EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Česko je s neklesajícími cenami komerčních nemovitostí stále větší anomálie

 

Neobsazené kanceláře a propady valuací komerčních nemovitostí v zahraničí začínají dělat vrásky nejen majitelům, ale také ekonomům. Česko však nadále patří k trhům, kde se zásadní propady neočekávají. Z turbulentních let paradoxně vyšlo posílené ve prospěch domácích hráčů a v diverzifikaci nájemců začíná být dokonce dáváno za vzor.

Loading



 

Na to, že český trh zůstává stabilní, bychom však měli být hrdí jen částečně. Z velké části je to totiž jen další z důsledků klesající světové atraktivity Česka pro zahraniční investory. Cenové bubliny, které nyní táhnou dolů valuace v USA nebo Velké Británii a začínají dělat vrásky například bankám v Německu, se u nás neměly šanci vytvořit. Český trh je zkrátka natolik malý, konzervativní a uzavřený, že si z větší části hraje podle vlastních pravidel.

Týká se to nejen financování, kde výrazně posiluje role lokálních hráčů – ať už přímo českých nebo středoevropských fondů a skupin – ale také tempa výstavby. Počet „áčkových“ kanceláří je v Praze pod úrovní dlouhodobé poptávky. A tento stav má dlouhodobý charakter. Podle odhadů Jiřího Skotnici, šéfa valuačního oddělení RSM, se za posledních pět let nepostavilo odhadem 30 % ze všech plánovaných projektů anebo došlo k výrazné změně jejich funkce.

A mění se i naše role přímo v zemích Visegrádu. Roli dravce v regionu si nárokuje Varšava, která dokáže nabídnout dobrou cenu i odpovídající kapacitu, to vše s polským hospodářským zázrakem v pozadí. Pro firmy z německého regionu je pak atraktivní Poznaň jako „město na půl cesty“. Velkou roli hrají také přísliby budoucí konektivity. I v tomto je Polsko výrazně progresivnější.

„V podstatě není moc důvodů, proč by například velké centrály měly chtít svoje sídla v Praze nebo v Brně. Ceny jsou tu vysoké, výběr malý, letecká i železniční spojení jsou méně atraktivní a archaicky dnes začíná působit už i nehotová dálniční síť a chybějící obchvaty významným měst. Zejména Prahy, kde je situace až tragikomická. Trh je tedy saturován firmami, které v Česku být musí – a to jsou z podstaty lokální hráči,“ zmiňuje Jiří Skotnica.

REKLAMA

Česká skladba nájemců jako vzor pro Evropu. Ustojí i turbulence

To ostatně vede k tomu, že se proměňuje česká skladba nájemníků. Nájemci jsou v českých administrativních budovách výrazně pestřejší a velké společnosti místo pronájmů celých objektů často volí raději cestu vlastního developmentu na rozvojových územích. Zvyšující se podíl prostor je pak věnován flexibilním pracovištím, objevují se první experimenty s transformací kanceláří na nájemní apartmány nebo jejich přestavbu na služby.

„Dochází tak k paradoxní situaci. Česko si svým ultrakonzervativním přístupem postupně vydobývá postavení trhu, kde je mix kancelářských prostor a jejich funkce v přepočtu na hlavu dáváno za příklad toho, jak by měly budoucí trhy s kancelářemi v době postkoronové vypadat,“ uvádí Jiří Skotnica. „Hlavním motivem je diverzifikace. To znamená větší zastoupení coworkingu, menší monokulturní projekty, ale také výrazné soustředění se na výstavbu jen v těch nejlukrativnějších lokalitách s dobrou dopravní dostupností hromadnou dopravou a dosahem lokálních center.“

Pokud by evropský trh s kancelářemi kolaboval, bude podle Skotnici Česko i nadále sice malým, ale stabilním trhem. Paradoxně by na tom mohli vydělat především lokální hráči: kancelářský trh by se totiž mohl zkonsolidovat ve prospěch místních finančních skupin. Jak už se ukázalo v minulosti, „neatraktivní Praha“ bývá mezi prvními lokalitami, odkud se investoři sanující dluhy stahují. Otřesy by díky tomu zároveň nemusely mít zásadnější dopady na valuace.

„Dá se totiž předpokládat, že výnosy z nájmů nebudou v Česku klesat ani ve chvíli, kdy by například Německo bojovalo s neobsazenými prostorami. Dokud bude česká ekonomika fungovat, nebude problém zaplnit uvolněné prostory v podstatě v jakémkoli objektu,“ domnívá se Jiří Skotnica. „A pokud by někde výnosy klesly pod udržitelnou hranici, což se týká hlavně takzvaných ‚béčkových‘ budov v méně atraktivních lokalitách, nastoupí cesta redevelopmentu a transformace například na byty,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Čím vším lze ručit v případě hypotečního úvěru?

Zástava nemovitosti je klíčovou součástí získání hypotečního úvěru. Existuje však řada netradičních možností zástav, které mohou žadatelé o hypotéku využít. Ručit lze například rekreačním objektem či rozestavěnou nemovitostí. Zároveň je důležité znát i nemovitosti, které jako zástavu použít nelze, jako jsou družstevní byty nebo pozemky neurčené k výstavbě. Správný výběr zástavy může výrazně ovlivnit dostupnost […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Analýza: Ceny bytů v Praze se dotahují na úroveň západoevropských metropolí

Průměrná nabídková cena bytů v Praze dosahuje hodnoty 4842 eur za metr čtvereční a blíží se úrovni měst jako je Madrid, kde stojí metr čtvereční 4951eur, popřípadě Vídni nebo Berlínu, kde lze pořídit byt za 5151 eur, respektive za 6195 eur za metr čtvereční. Byty v české metropoli dnes pořídíte dráž než v Říme, kde se cena […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024

Byty v České republice nikdy nebyly dražší. A jak to bude dál?

Během druhého čtvrtletí letošního roku došlo na českém nemovitostním trhu k dalšímu růstu cen prodaných bytů. Po období poklesu tak třetí kvartál v řadě průměrná cena za celou Českou republiku rostla, konkrétně o 2,4 % na 101 700 Kč za metr čtvereční, oproti 4 % a 99 300 Kč za metr v prvním letošním čtvrtletí. […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *