EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

19. 10. 2010

0 komentářů

Wüstenrot příchází s hypotékou bez dokládání příjmů

 


 

Na hypotečním trhu se začíná vyjasňovat a hypoteční banky se tomuto trendu přizpůsobují. Na trh si opět začínají hledat cestu produkty, které byly v době krize zapovězeny. Příkladem může být Wüstenrot hypoteční banka, která včera zařadila do své nabídky Hypotéku bez příjmů.

Hypotéka bez doložení příjmu je určena především klientům, kteří jsou sice mají dostatečné příjmy pro splácení hypotéky, ale nejsou schopni tyto příjmy standardním způsobem doložit. Zpravidla se jedná o podnikatele, kteří daňově optimalizují, nebo jsou jejich příjmy nepravidelné/sezónní. Pro posouzení schopnosti splácet úvěr předkládá klient bance pouze své čestné prohlášení o příjmech a majetku a potvrzení o bezdlužnosti od finančního úřadu.

Nepravidelnost příjmů a riziko krachu podnikání znamená pro bank zvýšené riziko nesplacení úvěru a tomu také odpovídají vyšší rizikové marže, které banky zahrnují do výpočtu konečné úrokové sazby. Klienti, kteří žádají o hypotéku bez dokládání příjmů z tohoto důvodu musejí počítat s vyššími sazbami (od 7 % p.a.) a vyššími požadavky na zajištění úvěru. Banka celkem striktně omezuje maximální výši úvěru v poměru k hodnotě nemovitosti, takže nejčastěji je částka úvěru „zastropována“ na 50 procentech hodnoty zastavené nemovitosti.

Hypotéka bez příjmu od Wüstenrot

Nová Hypotéka bez příjmů je účelový hypoteční úvěr, který může klient Wüstenrot hypoteční banky využít pouze k úhradě nákladů souvisejících s pořízením vlastního bydlení tj. na financování rodinného domu, bytu nebo stavebního pozemku určeného pro individuální výstavbu rodinného domu , nikoliv za účelem dalšího pronájmu (podnikání).

Parametry úvěru
Minimální částka Hypotéky bez příjmu je 300 000 a nejvíce si klient může půjčit 3 miliony korun. Hypotéka je stejně jako u konkurenčních bank poskytována do 50 % zástavní hodnoty nemovitosti. Pokud by tedy chtěl klient žádat o hypotéku v částce 3 miliony korun, musí úvěr zajistit zástavním právem k nemovitosti v minimální hodnotě 6 milionů korun. Cenu nemovitosti přitom stanovuje bankou pověřený odhadce nemovitostí. 

Úvěr je možné poskytnout se splatností 5 – 20 let, přičemž úvěr je třeba splatit do 70 let věku žadatele s rozhodujícím příjmem. Podmínkou poskytnutí úvěru je zafixování výše úrokové sazby na 5 let

Sazby a poplatky
Wüstenrot tento typ hypotéky nyní nabízí s garantovanou úrokovou sazbou začínající na 7,56 % p.a. Za zpracování úvěrové dokumentace si banka účtuje standardní poplatek ve výši 0,8 % z výše úvěru, minimálně 8 000 Kč, maximálně 25 000 Kč. Za vedení úvěrového účtu klient zaplatí měsíčně 150 Kč.

Konkurence nespí

V současné chvíli hypotéku bez doložení příjmu jak pro klienty z řad fyzických osob, tak podnikatele a OSVČ na trhu standardně nabízí šestice bank – mBank, Volksbank, Raiffeisenbank a celá skupina Hypoteční banky tzn. HB + ČSOB a Poštovní spořitelna. Komerční banka tuto službu sice nabízí, ale pouze svým dlouhodobým klientům – nepodnikatelům, jejichž bonitu při žádosti o hypotéku stanovuje na základě výše zůstatků na běžném účtu za uplynulých 6 měsíců. 

Tabulka 1: Úrokové sazby hypoték bez dokládání příjmů

Volksbank od 7,09 – 7,39 % p.a.
Raiffeisenbank od 6,83 %
Hypoteční banka od 7,44 % – 8,44 %
ČSOB 
Poštovní spořitelna

Zdroj: banky

Ostatní banky působící na českém hypotečním trhu zpravidla nezkoumají příjmy žadatele ve chvíli refinancování úvěru – u těchto klientů zjišťují pouze platební historii – nicméně "bezdokladovou hypotéku" jako takovou ve své aktuální nabídce nyní nemají.   

Ačkoliv ani v jedné z výše zmíněných bank se nejedná o masový produkt, bankéři v poslední době registrují mírně rostoucí zájem o tento typ hypoték, což je určitě také jedním z důvodů,proč Hypotéku bez příjmu zařadila do své nabídky Wüstenrot hypoteční banka. "Nejedná se o příliš využívaný produkt, zájem o něj mají určité skupiny osob, převážně podnikatelé. I nadále nejvíce žádaná je klasická ČSOB Hypotéka do 85 % zástavní hodnoty nemovitosit," říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *