EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

10. 12. 2008

0 komentářů

Úraz na neuklizeném chodníku může majitele nemovitosti finančně zruinovat

 


 

 I když poslanci již delší dobu projednávají novelu zákona o pozemních komunikacích, podle níž by povinnost za úklid chodníků v zastavěných územích obcí měla přejít na jejich vlastníky, tedy ve většině případů na města a obce, podle současné právní úpravy za úklid odpovídá majitel přilehlé nemovitosti. Dojde-li k úrazu a majitel budovy či pozemku nemá sjednané pojištění odpovědnosti za škodu z držby nemovitosti nebo neprokáže, že závadu na komunikaci nemohl odstranit nebo ji zmírnit, musí vzniklou škodu uhradit ze svého. Výjimkou jsou například případy, kdy si poškozený zranění sám zavinil, třeba tím, že se na chodníku klouzal.


Nejtypičtějšími úrazy při pádech na neuklizených chodnících bývají zlomeniny kotníků, dolní částí předloktí, bérců a prstů. Ačkoli se většinou obejdou bez vážnějších komplikací, často jsme již řešili případy, kdy se škoda pohybovala v řádu desítek tisíc korun nebo i výš,“ říká Iva Knapová, ředitelka odboru služeb klientům neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Nejde totiž jen o to, že poškozenému náleží náhrada za bolest nebo náhrada za věcné škody, například za poničený oděv, i když třeba odškodnění za rozbité luxusní hodinky může být také citelné. Finančně značně náročnější však bývá, když při pádu dojde k úrazu, který si vyžádá dlouhodobější léčení nebo který má trvalé následky. Pak má poškozený nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, za ztížení společenského uplatnění a může požadovat rovněž náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením. Pro výpočet celkové náhrady je přitom podstatná výše průměrného výdělku poškozeného v době před úrazem: čím vyšší bude tento výdělek, tím vyšší bude i náhrada.

Příklad:

Komplikovaná zlomenina, k níž došlo při pádu na chodníku, si vyžádala dvouměsíční léčení v nemocnici a pracovní neschopnost v délce 6 měsíců. Poškozeným byl třicetiletý muž s výdělkem odpovídajícím průměrně mzdě v ČR (zhruba 23 000 Kč měsíčně).

REKLAMA

Náhrada by v tomto případě přibližně činila:

  • náhrada za bolest: 40.000 Kč
  • náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti: 60.000 Kč (rozdíl mezi výdělkem před úrazem a nemocenskými dávkami  cca 10.000 Kč/měsíc x 6 měsíců),
  • náhrada účelně vynaložených nákladů spojených s léčením: 20.000 Kč (např.lékařem doporučená rehabilitace, která by již nebyla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, jízdy na ošetření)

U člověka s příjmem 60 000 Kč měsíčně by celková náhrada činila dokonce: 270.000 Kč (45.000 Kč/měsíc x 6 měsíců)

A jestliže by v důsledku úrazu došlo k invaliditě nebo ztížení společenského uplatnění, pak u třicetiletého muže s výdělkem 60 000 Kč měsíčně v době před úrazem, by celková náhrada mohla dosáhnout až: 20 mil. Kč

Je evidentní, že takové náhrady mohou přesáhnout finanční možnosti většiny z nás,“ upozorňuje Iva Knapová. Podle ní by se proto majitelé nemovitostí měli chránit uzavřením pojištění odpovědnosti za škodu z držby nemovitosti, které lze sjednat jako připojištění k pojištění bytů a rodinných domů. ČSOB Pojišťovna z tohoto pojištění, které přijde ročně maximálně na 790 korun.

Na své finanční bezpečí by ale měli pamatovat i sami chodci, protože ze statistik vyplývá, že riziko vzniku úrazu na zledovatělých chodnících je vysoké. Sjednáním úrazového pojištění se mohou zajistit jak proti trvalým následkům úrazu, tak pro případ léčební úrazu v nemocnici. Klienti ČSOB Pojišťovny si mohou sami určit výši pojistné částky a vybrat si, od jakého rozsahu úrazu jim bude vyplaceno pojistné plnění. Mohou si také nastavit progresivní plnění, které jim zajistí výplatu až ze čtyřnásobku zvolené pojistné částky. Za dobu léčení úrazu lze u ČSOB Pojišťovny získat odškodné ve výši od 100 Kč do 500 Kč denně, a to od 15. nebo 29. dne léčení. Nově lze úrazové pojištění u ČSOB Pojišťovny uzavřít i on-line.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.