EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jiří Havelka

23. 03. 2008

0 komentářů

Ceny některých pozemků v Praze vzrostly v roce 2007 až dvojnásobně

 


 

Společnost FINEP ve své zprávě předkládá svojí vizi dalšího vývoje cen bydlení v Praze a okolí. V letošním roce se do cen nemovitostí, krom nedostatku vhodných stavebních pozemků, bude také promítat pokračující nárust cen stavebních prací, a to především kvůli rekordnímu nedostatku stavebních kapacit a stavebních materiálů.

„Dokud nebude v Praze provedena rozsáhlejší aktualizace Územního plánu, která by mohla uvolnit další pozemky pro výstavbu, situace se výrazně nezmění. Z cenové mapy stavebních pozemků hlavního města vyplývá, že ceny některých z nich vzrostly v roce 2007 až dvojnásobně,“ uvedl Jiří Pecháček, generální ředitel společnosti FINEP.

 „Očekáváme, že z nabídek projektů v lokalitách dostupných MHD postupně vymizí byty s cenou pod 40 tisíc za m2 a nastane přesun poptávky z nižšího segmentu do středního a vyššího segmentu,“ řekl Jiří Pecháček a doplnil: „Klienti stále více přesně vědí, co chtějí a kolik jsou za to ochotni zaplatit. Díky stále vzrůstající nabídce finančních produktů na trhu hypoték přirozeně vzrůstají i jejich nároky a ochota se zadlužovat. Hypoteční produkty nabízené českými bankami patří stále k nejlevnějším v Evropě.“

U cen nájemného bude hrát stále větší roli umístnění komerční nemovitosti. Především u menších atraktivních bytů v centrálních částech Prahy s výbornou občanskou vybaveností a zelení očekává FINEP posun cen za pronájem vzhůru. „Hlavním důvodem je stále vysoká poptávka po takovýchto bytech. Tvoří ji jednak cizinci a především dobře situovaní mladí lidé, kteří se nechtějí zatím vázat hypotékou, ale chtějí si vyzkoušet život v atraktivních lokalitách,“ tvrdí Jiří Pecháček.

Zdroj: Investujeme.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *