EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

České domácnosti dluží přes 1,1 bilionu korun. Lidé totiž chtějí mít vše rychle

 


 

Zhruba 15 procent domácností v České republice má hypoteční úvěr. Podíl počtu domácností s hypotékou roste s výší příjmu a vzdělání. Ve své prezentaci to uvedla Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB. Spotřebitelský úvěr má dokonce čtvrtina domácností v ČR, tedy přibližně 25 procent.


Graf 1.- Zadlužení českých domácností


Základní tendence v oblasti zadlužování je hlavně snaha přizpůsobit spotřebitelské chování české populace vyspělým zemí a také trend mít vše rychle, byť za cenu nevýhodného úvěru. Dalším problémem je, že peníze mají stále více virtuální podobu a z toho plynou rizika dluhových pastí.

Úvěry na bydlení rostou

Podle ČNB i podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex v roce 2011 opět rostou. Důvodem jsou stále klesající úrokové sazby. Kdežto spotřebitelské úvěry naopak klesají, sazby jsou totiž stále o něco vyšší než před krizí. Na polovinu klesly nebankovní úvěry domácnosti. Ty vzrostly hlavně v letech 2007 a 2008.

Graf 2. – nové bankovní úvěry


REKLAMA

Problém je předluženost

Podle ČNB a ČSÚ náklady na splácení dluhu převyšují 50 procent čistého příjmu (po odečtení nezbytných výdajů). „Během posledních let předluženost domácností se přenáší do středně příjmových skupin, kde je poměrně vysoká. Mnoho domácností totiž není schopno odhadnout své finanční možnosti,“ uvedla Eva Zamrazilová a dodala, že některé domácnosti nebudou schopny pokrýt nezbytné výdaje.

Finanční stabilitu bank vývoj úvěrů domácností prozatím neohrožuje, ale bude sociálním problémem,“ varuje Zamrazilová.

Graf 3. – Předluženost domácností – mezinárodní srovnání


Zadluženost českých domácností je ve srovnání se zeměmi eurozóny nižší. Finanční aktiva domácností v Evropské měnové unii přesahují 200 procent HDP, kdežto v České republice je to 80 procent. České domácnosti tedy sice dluží méně. Ale jsou podstatně chudší než ty západoevropské. Proto v České republice hrozí vyšší riziko dluhových pastí. 

REKLAMA

Počet osobních bankrotů roste

Se zhoršením finanční situace také vzrůstá počet osobních bankrotů a počet exekucí. Od roku 2001 je v běhu zhruba přes milion exekucí. Zvyšující se počet osobních bankrotů také vypovídají o negativním dopadu vývoje na pracovním trhu a současně se hovoří o zvyšující se schopnosti předlužených osob svoji situaci řešit legislativní cestou, uvedla Zamrazilová.

Podle statistik společnosti Czech Credit Bureau bylo v říjnu vyhlášeno 1 004 osobních bankrotů a 206 bankrotů obchodních společností.

Od srpna letošního roku se rozevírají nůžky mezi počtem návrhů na osobní bankrot a počtem vyhlášených bankrotů. To naznačuje prodlužování doby mezi okamžikem, kdy osoba na sebe podá návrh na bankrot, a okamžikem, kdy jej soud vyhlásí,“ řekla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *