EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 07. 2024

0 komentářů

Můžete mít trvalý pobyt na chatě?

 

Trvalý pobyt je adresa, kterou oficiálně nahlásíte úřadům. Je to adresa, kterou máte uvedenou v občanském průkazu, na kterou vám chodí dopisy z úřadů, adresa, kterou stát bere, že vás tam vždy zastihne. Trvalé bydliště nemůžete přepsat na jakoukoliv nemovitost. Řídí se totiž jistými pravidly.

Loading



 

Podmínky pro zřízení trvalého pobytu najdete v § 10 zákona č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a o rodných číslech ve znění pozdějších předpisů. Dle tohoto zákona může mít občas ČR jen jeden trvalý pobyt a to v nemovitosti, která je označená číslem popisným nebo evidenčním, případně orientačním. Nemovitost musí také být určena pro bydlení, ubytování nebo pro individuální rekreaci.

Z toho víceméně vyplývá, že trvalé bydliště můžete mít i na chatě, pokud má tato číslo popisné nebo orientační.

  • Číslo popisné mají budovy určené k bydlení, zpravidla rodinné domy nebo bytové domy.
  • Číslo evidenční nebo orientační mají zase budovy určené k rekreaci, tedy chaty a chalupy.

Pro zřízení trvalého pobytu na chatě potřebujete:

  • Nájemní smlouvu nebo být majitelem nemovitosti, na úřadu je nutné prokázat, jaký je váš vztah k nemovitosti a to, že máte právo nemovitosti užívat.
  • Stávající doklad totožnosti, občanský průkaz, u něj vám na úřadu přestřihnou roh a zneplatní ho.
  • Navštívit obecní úřad v místě nového trvalého bydliště, na ohlašovně zanesou změnu do informačního systému evidence obyvatel.
  • Poté máte povinnost si vyřídit nové doklady, občanský průkaz, v některých případech i řidičský průkaz a nahlásit změnu trvalého bydliště do institucí.

Můžete trvale bydlet na chatě?

Při přihlašování trvalého pobytu většinou nezkoumají stav nemovitosti, kam si tento pobyt přihlašujete. Kontrolují pouze vaše doklady a poté to, že máte právo danou nemovitosti užívat. Ze zákona ale platí, že nemovitost by se měla užívat k účelu, ke kterému byla zkolaudována. Pokud je to tedy nemovitost určená k rekreaci, tak byste v ní trvale bydlet neměli.

Dalším aspektem je to, že u nemovitostí určených k rekreaci je vyšší daň z nemovitosti než u objektů určených k trvalému bydlení. Proto se také často vyplatí dát věci do pořádku a rekreační nemovitost znovu zkolaudovat s novým účelem používání, tedy jako nemovitost určenou k bydlení.

REKLAMA

Pokud takto chcete rekolaudovat chatu či chalupu, nejjednodušší je dojít na obecní úřad, ještě lépe na místně příslušný stavební úřad, kde by vám měli poradit. Nová kolaudace by měla být v souladu se schváleným územním plánem obce. Následně pak podáte Oznámení o změně užívání stavby. Změnu používání stavby zdůvodníte, přiložíte důkaz vlastnictví nemovitosti a úřad má 30 dní pro to, aby se vyjádřil

Můžete bydlet trvale na chatě?

Při celém tomto procesu stát příliš nezkoumá to, jestli je vůbec nemovitost vhodná pro trvalé bydlení. Navíc to, že si do chaty či chalupy přenesete trvalé bydliště, ještě nemusí znamenat, že tam musíte i bydlet.

Pokud se ale rozhodnete, že se přestěhujete na chalupu, tak zvažte všechny okolnosti. Přece jenom každý z nás má jiné požadavky pro rekreační pobyt a pro trvalý pobyt po celý rok. Objekt by tak měl mít připojení na vodu a kanalizaci, měl by být dostupný autem. V okolí by měla být dostatečná občanská vybavenost a občanské služby.

Hlavně pokud vlastníte chatu někde na kraji lesa, je možné, že opravdu není celoročně uživatelná. Z hlediska zákona, ale pokud má tento objekt orientační nebo evidenční nebo číslo popisné, tak je možné tam mít napsané trvalé bydliště.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

chaty a chalupy

Kupujte chaty a chalupy, levnější už nebudou

Český nemovitostní trh se pomalu probouzí a ceny začínají růst. U rekreačních nemovitostí tomu ale tak zatím není. Tam ceny naopak klesají a je možné čekat, že na podzim budou ještě o kousek nižší. Vyplatí se teď koupit nemovitost určenou k rekreaci?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024

Prázdniny skončily. Zloději se z bytů přesouvají na chalupy

Zdroj: Pixabay.com V letních měsících většina lidí nechává alespoň na nějaký čas svůj domov bez dozoru. Špatně zabezpečený byt či dům je pak skoro pozvánka pro zloděje. Se zhoršujícím se počasím se pak lidé z dovolených, chat a chalup vrací zpět do měst a do hledáčku zlodějů se dostávají opuštěné rekreační objekty.

Text: Monika Lukešová

14. 09. 2021

Trvalý pobyt na chatě

Dovolená v bytě? Díky, nechci. Češi touží po chatách takřka kdekoliv

Další lockdown, rok žádná pořádná dovolená a světlo v temném tunelu v nedohlednu. Vypadá to, že letošní rok budeme znovu trávit převážně v České republice. To není černý scénář, ale realita, se kterou počítá mnoho Čechů. Proto také raketově roste zájem o chaty, chalupy, ale i pozemky, kde se rekreační nemovitost dá postavit.

Text: Monika Lukešová

04. 03. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *