17. 06. 2009

Obce zatížily každého obyvatele dluhem 5176 korun

„Přestože by se dluh obcí na obyvatele ve výši 5176 korun mohl zdát na první pohled vysoký, jde o zhruba osmnáctkrát nižší částku, než kterou zatížil každého obyvatele země státní dluh. Ten v přepočtu na jednoho obyvatele dosáhl v roce 2008 částky 94 417 korun. Vyšší dluh u statutárních měst je způsoben tím, že mají větší rozpočty a tím i větší možnosti realizovat různé projekty, poskytují také větší rozsah služeb,“ řekl Pavel Finger , člen představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Zadluženost na obyvatele se lišila nejen u obcí a měst různých velikostí, ale i v jednotlivých regionech. Obecní dluh v přepočtu na hlavu byl tradičně nejvyšší u obcí v Jihomoravském kraji, kde v roce 2008 dosáhl výše 10 670 korun. Nejmenší byl s částkou 1740 v Karlovarském kraji. K největšímu nárůstu došlo v Libereckém kraji, kde dluh na obyvatele v roce 2008 vzrostl o téměř 47 procent na 8260 korun.

„Hlavní příčinou vysokého zadlužení na obyvatele obcí v Jihomoravském kraji je dluh Brna, který v roce 2008 zatížil každého obyvatele města dluhem 20 289 korun. Stejně tak vzestup zadluženosti na obyvatele v Libereckém kraji byl způsoben především zvýšením dluhu města Liberce, který meziročně stoupl o téměř miliardu korun. Rozdílná zadluženost obcí v jednotlivých krajících je pak dána velikostní strukturou obcí. Kraje, ve kterých je velké množství malých obcí, jsou zadluženy méně, než kraje, kde je podíl malých obcí nižší,“ řekl Jan Cikler , projektový manažer společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Vůbec největší zadluženost na hlavu měla v roce 2008 obec Boží Dar (187 obyvatel) z Karlovarského kraje, která své občany zatížila dluhem 117 195 korun. Druhý největší dluh na obyvatele měla obec Lovčovice (58 obyvatel) z kraje Vysočina s 100 356 korunami a třetí obec Dolní Třebonín (1 1666 obyvatel) z Jihočeského kraje s 95 992 korunami. Naopak úplně nulový dluh loni vykázala necelá polovina obcí.

„Vysoká zadluženost ještě sama o sobě nemusí znamenat budoucí problémy. Z cizích zdrojů jsou totiž například často financovány dlouhodobé investiční projekty, které mají i delší dobu splácení, například výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací, dopravní infrastruktury, škol a sportovních zařízení, zařízení na rozvoj turistiky a cestovního ruchu,“ řekl Pavel Finger , člen představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

REKLAMA

Podle analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která hodnotí ekonomickou situaci obcí vlastním ratingem, však problémové obce existují. Podle studie mělo v roce 2008 rating C nebo C-, které znamenají možné budoucí problémy, téměř u 872 obcí, což představuje podíl 14 procent. Nejhorší průměrný rating měly obce v Olomouckém kraji a nejlepší obce ve Středočeském kraji.

„Období hospodářské recese může vést k neočekávanému zpomalení příjmů obcí a tím i k omezení výdajů, což může mít vliv na současné i budoucí investiční projekty. Proto by měly obce při rozhodování o výši dluhu a rozložení splátek využívat maximální množství informací,“ řekl Jan Cikler, projektový manažer společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Například systém Kompas Muni, který společnost CCB – Czech Credit Bureau provozuje, umožňují obcím zjistit, jak se v podobných situacích zachovaly v minulosti obdobně velké české obce a jak se to projevilo v jejich hospodaření. Obce je přitom možné srovnávat podle různých kritérií v delším časovém horizontu, například podle velikostních kategorií, krajů, druhu jednotlivých výdajů a podobně.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu