13. 07. 2010

Subjekty:
Raiffeisenbank

Zájem o hypotéky Raiffeisenbank vzrostl v pololetí o čtvrtinu

V prvním pololetí letošního roku poskytla Raiffeisenbank více než 3800 hypoték v celkovém objemu 6,7 miliardy korun. Oproti stejnému období předchozího roku to představuje nárůst objemu o 24 procent. „K nárůstu přispělo především několikeré snížení úrokových sazeb a zavedení nových produktů, jako je např. offsetová hypotéka. Předpokládáme, že podobně by se měl vyvíjet zájem o hypotéky i ve zbytku roku,“ uvedl produktový manažer Raiffeisenbank Jan Bureš.

Vzrostla rovněž průměrná výše úvěru, která v prvním pololetí dosáhla 1,75 milionu korun, což je o 10 procent více než loni. Drtivá většina úvěrů, 85% z celkového počtu, byla poskytnuta na financování vlastního bydlení, z toho 37% je použito na výstavbu a rekonstrukce a 30% na koupi nemovitosti. Zbývající část tvoří refinancování a neúčelové úvěry.

Největší zájem mají klienti o tříletou fixaci, kterou volí více než dvě třetiny klientů. „Odráží se v tom jednak nejistota z budoucího vývoje sazeb, jednak i větší ochota klientů změnit banku v případě lepší nabídky,“ vysvětlil Jan Bureš. Průměrnému klientovi je i nadále mezi 34 a 38 lety.

„Zcela zmizely požadavky na úvěr od cizinců, kteří spekulovali na růst cen nemovitostí a nakupovali v České republice nemovitosti s cílem výhodně je pronajmout a později prodat,“ uzavřel Jan Bureš.

Raiffeisenbank v letošním roce pro klienty připravila již několik zvýhodnění. Zavedla zcela novou, tzv. offsetovou, hypotéku, u které klient platí úroky jen z té části hypotéky převyšující jeho úspory na spořicím účtu. Rovněž několikrát snížila úrokové sazby a zároveň navýšila maximální možnou výši úvěru na 90% hodnoty zastavené nemovitosti.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu