EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Úschova kupní ceny při převodu nemovitosti

 

Úschovu při koupi/prodeji nemovitosti by měl využít každý. Je to institut, který chrání obě smluvní strany – kupujícího i prodávajícího.

Loading



 

V jakém okamžiku uhradit kupní cenu?

Prodávající by ji ideálně chtěl mít na účtu, než podepíše kupní smlouvu, protože jinak mu hrozí, že bude bez peněz i bez nemovitosti, kterou prodává. Kupující to má logicky naopak. Chce peníze zaplatit až ve chvíli, kdy má jisté, že je vlastníkem bytu. A protože byt nejde s penězi předat, jak se říká „z ručky do ručky“, protože musí proběhnout vkladové řízení na katastru nemovitostí, na jehož základě se změní vlastnické právo k bytu, je tu úschova.

Záruka pro prodávajícího, že kupující má peníze, protože je složil na úschovní účet, ale také záruka pro kupujícího, že z tohoto účtu kupní cena neodejde dříve, než se stane vlastníkem nemovitosti.

Jak to funguje?

Vedle kupní smlouvy uzavře kupující s prodávajícím ještě tzv. smlouvu o úschově / svěřenskou smlouvu / smlouvu o jistotním účtu atp. – záleží na tom, kdo je onen subjekt, který vám peníze v mezidobí „pohlídá“. V této smlouvě je sjednáno, jaká částka kupní ceny bude do úschovy uhrazena, na jaký účet, v jaké lhůtě, kdy a za jakých podmínek z ní bude uvolněna apod.

Je hned několik subjektů, které vám mohou tuto úschovu kupní ceny při převodu nemovitosti zajistit. Řada lidí trvá na tzv. notářské úschově, protože mají velkou důvěru v tuto instituci. Notářská úschova je jistě bezpečná, nicméně bude pravděpodobně i jedou z nejdražších, neboť notáři odměnu odvozují od výše částky přijaté do úschovy (kupní ceny).

REKLAMA

Prodávající s kupujícím zpravidla mají i velkou důvěru v banky, u kterých si nechají zřídit tzv. jistotní účet, na který kupní cenu a/nebo její část uloží. I zde se budete potýkat se sazebníkem banky, pokud jde o odměnu. Bankovní instituce jsou rovněž relativně bezpečné místo pro vaše peníze, nicméně smlouvu o jistotním účtu zpravidla nejde nijak upravovat (banky mají svůj „formulář“). Banky navíc berou do úschovy pouze finanční částky nikoliv související listiny.

Advokáti mohou vzít do úschovy i listiny – tzn. kupní smlouvu a návrh na vklad, které u sebe uloží do chvíle, než bude celá kupní cena složena na úschovní účet a zpravidla rovnou zajistí i podání návrhu na vklad na katastr nemovitostí. Budete-li chtít, mohou vás v tomto vkladovém řízení i zastoupit. Budete to mít tedy úplně bez starostí a vše (smlouvy i úschovu) budete řešit pouze s jedním subjektem.

„Klienti se úschov u advokáta někdy bojí, říká Aneta Lachmannová, advokátka zaměřující se na právo nemovitostí v Drobiš & Novotný, advokáti. „Je to samozřejmě postavené celé na důvěře, nicméně zákonná úprava a profesní odpovědnost je v tomto směru čím dál přísnější. Úschovy se oznamují České advokátní komoře, klienti mají nově možnost získávat informace o pohybech na speciálním účtu úschov přímo od banky, advokát je povinně pojištěn za škodu. Advokátní úschova se dokáže velmi dobře přizpůsobit konkrétnímu obchodu, pokud jde o nastavení podmínek přijetí i výplaty financí do/z úschovy.“

Využíváte-li služeb realitní kanceláře, pak realitní úschovu budete mít zajištěnou v rámci zprostředkovatelské odměny, za tu advokátní si budete muset zpravidla připlatit.

V minulosti nebudila realitní úschova takovou důvěru jako výše uvedené možnosti. Bylo to zejména z toho důvodu, že realitní kanceláře častokrát úschovu automaticky zahrnuly do prodejního procesu, čímž mohly vzbuzovat u klientů dojem, že nemají na výběr. Zároveň na trhu chyběla speciální právní regulace pro realitní zprostředkovatele a díky tomu jasně definovaná pravidla, jako je tomu u jiných druhů úschov. Tuto situaci změnil až zákon o realitním zprostředkování v roce 2020, který tyto pravidla pro všechny realitní kanceláře jasně nastavil.

Jedním z hlavních je, že každá úschova již musí mít svůj vlastní úschovný účet, a že realitní kancelář nemůže bez žádosti klienta (učiněné předem a písemně) úschovu „svévolně“ zajistit. Strany prodeje, které se rozhodnou právě pro realitní úschovu, tak dnes mají větší právní jistotu a realitní úschova je dnes považovaná za zcela standardní a rovnocennou úschovu.

Úschova může předejít velké řadě problémů, a protože se u kupní ceny za nemovitost zpravidla jedná o poměrně velké částky, doporučujeme s nimi neriskovat a požádat svého realitního makléře o zajištění úschovy, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv ze shora uvedených možností.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují

Měřeno Swiss Life Hypoindexem zůstávají úrokové sazby hypoték stále vysoké. Jako čirá utopie se tak jeví předpovědi, že by se na konci letošního roku mohly pohybovat okolo čtyř procent. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba jen o 0,19 procentního bodu. Těžko proto očekávat, že by se za následující čtyři měsíce snížila o 1,38 procentního […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

06. 09. 2024

Bytový dluh v Praze stále narůstá, stát na tom tratí miliardy

Nabídka nových bytů v Praze výrazně zaostává a ceny proto začaly opět růst. A to navzdory tomu, že počet bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Podle Central Group jejich počet v metropoli dosahuje již téměř 145 tisíc. Kvůli dlouhodobě nefunkčnímu systému povolování nových staveb se je ale nedaří v dostatečném počtu uvádět na trh.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024

Komentář: Pozor na realitní šmejdy!

„Obracíme se na vás jako spolumajitele pozemku číslo XY. Jako přímý zájemce vám nabízíme odkoupení vašeho podílu na předmětné nemovitosti. Platíme ihned, veškeré náležitosti s prodejem a přepisem nemovitosti zařídíme za vás.“ Mail či dopis s podobným obsahem v poslední době přišel snad každému vlastníkovi nemovitosti a často nejen jednou.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *