EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

31. 03. 2010

2 komentáře

UniCredit Bank přichází s "Převratnou hypotékou"

 


 

Úrokové sazby hypoték klesají a UniCredit Bank na tento trend reaguje rozšířením nabídky hypotečních úvěrů o hypotéku s variabilní úrokovou sazbou. Převratnou hypotéku začne UniCredit Bank nabízet od 1. dubna 2010 s úrokovou sazbou 3,93 %. Navíc klienti, kteří si k úvěru sjednají pojištění schopnosti splácet, mohou počítat se sazbou ještě o 3 desetiny procentního bodu nižší – tedy 3,63 %. Ve chvíli, kdy se průměrné úrokové sazby měřené FINCENTRUM HYPOINDEXem pohybují na úrovni 5,37 %, je to velmi atraktivní nabídka.

Ovšem pozor! Úroková sazba Převratné hypotéky je odvozena od jednoměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu PRIBOR, k níž si banka připočítává pevně danou marži. Úroková sazba tudíž může v průběhu splácení růst nebo klesat podle vývoje na mezibankovním trhu. K úpravě dochází vždy, pokud se sazba 1 M PRIBOR vychýlí o více než ± 0,10 %. V takovém případě je generována nová výše anuitní splátky.
Výhodou převratné hypotéky je v případě hrozícího nárůstu úrokových sazeb možnost přejít na pevné úročení a úrokovou sazbu si zafixovat. Úroková sazba však bude odpovídat aktuální nabídce pro jednotlivé fixace.

„V současné době je pro nové zájemce o hypoteční úvěr jednoznačně výhodná varianta úvěru s variabilní úrokovou sazbou. UniCredit Bank však garantuje svým klientům možnost kdykoli převést svůj úvěr na fixní sazbu, a to vždy k 25. dni kalendářního měsíce," říká Tomáš Drábek, ředitel retailového bankovnictví UniCredit Bank.

Maximální částka Převratné hypotéky je ohraničena 90 % hodnoty zastavené nemovitost (LTV), ale zmíněná úroveň LTV se bude promítat do výše úrokové sazby. "U hypoték nad 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti budou sazby vyšší, přesto ale zhruba půl procenta pod konkurencí," uvádí Tomáš Drábek.

Vzhledem k tomu, že úroková sazba Převratné hypotéky není fixována na pevné datum, klienti mají v průběhu splácení možnost realizovat mimořádné splátky úvěru. Během jednoho roku mohou udělat maximálně čtyři. Při předčasném splacení celého úvěru a změně banky (refinancování) po vás bude chtít banka sankční poplatek ve výši 1 % z částky mimořádné splátky.

REKLAMA

Hypotéku s fixací nebo bez?

Hypotéky bez fixace úrokové sazby, tedy s flexibilní úrokovou sazbou se těší velké oblibě v řadě států Evropské unie. V České republice dávají lidé přednost spíše hypotékám s fixací úrokové sazby. Výhodou fixace je fakt, že klient má po celou dobu fixačního období jistotu stále stejné splátky.

Dvojnásob tuto vlastnost klient ocení v případě nárůstu úrokových sazeb. Naopak v případě poklesu sazeb tolik důvodů k radosti mít nebude – pokud by neměl sazbu zafixovanou, mohl by měsíčně platit míň. Hypotéka s variabilní úrokovou sazbou je v tomto směru proto výrazně férovější. Úroková sazba po celou dobu kopíruje vývoj trhu a marže poskytující banky zůstává stále stejná.

UniCredit Bank není jediná

Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou nabízí na českém trhu kromě UniCredit Bank také Hypoteční banka, Raiffeisenbank, mBank a Oberbank. V minulosti tento typ hypoték nabízela také Wüstenrot hypoteční banka, která je však kvůli mizivému zájmu ze strany klientů z nabídky vyřadila.

Úrokové sazby konkurence se pohybují od 3,73 % (Oberbank) až po 4,50 % (mBank). Nicméně pro přesnější porovnání jednotlivých nabídek je potřeba zohlednit, na kterou variantu PRIBORu jsou sazby navázány a kolik činí marže bank. Podrobnější srovnání přineseme v nejbližších dnech.

REKLAMA

Jaký je zájem o flexibilní hypotéky u konkurence?

UniCredit Bank přichází se svou Převratnou hypotékou v době poklesu úrokových sazeb, čímž může klienty zaujmout. Zkušenosti konkurenčních bank, které tento typ úvěru v současnosti nabízí, říkají, že pokles úrokových sazeb se začíná promítat do preferencí klientů a poptávka po tomto typu hypoték vzrostla.

"Většina klientů, kteří u nás žádají o hypotéku, mají zájem o plovoucí úrokové sazby, navíc velmi často v kombinaci se službou mBilans. V současné době považujeme tuto variantu skutečně za nejvýhodnější řešení hypotéky," komentuje situaci v mBank její tisková mluvčí Pavla Renčínová. V případě Oberbank AG podíl hypoték s variabilní sazbou činí zhruba 25 %. U Raiffeisenbank dá nyní přednost hypotéce s variabilní úrokovou sazbou zhruba každý desátý klient, uvedl její tiskový mluvčí Tomáš Kofroň.

Komu je Převratná hypotéka určena?

Převratná hypotéka je podle mého názoru určena především klientům, kteří mají své finance pod kontrolou, jsou schopni sledovat vývoj na trhu, včas reagovat a vědí, proč si hypotéku s plovoucí sazbou pořídili. Žadatel totiž musí počítat s tím, že v případě následného zafixování úrokové sazby mu může celkem rapidně narůst výše měsíční splátky. Rozdíl mezi úrokovou sazbou Převratné hypotéky a standardní hypotéky s pětiletou fixací nyní činí více než 1 procentní bod.

Klienti by se rozhodně neměli nechat "nachytat" pouze na nabízenou úrokovou sazbu a měli by si být vědomi rizik spojených s tím, že sazby se mohou kdykoliv změnit. Nyní se sice měsíční PRIBOR pohybuje na úrovni 1,2 %. Ale na podzim roku 2008, kdy vrcholila hypoteční krize se všemi svými dopady na finanční trhy, atakoval 4% hranici.     

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *