EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

28. 01. 2009

1 komentář

Získá stavební spoření převahu nad hypotékami?

 


 

Stavební spoření, nebo hypotéka?

Volba mezi stavebním spořením a hypotékou není jednoduchá. Obecně vžité je, že se stavební spoření hodí spíše na menší úvěry, kdežto hypotékou se lépe financují vyšší výdaje. Stavební spořitelny ale dělají vše pro to, aby tento mýtus rozbily.

Chce-li klient čerpat řádný úvěr ze stavebního spoření, musí plánovat dostatečně dopředu. Musí spořit nejméně 2 roky, naspořit podle tarifu řádově 30 % cílové částky a dosáhnout dostatečně vysokého hodnotícího čísla – a to buď zvyšuje finanční nároky, nebo prodlužuje dobu spoření. V nabídce stavebních spořitelen jsou ale i překlenovací úvěry, kde zájemce o peníze čekat nemusí.

V loňském roce rostly úrokové sazby hypoték. Do úrokových sazeb stavebních spořitelen se ale růst příliš nezobrazil. U řádných úvěrů ani nemohl – jejich výše je zakotvena ve smlouvě o stavebním spoření od jejího uzavření. To je ostatně jedna z konkurenčních výhod stavebního spoření oproti hypotékám: Úroková sazba je „fixována“ nejen po celou dobu splácení úvěru, ale ještě minimálně dva roky před jeho čerpáním.

A tak zatímco hypoteční banky hlásily propad úvěrových obchodů, stavební spořitelny měly žně.

Hypotéky získaly díky klesajícím sazbám

Hypoteční úvěry jsou v současnosti oblíbeným nástrojem financování bydlení. Jsou přibližně dvakrát oblíbenější než úvěry ze stavebního spoření.

REKLAMA

Graf 1: Podíl hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření k 30. 11. 2008


Zdroj:

ARAD, ČNB

Historie časové řady dat sahá až do ledna 2002, kdy převahu mělo stavební spoření.

Graf 2: Podíl hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření k 31. 1. 2002

REKLAMA


Zdroj:

ARAD, ČNB

Za propadem podílu stavebního spoření je možné nalézt několik důvodů. Hlavním z nich je bezpochyby pokles úrokových sazeb, který trval až do roku 2006. Nemalou roli ale jistě sehrály i další aspekty. Hypoteční banky velmi pružně reagovaly na poptávku a zaváděly hypotéky, které umožňoval rostoucí trh nemovitostí. Ve vrcholu růstového trhu banky nabízely i 130% hypotéku. Tomu stavební spoření nemohlo konkurovat.

Nyní se ale úrokové sazby hypoték vystoupaly na úroveň počátku roku 2003 a tím se stavební spořitelny dostaly opět ke slovu. Zatím ne nijak výrazně. Statistika totiž sleduje celkové poskytnuté úvěry a hypoteční jsou přeci jen poskytovány ve větším objemu a s delší splatností. Refinancování hypotéky úvěrem ze stavebního spoření ještě není příliš zažité.

Graf 3: Vývoj podílu úvěrů ze stavebního spoření

REKLAMA


Zdroj:

ARAD, ČNB

K převážení objemu poskytnutých úvěrů asi zřejmě hned tak nedojde. Důvodem jsou mimo jiné i limitované zdroje stavebních spořitelen. „Naše stavební spořitelna má poměr mezi úvěry a vklady ve výši přes 70 %,“ uvedl Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS, v rozhovoru pro Hypoindex.cz a doplnil: „Dnes za dva měsíce poskytujeme tolik úvěrů ze stavebního spoření kolik dřív za celý rok.“

„Poskytujeme skutečně nejvíc úvěrů v relaci k úložkám a pár našich kolegů z ostatních stavebních spořitelen by mohlo v úvěrech trochu přidat,“ uvedl na závěr rozhovoru Manfred Koller ke svým konkurentům.

Úvěry na bydlení stále rostou

Přestože bylo v loňském roce poskytnuto méně hypotečních úvěrů, celkový objem úvěrů na bydlení stále roste. Není to ale zásluhou jen úvěrů ze stavebního spoření, které na tom mají také svůj podíl. Mezi úvěry na bydlení nejsou jen stavební spoření a hypotéky, ale vykazují se v nich též spotřebitelské úvěry na bydlení a další. Za růstem ale stojí zejména dlouhá splatnost těchto úvěrů.

Graf 4: Vývoj zadluženosti domácností a úvěrů na bydlení


Zdroj:

ARAD, ČNB

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pan Razaq Abukari

    31 července, 2013

    Dobrý den,
    Nabízíme všechny druhy úvěrů na kterékoli části world.Being licencí a registrované podle společnosti Ministerstvo financí v začátku Abuji zpřístupnit úvěr zákazníkům jsou legitimní nabízí rychlé a cenově dostupné úrokové sazby na pouhá 2%. Naše balíčky zahrnují: ** auto úvěr Úvěr na bydlení Hypoteční úvěr ** Firmy * Mezinárodní úvěr úvěr úvěr Zaměstnanci ** A mnohem více. Prosím, pokud máte zájem o radost a naše finanční nabídku, jak Neváhejte nás kontaktovat, pokud potřebujete naše služby, protože je nucen poskytnout nám následující informace k zahájení procesu Výše vašeho úvěru odpovídajícím způsobem.
    E-mailová adresa: (razaqloanfir­m@live.com)
    Jméno: _________
    Příjmení: _________
    Pohlaví: _________
    Adresa: _________
    Rodinný stav: _________
    Kontakt: _________
    Město / PSČ: _________
    Země: _________
    Datum narození: _________
    Výše úvěru podle potřeby: _________
    Půjčka Termín: _________
    Příjmy měsíční / roční příjem: _________
    Povolání: _________
    Účel úvěru: _________
    Telefon: _________
    Fax: _________
    Děkujeme, že jste si vybrali nás!
    Pan Razaq Abukari

    Odpovědět