EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Text: Veronika Hejná

06. 02. 2024

0 komentářů

Stavebnictví zakončilo rok 2024 v mínusu

 

Loňský rok nebyl pro tuzemské stavebnictví příliš pozitivním obdobím. Ať už proto, že se stavebnictví se muselo vypořádávat s vysokými cenami stavebních materiálů, nedostatkem kvalifikovaných i pomocných pracovníků nebo vysokými úrokovými sazbami. Překážek růstu však bylo jistě více, včetně celkově slabé ekonomiky a s ní spojené slabší poptávky po nových bytech a komerčních realitách.

Loading



 

Za celý rok stavební výroba poklesla o 2,6 % s tím, že horší výsledky tentokrát vykazovala inženýrská výstavba zaměřená na budování infrastruktury. V samotném prosinci dokázalo stavebnictví růst o 1,3 % (meziměsíčně), meziročně si však pohoršilo o necelých pět procent.

Lichotivé nejsou ani aktuálně prezentované výsledky nové bytové výstavby. Ta byla jen v prosinci meziročně o 16,5 % nižší, a to především v důsledku pokračujícího útlumu výstavby v Praze. Za celý rok 2023 se začalo v ČR stavět o 15,5 % méně bytů než v roce 2022.

Nových bytů se tak aktuálně staví asi tak málo jako v době covidu. Boom výstavby, který pak následoval neměl dlouhého trvání, když jej zastavila inflace a drahé peníze vedoucí k odkládání nových projektů. O byrokratických překážkách rozjezdu výstavby snad není třeba ani mluvit.

Co čekat od roku 2024? Z pohledu zakázek situace na první pohled nevypadá nějak dramaticky, i když jsou vidět poněkud slabší objednávky u inženýrské výstavby. Příliš přesvědčivá nejsou data ani u nových stavebních povolení u bytové výstavby, takže je vidět, že pomyslnou zatáčku zatím nevybrala ani tato část stavebnictví. Situace se ovšem může v průběhu roku začít měnit s tím, jak budou korigovat vstupní ceny a zlevňovat peníze.

Petr Dufek, hlavní ekonom CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Najmout stavební firmu je stále dražší, příliš neušetříte ani na stavebním materiálu

Nechat si postavit rodinný dům, garáž nebo chatu je rok od roku dražší a tento trend se ne a ne změnit. Jakékoliv odklady zahájení stavby se i drobnému investorovi prodraží až o stovky tisíc korun. Stavitel příliš neušetří ani na stavebním materiálu, jeho ceny se totiž v polovině léta snížily jen neznatelně o 0,1 procenta. Mnohé […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024

Problémy s novým stavebním zákonem jsou mnohem hlubší, nejde jen o digitalizaci

Novelu přechodných ustanovení k novému stavebnímu zákonu (NSZ), která by se měla stát bypassem pro překlenutí současné právní nejistoty, požadují nejen stavební inženýři. Podle České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Českého svazu stavebních inženýrů a spolku SIA – stavitelství, inženýrství, architektura by novela měla aspoň částečně napravit problémy, které na celou oblast […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *