EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Petr Zámečník

12. 08. 2013

0 komentářů

Změna tarifu stavebního spoření? Dražší než říká sazebník

 


 

Stavební spořitelny zpravidla nabízejí více tarifů a ty se v čase ještě mění. A stejně tak, jak stavební spořitelna mění tarify, mohou mít o změnu zájem i její klienti. Stavební spořitelna proti tomu zpravidla nic nenamítá. Pouze si naúčtuje poplatek podle sazebníku. To je ta jednodušší možnost.

Ke změně tarifu ovšem může dojít i bez výslovného přání klienta. Stačí, když bude chtít navýšit z jakéhokoli důvodu cílovou částku. Pokud stavební spořitelna jeho původní tarifní variantu již nenabízí, navrhne mu alternativní. A v takovém případě záleží především na upřímnosti obchodního zástupce stavební spořitelny a na zvídavosti klienta, zda se o poplatku za změnu tarifu včas dozví.

Dochází-li ke změně tarifu v rámci navýšení cílové částky, poplatky (jak za předmětnou změnu tarifu, tak za navýšení cílové částky) jsou odečteny ze zůstatku účtu u stavební spořitelny. Pokud klientovi obchodní zástupce poplatek nesdělí a klient si ho aktivně nevyhledá, dozví se o jeho existenci nejčastěji až z ročního výpisu z účtu.

Poplatek za změnu tarifu přitom není nejmenší. U stavebních spořitelen s více tarify s různými úrokovými sazbami, které se navíc v čase mění, je nejčastěji účtován poplatek v takové výši, jako by úročení zůstatku na účtu klienta odpovídalo nové (nižší) úrokové sazbě od samého počátku trvání smlouvy.

Příklad: Přechází-li klient z tarifu s úročením 2 % na tarif úročený 1 %, zaplatí za změnu tarifu polovinu dosud připsaných úroků.

Tabulka 1: Poplatky za změnu tarifu

Stavební spořitelna

Změna úrokové sazby

Poplatek za změnu tarifu

z

na

ČMSS

3%

1,50%

1/2 dosud připsaných úroků

3%

1%

2/3 dosud připsaných úroků

2%

1,50%

1/4 dosud připsaných úroků

2%

1%

1/2 dosud připsaných úroků

1,50%

1%

1/3 dosud připsaných úroků

MPSS

 –

 –

1/3 dosud připsaných úroků

RSTS

3%

2%

1/3 dosud připsaných úroků

3%

1%

2/3 dosud připsaných úroků

2%

1%

1/2 dosud připsaných úroků

SSČS

 –

 –

 –

WSTS

 –

 –

1. změna zdarma; 100 Kč

Zdroj: Aktuální sazebníky poplatků stavebních spořitelen

Podíl z dosud připsaných úroků si za změnu tarifu účtují tři z pěti stavebních spořitelen. Českomoravská stavební spořitelna (Liška) a Raiffeisen – stavební spořitelna mají poplatek odstupňovaný podle výše změny úrokové sazby (u RSTS jsou v sazebníku vyjmenované konkrétní tarify, kterých v historii spořitelny byla solidní řádka), Modrá pyramida si naúčtuje vždy 1/3 dosud připsaných úroků a v sazebníku neuvádí, že by záviselo na výši změny úrokové sazby.

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) poplatek za změnu tarifu v sazebníku nemá, ovšem v současnosti nabízí pouze jediný tarif, stejně jako v minulosti. Změna tarifu tak postrádá smysl.

Wüstenrot – stavební spořitelna má první změnu tarifu zdarma, za každou další si účtuje 100 Kč. Vzhledem k tomu, že spořitelna nabízí vždy jeden úvěrový tarif s úročením 1 % a jeden spořicí tarif aktuálně úročený 2,2 % a nabízí možnost změny tarifu po přidělení cílové částky z úvěrového tarifu na spořicí s tím, že doplatí úroky dle nové úrokové sazby, je první změna tarifu zdarma příjemným bonusem.

Změna tarifu – dražší než se zdá

Změna tarifu u stavebních spořitelen účtujících poplatek podílem na dosud připsaných úrocích vyjde klienty ale ještě dráž, než na první pohled vypadá. Příčinou je zdanění výnosu z úroků a jeho zaúčtování.

Na výpisu z účtu (nejen u stavebních spořitelen) jsou připsané celé úroky před zdaněním jako jedna položka, následuje druhá položka zahrnující 15% srážkovou daň z příjmů. Klient tak dostane např. připsané úroky ve výši 10 tis. Kč, následně je mu 1 500 Kč strženo jako daň. Jeho čistý úrokový výnos tvoří 8 500 Kč.

Pokud klient mění tarif s úročením 2 % na tarif s úročením 1 %, zaplatí ½ dosud připsaných úroků. Připsáno měl ale 10 tis. Kč, následná daň je jiná položka, která nemá se stavební spořitelnou nic společného a vychází ze zákona. Spořitelna tak naúčtuje poplatek za změnu tarifu 5 tis. Kč. Stát pochopitelně „navíc“ vybranou daň vracet nebude – nedochází k přeúročení ani zpětnému snížení úroku, stavební spořitelna „pouze“ naúčtovala poplatek za službu dle sazebníku poplatků.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *