EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

10. 07. 2024

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex červenec 2024: Banky hypotéky opět nezlevnily

 

Česká národní banka na konci června počtvrté v řadě snížila základní sazbu o 50 bazických bodů na 4,75 % p. a. A jak na to zareagovaly banky s úrokovými sazbami u svých hypoték? Jedno velké nic. Dokládá to aktuální hodnota červencové průměrné nabídkové sazby podle Swiss Life Hypoindexu, která se v porovnání s červnem prakticky nezměnila. Stagnace úrokových sazeb u hypotečních úvěrů i přes dynamické kroky ČNB trvá už dlouhých šest měsíců.

Loading



 

V období, kdy ČNB přistoupila k razantnímu zvyšování sazeb, banky stačily s touto dynamikou držet krok. Nyní, kdy centrální banka výrazně snižuje, na straně bank to minimálně v případě hypotečních úvěrů výrazně drhne. Ale je tu jedna výjimka. Jediná Moneta se z devítky českých bank poskytujících hypotéky vymyká. Zde můžete sehnat hypotéku už od 4,44 % p. a. při fixaci na pět let, tedy o více než procentní bod výhodněji, než je průměr celého trhu.

Průměrná nabídková sazba 5,49 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. červenci 2024 byla 5,49 % p. a. (v červnu to bylo 5,51 % p. a.). Za měsíc klesla jen o dva bazické body. Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu 6,37 % p. a., klesly úroky u hypoték jen o 0,88 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,25 procentního bodu.

„Průměrná nabídková sazba českých bank vyjádřená Swiss Life Hypoindexem v červenci opět drobně poklesla, a to na hodnotu 5,49 %, což je oproti minulému měsíci pokles pouze dva bazické body. Je tak vidět, že i přes opětovné snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky, hypotéky příliš nezlevnily a banky tak nadále drží kurz velmi pozvolného snižování sazeb. Navíc u některých fixací hypoték na 80 % LTV banky naopak sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. I nadále se potvrzuje to, že pokud má klient vybranou nemovitost a čekal s podáním žádosti o hypotéku na snížení sazeb, tak čekat nemusí. Jen s největší pravděpodobností klient sáhne po kratších verzích fixací, jako jsou roční nebo dvouleté, maximálně tříleté,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Jiří Sýkora nabízí i vysvětlení, proč banky cenu hypoték nesnižují: „S ohledem na to, že schválená maximální výše poplatku za předčasné doplacení úvěru platná od letošního září neodpovídá té částce, za kterou lobbovaly banky, je téměř jasné, že banky si budou i nadále vytvářet rezervu na každém novém klientovi. A tak se nějaké výrazné zlevňování hypotečních sazeb nedá očekávat.“

REKLAMA

Graf 1: Swiss Life Hypoindex červenec 2024

Měsíční splátka klesla pod 21,5 tisíce korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,49 % p. a. byla v červenci 21 475 korun. Meziměsíčně klesla o 45 korun, od začátku roku zhruba o tisícovku.

Graf 1: Měsíční splátka – vzorový příklad

ČNB přibrzdí se snižováním sazeb

Bankovní rada ČNB na svém jednání 27. 6. 2024 snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 4,75 %. Zřejmě to bylo naposledy, kdy přistoupila k takto výraznému snížení. Po prázdninách je pravděpodobné, že ČNB přibrzdí a bude snížovat svoji základní sazbu již jen o čtvrt procentního bodu,

REKLAMA

„Dle guvernéra Aleše Michla by měla bankovní rada na příštích jednáních diskutovat o možnostech zpomalit snižování sazeb nebo sazby na nějaký čas stabilizovat. To je v souladu s naším základním scénářem, který na příštích zasedáních počítá s poklesem sazeb o 25 bazických bodů. Na konci roku vidíme repo sazbu na úrovni 4,0 %, tedy včetně taktické pauzy v cyklu snižování sazeb na konci roku. Důvodem bude krátkodobé zvýšení inflace dané statistickou hrou v podobě nižší srovnávací základny a také možná obava o rozsah tradičního lednového přecenění,“ poznamenal Dominik Rusinko, analytik ČSOB.

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *