EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zbavit se svých dluhů můžete pomocí soudu

 


 

Oddlužení by vám mělo pomoci částečně se zbavit dluhů. Není však možné, aby vaše pohledávky a závazky vzešly z podnikání. Osobní bankrot je pouze pro fyzické osoby, které nepodnikají.

V případě, že už nemáte jinou volbu a chcete své problémy řešit oddlužením, musíte podat návrh ke krajskému soudu a zahájit tak insolvenční řízení.

Co musí návrh obsahovat

a) označení dlužníka a osob oprávněných za něho jednat,
b) údaje o očekávaných příjmech dlužníka v následujících 5 letech,
c) údaje o příjmech dlužníka za poslední 3 roky,
d) návrh způsobu oddlužení nebo sdělení, že dlužník takový návrh nevznáší.

Zdroj: Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)


Po podání žádosti si chvilku počkáte na rozhodnutí soudu. Do jednoho týdne po vás může požadovat doplňující údaje a do 15 dnů pak obdržíte soudní rozhodnutí. Abyste předešli dodatečnému kontaktování soudem nebo neuznání žádosti kvůli nedostatečným údajům, připravte si potřebné podklady.

K návrhu na povolení oddlužení musí dlužník připojit
 

a) seznam majetku a seznam závazků, popřípadě prohlášení o změnách, ke kterým v mezidobí došlo v porovnání se seznamy, které v insolvenčním řízení již dříve předložil,
b) listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední 3 roky,
c) písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se na tom s dlužníkem dohodl, s tím, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 % jeho pohledávky.

Zdroj: Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)


Pět let jen s pár tisícovkami měsíčně

Jednou z podmínek úspěšného oddlužení je, že budete mít stálé zaměstnání. Nejlepší variantou je pracovní smlouva na dobu neurčitou. V případě, že práci mít nebudete, soud vám osobní bankrot nepovolí. Dluhy také nesmí vzniknou z vašeho podnikání.

Pokud dostanete od soudu souhlas, budete pět let žít jen z životního minima, které je momentálně 3 126 korun pro jednotlivce. Více se dozvíte na stránkách MPSV. Aby vám soud osobní bankrot povolil, musíte zaručit, že splatíte minimálně 30 procent ze svého dluhu (pokud se nedohodnete s věřiteli jinak).

Jestliže soud rozhodne o oddlužení, bude váš majetek spadat do soupisu správce konkursní podstaty. Zůstane vám jen základní vybavení domácnosti, ostatní věci se zapíšou do soupisu.

„Exekutor ze zákona nesmí zabavit zdravotní pomůcky, léky a pomůcky, které dlužník potřebuje vzhledem ke svému zdravotnímu stavu. Nezabavitelné jsou dále šaty, snubní prsteny a finanční hotovost ve výši dvojnásobku životního minima, která odpovídá částce 6 252 korun. Soudní exekutor, respektive vykonavatelé, v průběhu mobiliární exekuce obvykle zajišťuje tzv. nadstandardní vybavení domácnosti (domácí kina, sportovní vybavení, elektrické domácí nářadí atd.),"  říká soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov. 

Podle zákona Rozhodnutí o schválení oddlužení doručí insolvenční soud zvlášť dlužníku, insolvenčnímu správci a věřitelskému výboru. Odvolání proti tomuto rozhodnutí může podat pouze věřitel, nikoli dlužník.

Dejte si pozor na tzv. oddlužovací agentury

Osobní bankrot vám může v České republice povolit jen soud.  Uvádíme jeden příklad za všechny z kazuistiky Asociace občanských poraden. Na občanskou poradnu se obrátila žena středního věku (říkejme jí třeba Jana), která dlužila bezmála půl milionu korun. Většinou šlo o spotřebitelské úvěry. Všechny půjčky byly již po splatnosti, ale ještě nebyly soudně vymáhány.

Na pomoc si Jana vzala oddlužovací společnost. Té platila měsíčně 4 000 korun v podstatě za nic. Jana je nezaměstnaná, nepobírá podporu v nezaměstnanosti, ale má nárok na dávky státní sociální podpory. Pracovnice občanské poradny Janě doporučila, aby kontaktovala věřitele a v případě stálého zaměstnání podala žádost na insolvenční řízení k soudu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *