EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Luboš Svačina

31. 07. 2009

0 komentářů

Zapojte se do hlasování o Stavbu roku 2009

 


 


Cílem soutěže „Stavba roku“ je upozornit na zajímavé stavební projekty realizované na území České republiky, přičemž při posuzování projektu je velký důraz kladen na kvalitu provedení a komfort při užívání stavby. Organizátorem soutěže je organizace ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Historie soutěže sahá až do roku 1992, tudíž letošní ročník byl již sedmnáctý v řadě.

Soutěže se mohou zúčastnit stavby dokončené v období mezi 1. červnem předchozího a 31. květnem letošního roku, a to bez rozlišení kategorií. Stavbu může přihlásit kterýkoliv partner realizačního týmu: dodavatel stavby, autor projektového řešení nebo investor. Do letošního 17. ročníku bylo přihlášeno celkem 55 staveb.

V hlavní kategorii je každoročně udělováno pět titulů Stavba roku, bez rozlišení pořadí, kdy titul stavba roku je především ohodnocení komplexní kvality dokončeného stavebního díla – architektury. Vedle hlavní soutěže postupem času organizátoři začaly vyhlašovat zvláštní ceny vypisovatelů a partnerů soutěže, které zdůrazňují některou z vlastností posuzovaných návrhů.

Komplentní přehled nominovaných staveb posuzovaných v letošním ročníku naleznete na serveru Stavbaroku.cz. V kategorii cena veřejnosti je již možné hlasovat na stránkách vydavatelství Konstrukce Media (http://www.konstrukce-media.cz/stavba-roku-2009.php), jenž je partnerem soutěže Stavba roku. 

Výběr z přihlášených staveb

Hanspaulka – nové vily

REKLAMA

 Obytný komplex Hanspaulka se nachází v jedné z nejcenějších rezidenčních oblastí Prahy – Hanspaulka. Díky poloze ve městě, mírné svažitosti terénu a jihovýchodní orientaci, umožňuje mimořádné pohledy na panoráma Prahy od Pražského hradu až po jižně orientované svahy nad Trójou.

Byty ve viladomech jsou definovány specifickým konceptem podporujícím privátní atmosféru bydlení, danou vlastními vstuby do bytů i rozdělením vil na dvě menší a zcela nezávislé části, jenž mají bydlení ve vile přiblížit standardu bydlení v rodinném domě.

Rekonstrukce pobočky České spořitelny a.s., Rytířská 29, Praha 1


Hlavním tématem třech etap v období 2005–2008 byla celková renovace fasád a nasvětlení paláce. Obnova kamenného pláště budovy z hořického pískovce, restaurátorské práce na bohaté sochařské výzdobě, repase historických oken a zámečnických prvků. Nově navržené funkční uspořádání je přehledné a maximálně zhodnocuje všechny prostory budovy.

REKLAMA

V přízemí je situován úsek plateb v hotovosti, počítárna peněz a poradenské služby pro běžnou klientelu. Samoobslužná zóna bankomatu byla přesunuta na nároží Rytířské a Melantrichovy ulice a je viditelná z Václavského náměstí. Galerie v suterénu má nový vstup přímo z ulice, je nezávislá na otevíracích hodinách pobočky a poskytuje důstojné místo pro výstavy a společenské akce. V 1. patře vznikl systém tzv. „otevřeného velkoplošného prostranství“ poradenských pracovišť. V suterénu je umístěno trezorové hospodářství, bezpečnostní schránky, technické místnosti, prostory údržby, sklady a galerie.

Nové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany,Holešovice


Hlavním cílem výstavby „Nového spojení“ bylo zvýšení propustnosti tratí, ale také zvýšení rychlosti spojení, mezi Hlavním a Masarykovým nádražím na jedné straně a Libní, Vysočany a Holešovicemi na straně druhé. Spuštění provozu na Novém spojení umožní plnohodnotné začlenění příměstské a městské železniční dopravy do pražské integrované dopravy (PID) a usnadní tak přímé a rychlé spojení lpražské aglomerace a centra. Dalším efektem zprovoznění nové železniční křižovatky je snížení zatížení ostatních prostředků městské hromadné dopravy v systému pražské integrované dopravy a sníží počet projíždějících automobilů v nejvíce zatížených částech města. 

Residence Prokopova – bytový dům
Residence Prokopova je luxusní rezidenční komplex tří vzájemně propojených budov se 74 bytovými jednotkami. Vchod do Residence je veden z hlavní ulice, ve vchodové hale je umístěna reprezentativní recepce pro celou budovu s 24hod. bezpečnostní službou a komerční prostory. Velikost bytů se pohybuje od 40 do 150 m2 s možností propojení na žádost klienta. Všechny byty mají balkon, nebo terasu a byty v přízemí vlastní předzahrádky.

REKLAMA

Ve dvou nejvyšších patrech jsou luxusní penthousy s panoramatickými terasami umístěnými na střeše, které poskytují výhled na Pražský hrad a město. V zadním traktu budovy se nachází společná zahrada. Ve dvoupodlažním suterénu je 89 parkovacích stání včetně šesti stání pro handicapované řidiče a vozíčkáře. Pro bytové interiéry i společné prostory jsou použity výhradně materiály prvotřídní kvality. Ceny bytů se pohybují od 67 tis. do 95 tisíc korun za metr čtvereční.

Národní technická knihovna v Praze
Cílem výstavby nové budovy Národní technické knihovny bylo vytvořit reprezentativní místo jak pro uložení miliónu a půl knik, tak pro čtenáře a návštěvníky NTK. Budova má zaoblený čtvercový půdorys o rozměrech asi 70 x 70 metrů. Je devítipodlažní – má tři podzemní (depozitáře a parkoviště) a šest nadzemních podlaží. Celková užitková plocha zahrnuje 38 661 m2.

Kromě moderních architektonických prvků obsahuje i prvky pro zajištění úspor energie včetně akumulace tepla a chladu. Interiéru dominuje rozlehlé atrium s pravoúhlým půdorysem které zahrnuje všech šest nadzemních podlaží. Na jeho obvodu leží schodiště mezi patry; betonové stěny směrem do atria zdobí přes dvě stovky avantgardních kreseb komiksového typu od rumunského výtvarníka Dana Perjovschiho.

Dřevozpracující závod Čáslav, přestavba stávajícího areálu, I.etapa
 Jedná se o výrobní areál na zpracování dřeva společnosti LESS & TIMBER s.r.o.. Stavba je situována v průmyslové zóně města na místě původní pily. Součástí areálu je administrativní budova, pilnice, sušárna, odkorňovač a otevřené skládky kulatiny a řeziva. Výrobní závod pracuje s nejmodernější technologií a s maximálními nároky na výrobu. Snahou architektů bylo objekt začlenit do organismu města s co nejmenšími negativními dopady na okolí. Rekonstrukce provozu probíhala s myšlenkou, aby samotné provedení bylo reklamou své značky – „chce reprezentovat moderní výrobu, pracující s přírodním materiálem v rámci žijícího města.“

The Bird, Novostavba rodinného domu v Kunčicích pod Ondřejníkem

Novostavba rodinného domu v podhůří Beskyd symbolizující ptačí samici na hnízdě. Dispozičně je dům rozdělen na část klidovou v podkroví (knihovna) a 2.NP (ložnice, koupelna a šatna) , dále na část obytnou a společenskou v 1.NP a část sportovně-relaxační v 1.NP a 1.PP.

Samostatnou část tvoří technologické zázemí v suterénu objektu. Díky tvarové a dispoziční zvláštnosti stavby je na stavbě použito velké množství atypických stavebně-technických detailů. Zajímavou část domu tvoří bazénová hala s parní saunou, kde část tělesa bazénové vany tvoří mořské akvárium navazující na relaxační místnost mořského světa v suterénu objektu. Tímto řešením dochází k vizuálnímu propojení třech odlišných částí domu.

Zdroj fotografií a informací o budovách: Stavbaroku.cz, Wikipedia.org, Earch.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *