EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

04. 02. 2010

0 komentářů

Stavební spořitelny šlapou hypotečním bankám na paty

 


 

Hypoteční banky podílející se na tvorbě FINCENTRUM HYPOINDEXu v loňském roce poskytly hypotéky v celkové hodnotě 74,4 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamenalo pokles o 36,6 %. Naproti tomu pěti tuzemským stavebním spořitelnám se během loňského roku podařilo uzavřít úvěrové smlouvy v hodnotě 66,4 miliardy korun. Také trh s úvěry ze stavebního spoření meziročně poklesl, ovšem pouze o 11 %. V konečném ročním účtování tedy rozdíl mezi oběma skupinami poskytovatelů činil necelých 10 miliard korun. 

Graf 1: Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů a úvěrů ze staveb. spoření (mld Kč)

Zdroj : Fincentrum Hypoindex, AČSS, *Ministerstvo pro místní rozvoj


Málo v které zemi se těší stavební spoření takové přízni jako v České republice. Tato obliba je samozřejmě dána z velké části vysokou státní podporou stavebního spoření, která může činit až 3000 korun. Na druhou stranu je třeba zmínit, že v Evropě existují země, kde je stát vůči klientům stavebních spořitelen výrazně štědřejší (Rumunsko, Maďarsko), a přesto stavební spoření v  těchto zemích nezapustilo tak silné kořeny jako v ČR. Zdá se, že Češi, podobně jako Rakušané a Němci mají zkrátka větší sklon k úsporám, než naši východní sousedé.

Stavební spořitelny díky dostatečnému počtu „přátelských klientů“ a sumě naspořených prostředků mohou klientům nabídnout velice zajímavé podmínky financování. Existuje samozřejmě celá řada účelů financování, které nelze profinancovat úvěrem ze stavebního spoření (byty určené k dlouhodobému pronájmu), ale drtivou většinu klientů dokážou stavební spořitelny „obsloužit“ stejně dobře jako hypoteční banky a často i za výhodnějších podmínek. Ač to hypoteční banky nerady přiznávají, stavební spořitelny se stávají jejich přímými konkurenty. A to nejen na trhu s novými úvěry na bydlení, ale také na trhu refinancování.

V letošním roce podle některých odhadů bude končit fixace desetitisícům klientů hypotečních bank. Z velké části se bude jednat o úvěry z roku 2005 (5letá fixace) a roku 2007 (3letá fixace). Lze celkem úspěšně očekávat, že klienti, kteří podepisovali úvěrové smlouvy s úrokovými sazbami kolem 4 % p.a., budou nemile překvapeni navýšením hladiny úrokových sazeb v posledních dvou letech. Budou se snažit se svou bankou vyjednávat, nebo budou hledat "pomoc" u konkurence. Tedy i u stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny se stále častěji pouštějí i do refinancování

Některé stavební spořitelny mají podrobnou evidenci „hypotečních skalpů“, některé takto detailně statistiky sepsaných úvěrů nesledují. Jednou ze spořitelen, která se netají tím, že nespokojení klienti hypotečních bank jsou jednou z jejich cílových skupin, je Českomoravská stavební spořitelna.

REKLAMA

Za uplynulý rok 2009 jsme poskytli našim klientům bezmála 60 000 úvěrů v celkovém objemu 31,5 miliardy korun, z nichž 12,5 % tvořily úvěry, jejichž účelem bylo refinancování hypotéky,“ uvedl na tiskové konferenci ČMSS její generální ředitel Manfred Koller.

Mezi dalšími stavebními spořitelnami, které se nebojí pochlubit svou úspěšností vůči konkurenci hypotečních bank, je Raiffeisen stavební spořitelna. RSTS v loňském roce navýšila objem poskytnutých úvěrů o 10 % na 10,7 miliardy korun, z nichž 3,2 % byly úvěry na refinancování dříve poskytnutých úvěrů. Přitom v roce 2008 to bylo méně než polovina – 1,9 %. Na 2 – 3 % odhaduje podíl refinančních úvěrů také Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS). Wüstenrot stavební spořitelna ani Modrá pyramida podíl tohoto typu úvěru na celkovém objemu uzavřených smluv nesledují.

Přestup není zadarmo

Stavební spořitelny jsou schopné zájemcům o úvěr nabídnout velice zajímavé úrokové sazby kolem 4 – 5 % p.a. Obzvlášť pokud se jedná o letitého klienta, který už má na smlouvě naspořen určitý obnos. Na druhou stranu klient zvažující přestup od hypoteční banky ke stavební spořitelně by měl zvážit, kolik jej bude zamýšlená transakce stát a zda se mu skutečně vyplatí.

Na rozdíl od hypotečních bank, které zpravidla nabízejí refinancování za zvýhodněných podmínek (bez poplatku za vyřízení), stavební spořitelny si zpravidla účtují poplatek jak za navýšení cílové částky na úroveň odpovídající částce úvěru (nejčastěji 1 % rozdílu navýšených CČ, omezeno zdola i zhora), tak za vyřízení úvěrové dokumentace (0,5 – 1 % hodnoty úvěru). Vedle toho musí klient počítat se standardními poplatky, s kterými se potká i při refinancování u hypoteční banky – poplatek za výpis z katastru, cena za nový odhad nemovitosti atp.

Podíl refinančních hypoték z celkového objemu pro letošní rok odhadujeme na přiližně 20 %. V případě úvěrů ze stavebního spoření by se tento podíl za celý trh mohl pohybovat mezi 5 – 10 %. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *