EUR 25.235

USD 23.324

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.235

USD 23.324

Jak překonat inflaci?

 

V průběhu roku 2023 můžete sledovat kontinuální pokles enormně zvýšené inflace. I tak se ale její hodnota stále pohybuje výrazně nad cílem České národní banky. V budoucnu se dá očekávat její další postupné snižování, nicméně ke dvěma procentům se jen tak nevrátí. Právě proto je třeba přemýšlet nad tím, kam úspory a volné prostředky investovat. V případě, že tak člověk neučiní, budou rychle ztrácet svou hodnotu.

Loading



 

V dnešní době se nabízí řada vhodných nástrojů, jak zhodnocovat své prostředky. Jedním z nich je využití tak zvaných repo fondů, které s naprosto minimálním rizikem přinášejí zhodnocení přes 6 %. Ty investují do cenných papírů vydávaných ČNB. Vzhledem k aktuální situaci na trhu se ale ukazují jako atraktivní i dluhopisové fondy. Loni tyto instrumenty zažily jeden z nejhorších roků, nicméně nyní se blýská na lepší časy.

Každý investor by měl zpozornět a začít pomalu, ale jistě přesouvat své peníze z peněžního trhu právě do dluhopisů. S tím, jak centrální banky na celém světě (včetně ČNB) začnou snižovat úrokové sazby, se cena dluhopisů požene vzhůru, což je skvělá investiční příležitost pro každého. Bavíme se nyní o dluhopisech státních, případně podílových fondech zaměřených na dluhopisy, ovšem nikoliv o dluhopisech korporátních. U těch je totiž stále poměrně vysoké riziko nesplacení, tedy kreditní riziko.

Právě dluhopisové fondy dokážou skvěle vyvážit nebezpečí, že investor nedostane své peníze zpět, a díky velké diverzifikaci přinášejí klientovi poměrně zajímavý a hlavně stabilní výnos. V dnešní době totiž není problém připisovat u této třídy aktiv výnos pod deset procent. To přitom bylo ještě několik let zpátky takřka nemyslitelné. Některé dluhopisové fondy díky velkému rozložení portfolia tento výnos prakticky garantují v případě, že investor dodrží svůj investiční horizont.

Každý člověk, kterému doma leží úspory pod polštářem nebo v bance na běžném účtu, by měl zvážit, zda své peníze nezačít zhodnocovat. Je totiž věčná škoda přicházet při takové inflaci o své těžce vydělané úspory. Poraďte se proto se svým finančním konzultantem, který zařídí, abyste o své peníze nepřišli a navíc je ještě zhodnotili. Můžete tak začít vést život podle vašich vlastních představ.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Analýza: Ceny bytů v Praze se dotahují na úroveň západoevropských metropolí

Průměrná nabídková cena bytů v Praze dosahuje hodnoty 4842 eur za metr čtvereční a blíží se úrovni měst jako je Madrid, kde stojí metr čtvereční 4951eur, popřípadě Vídni nebo Berlínu, kde lze pořídit byt za 5151 eur, respektive za 6195 eur za metr čtvereční. Byty v české metropoli dnes pořídíte dráž než v Říme, kde se cena […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024

Byty v České republice nikdy nebyly dražší. A jak to bude dál?

Během druhého čtvrtletí letošního roku došlo na českém nemovitostním trhu k dalšímu růstu cen prodaných bytů. Po období poklesu tak třetí kvartál v řadě průměrná cena za celou Českou republiku rostla, konkrétně o 2,4 % na 101 700 Kč za metr čtvereční, oproti 4 % a 99 300 Kč za metr v prvním letošním čtvrtletí. […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *