kteří s námi nenaleznou řešení a jejich nemovitost skončí v dražbě, roste,"  

Kde lze dražené nemovitosti nalézt?

Dražebních společností funguje na českém trhu více než tisícovka, aktivních však je přibližně 400. Část z nich je organizována v rámci České asociaci dražebníků (ČAD), část funguje nezávisle. Nicméně společným projektem dražebních společností je tzv. Centrální adresa – informační systém o dražbách a ostatních nabídkách umístěný na serveru www.centralniadresa.cz.

Bohužel na centrální adresu nezadávají své dražby ani exekutorské úřady, soudy a finanční úřady, které provádí dražby v jiném režimu. Zájemce o majetek dražený exekutory zájemce nalezne na adrese www.portaldrazeb.cz.

Aktuální přehled dražeb vypisovaných finančními úřady eviduje server České daňové správy. Vedle toho soudní dražby naleznete pro změnu na portále Drazby.org.

Kromě těchto „sběrných adres“ můžete dražené nemovitosti nalézt také na webových stránkách konkrétní dražebních společností. V následující tabulce publikujeme přehled deseti nejaktivnějších společností působících na Centrální adrese (www.centralniadresa.cz)

Tabulka 1: TOP 10 Nejaktivnějších dražebních společností

1. Dražební a.s. www.1drazebni.cz/
DRAŽBY CZ www.drazby.cz
EURODRAŽBY.CZ www.eurodrazby.cz
Ostravská aukční síň www.oas.cz
PROKONZULTA www.prokonzulta.cz
Dražby.net www.drazby.net
Naxos s.r.o. www.naxos.cz
Augustinová & Partner www.augustinova.cz
Česká aukční a dražební www.drazba.info
MORAVOLEN HOLDING www.moravolen.cz/drazby/

Zdroj: www.centralniadresa.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *