EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Petr Zámečník

24. 07. 2019

1 komentář

Bydlení v Česku: Dostupnost bydlení jako v rozvíjejících se zemích

 

Ceny nemovitostí, nájmy i životní náklady v České republice rostou. Spolu s tím ale rostou i příjmy. Přesto je dostupnost bydlení v Česku na úrovni rozvíjejících se zemí. Kde je líp a kde hůř než v Česku?

Loading



 


Česká republika bohatne a s ní bohatnou i její obyvatelé. Na druhou stranu se růst bohatství projevuje i rostoucími cenami. V posledních letech i díky zamrzlé výstavbě tíží obyvatele zejména větších českých měst růst cen nemovitostí i nájemného. Dostupnost bydlení v Česku se postupně snižuje.
Podle statistiky serveru Numbeo.com dosahoval např. podíl ceny nemovitosti k příjmu v prvním pololetí letošního roku v Česku 14,44. To znamená, že v průměru čeští pracující vydělávají na průměrný byt téměř 14 a půl roku. Lépe i hůře jsou na tom jak rozvíjející se země, tak vyspělé státy. Důvod?
Ve vyspělých státech jsou vyšší příjmy, ale často též vyšší ceny nemovitostí, kdežto v rozvíjejících se zemích jsou sice nižší ceny nemovitostí, ale též nižší příjmy. A rozhodující je v tomto případě, která strana mince vítězí – zda příjmy, nebo ceny nemovitostí.
Graf 1: Ceny nemovitostí k příjmům
numbeo - ceny nemovitostí k příjmům
Zdroj: Numbeo.com

Nedostupné bydlení: Hlavně v zemích s despotickými vůdci

Nejhorší dostupnost vlastnického bydlení je v zemích zmítajících se v nepokojích – Venezuela, Sýrie či Kambodža. Mezi ně se ale vklínil i ekonomicky vysoce rozvinutý Hong Kong, který dlouhodobě bojuje s nedostatkem prostoru a patří mezi oblasti s nejdražšími nemovitostmi na světě.
Tabulka 1:  Pět zemí s nejvyšším poměrem ceny nemovitostí k příjmům

Země Poměr ceny nemovitostí k příjmům
Venezuela 151,48
Sýrie 63,88
Hong Kong 49,38
Kambodža 46,47
Čína 30,29

Zdroj: Numbeo.com
Vydělat si na nemovitost ve Venezuele by trvalo několik generací, které by nesměly utratit ani jeden bolivar na životní náklady. Venezuela se zmítá v obrovské krizi pod svrženým komunistickým diktátorem Nicolásem Madurem. Země stojí před krachem a lidé ji houfně opouštějí do sousedních států.
Obdobný příběh skýtá i Sýrie, která se zatím nevzpamatovala z války s teroristickou organizací Islámský stát. Ostatně i Sýrie je ovládána prezidentem Baššár al-Asadem, který v úřadu po 29 letech vystřídal svého otce. Podle svých slov se těší podpoře syrských obyvatel, přičemž protesty proti jeho vládě mají být vyvolány západními a arabskými zeměmi a džihádisty. Zdá se, že milovaný vůdce má nepřátele všude kolem svého státu… a pronikají i na jeho území.
Hong Kong byl před lety po stoletém pronájmu Velkou Británií vrácen do správy Čínské lidové republiky. Tento krok nejméně vyhovoval hongkongským obyvatelům zvyklým na demokratické procesy, které jsou v komunistické Číně nechtěným zbožím. Čína postupně upevňuje moc – a poslední krok s přípravou zákona o vydávání hongkongských „zločinců“ do pevninské Číny vyvolal mocné protesty.

Dostupné bydlení: Arabské země a USA

Nejdostupnější bydlení je především v arabských zemích, mezi něž se vklínily Spojené státy a Jihoafrická republika.
Tabulka 2: Pět zemí s nejnižším poměrem ceny nemovitostí k příjmům

Země Poměr ceny nemovitostí k příjmům
Saúdská Arábie 2,85
Spojené státy 3,54
Jihoafrická republika 3,78
Spojené arabské emiráty 5,38
Quatar 5,85

Zdroj: Numbeo.com
Všechny země s nejdostupnějším bydlením mají jedno společné: prostor. To je patrné zejména v arabských státech, které se rozkládají na poušti. Ta kromě písečných dun nabízí zejména ropná pole, která jsou zdrojem soudobého arabského bohatství a tvoří tak druhou část rovnice dostupnosti bydlení – vysoké příjmy.
Bydlení ve Spojených státech amerických je hůře dostupné zejména ve větších městech. Mimo ta je bydlení pro obyvatele extrémně dostupné i s ohledem na výši amerických příjmů.

Česká republika: Ve společnosti rozvíjejících se států

Česká republika se ve srovnání poměru cen nemovitostí k příjmům nachází na 28. příčce z 95 sledovaných zemích. Patří tak mezi třetinu zemí s nejhorší dostupností bydlení. Ve svém „sousedství“ hostí rozvíjející se země. To však nevypovídá o tom, že bychom se měli špatně.
Tabulka 3: Země s poměrem ceny nemovitostí k příjmům blízkému České republice

Země Poměr ceny nemovitostí k příjmům
Indonésie 15,05
Peru 14,75
Maroko 14,45
Česká republika 14,44
Bělorusko 14,29
Pákistán 14,14
Černá hora 14,09

Zdroj: Numbeo.com
Zlepšení dostupnosti bydlení v Česku v dohledné budoucnosti nelze příliš očekávat. Developerský trh je stále zamrzlý a příjmy vzrostly v průběhu hospodářského růstu vlivem prakticky nulové nezaměstnanosti na rekordní úroveň. V očekávaném zpomalení by sice neměly příjmy příliš poklesnout (zřejmě vzroste nezaměstnanost), nicméně není předpokládaný ani pokles cen nemovitostí.
Je tak pravděpodobné, že na vlastní byt budou obyvatelé České republiky i nadále vydělávat v průměru 14 až 15 let.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují

Měřeno Swiss Life Hypoindexem zůstávají úrokové sazby hypoték stále vysoké. Jako čirá utopie se tak jeví předpovědi, že by se na konci letošního roku mohly pohybovat okolo čtyř procent. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba jen o 0,19 procentního bodu. Těžko proto očekávat, že by se za následující čtyři měsíce snížila o 1,38 procentního […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

06. 09. 2024

Bytový dluh v Praze stále narůstá, stát na tom tratí miliardy

Nabídka nových bytů v Praze výrazně zaostává a ceny proto začaly opět růst. A to navzdory tomu, že počet bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Podle Central Group jejich počet v metropoli dosahuje již téměř 145 tisíc. Kvůli dlouhodobě nefunkčnímu systému povolování nových staveb se je ale nedaří v dostatečném počtu uvádět na trh.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024

Komentář: Pozor na realitní šmejdy!

„Obracíme se na vás jako spolumajitele pozemku číslo XY. Jako přímý zájemce vám nabízíme odkoupení vašeho podílu na předmětné nemovitosti. Platíme ihned, veškeré náležitosti s prodejem a přepisem nemovitosti zařídíme za vás.“ Mail či dopis s podobným obsahem v poslední době přišel snad každému vlastníkovi nemovitosti a často nejen jednou.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Miloš

    27 července, 2019

    …..tinny houses :). Článek je blud z mnoha dalších důvodů.

    Odpovědět