EUR 25.345

USD 22.982

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.345

USD 22.982

Komentář: Nemovitosti v Česku znovu zdražují, nedostupnost vlastnického bydlení zůstane problémem

 

Korekce na tuzemském nemovitostním trhu je minulostí. Alespoň tak hovoří aktuální zpráva o finanční stabilitě z dílny ČNB, dle které se ve druhé polovině roku 2023 zastavil zhruba roční pokles realizovaných cen nemovitostí. V souhrnu šlo o relativně mělkou korekci o necelá 4 % a nenaplnily se tak obavy/přání prudšího propadu cen jako v letech 2008-2013 po světové finanční krizi.

Loading



 

Nejnovější tržní data potvrzují, že od konce minulého roku dochází k vcelku svižnému zdražování nemovitostí, zvláště u novostaveb ve velkých regionálních centrech. To dokumentuje i pohled na hypoteční trh. Skutečně nově poskytnuté hypotéky (data ČBA) přesáhly v květnu poprvé po dvou letech hranici 20 mld. Kč. Podle centrální banky cenový růst dále zrychlí na meziročních 5 % ke konci letošního roku. V dalších letech by pak měl růst cen setrvat na obdobných úrovních. Hlavním hnacím motorem budou dva faktory, které mají dlouhodobě dominantní vliv – postupný pokles hypotečních sazeb a rostoucí nominální příjmy domácností.

Opětovné zdražování nemovitostí není dobrou zprávou pro dostupnost vlastnického bydlení, která je už tak v Česku jedna z nejhorších v celé EU. A na obzoru jsou další potenciální impulsy pro vyšší ceny. Dlouhodobě bojujeme s nedostatečnou výstavbou, která souvisí se zdlouhavými povolovacími lhůtami a byrokratickým peklem, kterým si stavitelé musí projít.

Nový stavební zákon slibuje zjednodušení a principiálně jde o krok správným směrem, ale s jeho červencovým začátkem platnosti to vypadá – eufemisticky řečeno – na nemalé porodní bolesti. Podle některých developerů je rizikem krátká „doba temna“, kdy bude tempo schvalování stavebních povolení výrazně přibrzděné.

Shrnuto, podtrženo, tuzemský nemovitostní trh má to nejhorší za sebou. Návrat k cenovému růstu přitom trval relativně krátkou dobu v porovnání s obdobím 2008-2013. Zdražování nemovitostí by však nemělo nabrat podobně překotného tempa jako v letech 2021-2022. Sama ČNB odhaduje pravděpodobnost obnovení meziročního růstu přesahujícího 20 % přibližně na 10 %.

Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 %

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypoték a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnila. Pravděpodobně hlavním důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

04. 10. 2024

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

Když „navždy spolu“ nevyjde a začne boj o nemovitost

Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *