EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Zvířátka a nehody v bytě. Kdy pomůže pojištění

 


 

Pokud vám vaše kočička zdemoluje byt, od pojišťovny žádné peníze nedostanete. Problém je, že pojištění domácnosti se vztahuje většinou jen na živelné nebo vodovodní pohromy a na škody spojené s vandalismem a krádeží. Vandalismus musí být však spáchán člověkem, nikoli uraženým zvířátkem, kterému se dostatečně nevěnujete.

Pojišťovna Allianz nedávno udělila výjimku při jinak nelikvidní pojistné domácnosti. „Do domu, jehož majitel odjel na pouhé čtyři dny na dovolenou, totiž pootevřenou ventilací vlétlo přes 200 netopýrů. Stali se nechtěnými obyvateli jedné místnosti, kterou dokázali svým trusem pořádně zdevastovat,“ vypráví Václav Bálek, tiskový mluvčí pojišťovny Allianz. V tomto případě se nejednalo o dobrovolný chov. Netopýři se při své pravidelné migraci nastěhovali k profesorovi z lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Téměř všechny netopýry se profesorovi podařilo zachránit, byt byl však v dezolátním stavu.

Netopýři se totiž usídlili v ložnici domu. Podle údajů pojišťovny viseli na garnyži, na zácloně, spali za obrazy, za zrcadlem a viseli na každém vhodném výstupku na nábytku.

Dokážeme krýt například riziko vandalismu, ale to, co se stalo panu prof. Tlapákovi, klasický vandalismus nebyl,“ vysvětluje Petr Jandek, vedoucí likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny. „Přesto jsme tuto pojistnou událost zcela mimořádně zlikvidovali. Zaujal nás totiž neobvykle vstřícný postoj našeho klienta vůči těmto malým letcům,“ dodává Jandek.

Pojištění odpovědnosti za škodu pomůže

Škodu, kterou napáchá vaše zvíře u vás doma nelze z pojištění domácnosti uhradit. Podle pojišťoven se totiž nejedná o pojistné riziko. Jiná situace nastává, když škodu ve vašem bytě má na svědomí například kočka vaší sousedky. Pak ale sousedka musí mít sjednané pojištění odpovědnosti za škodu.

REKLAMA

Škodu, kterou by napáchala kočka, pes nebo hospodářské zvíře v domácnosti, by bylo možné uhradit za předpokladu, že by nešlo o zvíře majitele domácnosti či nemovitosti, ale o zvíře patřící někomu cizímu – mohlo by jít například o škodu vzniklou při návštěvě, když si majitel kočku dostatečně nehlídal. Potom by škodu bylo možné zaplatit z pojištění odpovědnosti tohoto člověka za škody na cizím majetku, pokud by měl pojištění odpovědnosti sjednané,“ uvádí Jaroslav Král ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Pokud vám kočka například poškrábe svými drápky drahocennou komodu, pojišťovna vám nic nezaplatí. Ale v případě, že strakapoudi udělají díru v omítce, pojišťovna by vám škodu uhradit měla. Většina pojišťoven totiž kryje škody na bezkontaktních fasádách domů způsobených ptáky nebo hlodavci. Leckdy jsou takové případy řešeny smluvním rozšířením standardního rozsahu pojištění.

Škrábance ne, požár ano

Další možností, kdy pojišťovna uhradí škody, je takový případ, že kočka způsobí například požár. „Standardně je pojištění domácnosti sjednáno s pojistnou ochranou proti škodám „živelním“, vodovodním“ a škodám způsobeným „odcizením“ a „vandalismem“.  Škody způsobené kočkou nejsou pojistnou událostí, ledaže by kočka způsobila například vznik požáru. Pak by se případ řešil jako pojistná událost „živelní“, způsobená požárem,“ vysvětluje Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *