EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

11. 11. 2008

1 komentář

Výhody a nevýhody koupě staršího bytu

 


 

Zvažujete pořízení vlastního bydlení a rozmýšlíte několik variant. Rozhodujete se mezi koupí bytu v novostavbě a bytem ve starší zástavbě. Přibližně před týdnem jsme publikovali na našich stránkách článek "Koupě bytu v novostavbě. Ano, nebo ne?"porovnávající výhody a nevýhody pořízení bytu v novostavbě. Součástí článku „Koupě bytu v novostavbě. Ano, nebo ne? byla anketa, kde se 46 % hlasujících vyjádřilo, že by při koupi preferovalo koupi bytu v novostavbě. Výsledek nikterak překvapující. Jaké jsou však výhody, pokud existují, pořízení staršího bytu? Odpověď na tuto by mohly nabídnout následující odstavce.

Výhody koupě staršího bytu



Cena

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro hodnocení výhodnosti koupě je bezpochyby cena. Ta je zpravidla u starších bytů nižší než-li u bytů v novostavbách. Přičemž při posuzování cenové výhodnosti koupě je nezbytné přihlédnout k objemu prostředků, které si ještě vyžádají menší opravy či úpravy bytu nebo případná rekonstrukce. V některých případech celková vynaložená částka může přesáhnout cenu stejně kvalitního bydlení v novostavbě. Obecně vzato však ceny staršího, a přitom kvalitního bydlení, jsou nižší.

Finanční dostupnost bydlení a širší nabídka
Vzhledem k nižším cenám starších bytů na tento typ vlastnického bydlení dosáhnou i lidé s menšími příjmy, kteří by jinak neměli šanci si vlastní bydlení pořídit. Výhodou je také širší nabídka starších bytů a možnost bydlet téměř okamžitě. Byty v novostavbách se zpravidla prodávají v určité fázi rozestavěnosti a zájemce si na byt musí počkat. V případě starších bytů záleží pouze na době převodu vlastnického práva a případně vyřízení hypotéky, či úvěru ze stavebního spoření.

Byt je již „zabydlený“
Vzhledem k tomu, že v bytě již předtím bydlel předchozí majitel užitné vlastnosti bytu jsou již ozkoušené. Pokud měl byt nějaké výrazné vady (zatékání stropem, netěsnost oken) předchozí majitel již tyto vady odstranil. Pokud ne, budou následky takových nedokonalostí patrné již při první návštěvě bytu (plísně, nadměrná vlhkost…) a zájemce si pravděpodobně takovou koupi rozmyslí. V případě novostavby může vše vypadat v naprostém pořádku a vady se objeví až při dennodenním užívání.

Výhodou je také to, že nový majitel může snáze zjistit „do čeho jde“. Od předchozího majitele může získat informace o sousedech, o nákladech na provoz bytu – energie a služby. Stejně tak již v době nákupu jsou pravděpodobně vyřešeny otázky ohledně vlastnictví společných prostor v domě a jejich údržby (úklid v domě a před domem, využívání sušárny, kolárny apod.)

REKLAMA

Lokalita, občanská vybavenost, dopravní obslužnost
Výhodou koupě bytu ve starší zástavbě může být také samotné umístění. Starší domy,i ty které mohly původně stát na periferii, se postupem času stávají součástí města.Případně se zlepšuje její dopravní obslužnost (zavádění nových autobusových linek, tramvají) a občanská vybavenost.

Nevýhody koupě staršího bytu

Dispozice a vzhled bytu

Starší byt nový majitel přebírá v podobě, v jaké jej užíval předchozí vlastník. A pokud nemá v úmyslu byt výrazným způsobem rekonstruovat musí se s novým bytem „sžít“ v dané podobě. Nemůže například změnit proporce jednotlivých místností a jejich umístění, Na druhou stranu pokud kupující předem uvažuje o rekonstrukci a již při výběru se zaměří na nemovitosti odpovídající jeho záměru, může v konečném důsledku získat kvalitní bydlení za mnohem výhodnější cenu. A byt si může upravit podle svých představ (obklady, nátěry, izolace, rozvody apod.).

Záruka
V případě koupě bytu v novostavbě má kupující možnost vadné součásti nového bytu reklamovat u dodavatele stavby/developera. V námi posuzovaném případě se záruční lhůtou zpravidla nelze počítat, s výjimkou některého novějšího vybavení. Například zabudovaných kuchyňských elektrospotřebičů, elektrického/plynového kotle, radiátorů nebo koupelnových součástí.

REKLAMA

Kvalita a stáří použitých materiálů
Materiály a vybavení bytu staršího data výroby buď po čase nesplňují užitná a estetická hlediska moderního bydlení, nebo mohou nastat problémy se samotnou funkčností některých součástí. Výměna či vylepšení si může vyžádat také nemalé náklady.

Co se týče vzhledu, tak se nejčastěji jedná o vybavení koupelen a kuchyní (obklady, nábytek), které nejvíce podléhají módním trendům. Do kategorie funkčnosti a užitných vlastností lze zařadit dosluhující elektrické spotřebiče, kotle, topná tělesa, zateplení, izolace, ale také samotné rozvody elektřiny, vody, topení a odpadů. Každý materiál má svou životnost a s rekonstrukcí těchto rozvodů je potřeba počítat.

Odhadní cena nemovitosti
Pro klienta zvažujícího pořízení nemovitosti na úvěr může nastat problém s oceněním bytu pro potřeby banky. U nových bytů odhadce vychází velmi často z kupní ceny, protože se jedná o nový byt. U starších bytů klient nemá nikdy jistotu, na kolik banka byt odhadne. V současné situaci, kdy banky odmítají poskytovat 100% hypotéky se může stát, že klient na úvěr nedosáhne.

Dalších výhod a nevýhod může být celá řada. Pokud máte zkušenosti s pořizováním staršího bytu a víte o dalších plusech a mínusech takové koupě, podělte se o ně s dalšími čtenáři v diskuzi pod článkem.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honza

    13 listopadu, 2008

    A velkou vyhodu jsem videl v tom, ze jsem vedel, kdo bydli v okoli a ze jsem vedel, jaci jsou lide v dome a v sousedstvi. Sice u novostavby je malo pravdepodobne, ze by se tam nastehovali cikorky, na druhou stranu rusaci nemaji problem platit miliony hotove… A bydlete tam pak s rodinou

    Odpovědět