EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Do září staré kotle dokouří

 

Od září letošního roku bude zakázáno provozovat kotle, které splňují pouze I. nebo II. třídu emisí dle normy. Povoleny tak budou je ekologičtější kotle minimálně III. třídy. Zákaz platí pro domácnosti, které mají zatím starý kotel, a které tak mají ještě měsíc a něco na výměnu.

Loading



 

Jaký máte kotel, zjistíte z jeho štítku nebo z přiložených materiálů. Rozhodující je norma ČSN EN 303-5. Ta původně kotle první a druhé emisní třídy zakázala už od 1. září 2022. Nakonec tento termín platil jen pro jiné objekty než ty určené k bydlení. Termín pro domácnosti byl posunut o dva roky. Tento rok ale lhůta končí a je čas vyměnit kotel za úspornější.

Je úspornější kotel lepší?

S úspornějším kotlem nejen budete splňovat platná pravidla a budete při topení nebo ohřívání méně vypouštět škodlivé látky. Ale také to nejspíše poznáte na vyúčtování spotřeby plynu. Kotle vyšší emisní třídy jsou totiž úspornější. Takže spotřeba bude nižší a v peněžence vám zbyde více.

Dotace na kotel

Na nový kotel v domácnosti můžete získat dotace. Vláda se tak snaží podpořit ekologičtější a také úspornější provoz domácností. Můžete tak získat oblíbenou kotlíkovou dotaci nebo dotaci z programu Zelená úsporám. Hlavně kotlíkové dotace byly v minulosti velmi oblíbené a jejich kapacita se po každém vyhlášení velmi rychle zaplnila.

Kotlíkové dotace: jsou určené pro nízkopříjmové skupiny, až 95 % nákladů, peníze předem.

REKLAMA

Kotlíkové dotace jsou určené pro domácnosti, kde všichni členové pobírají starobní nebo invalidní důchod třetího stupně, nebo pro domácnosti, které od 1. ledna 2022 do dne podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. Peníze můžete dostat předem a použít na výměnu kotle I. nebo II. emisní třídy. Žádosti se podávají na krajském úřadě, termíny a další podmínky můžete najít na stránkách Státního fondu životního prostředí.

Nová zelená úsporám: dotace pro ostatní domácnosti, až 50 % výdajů

Zelená úsporám je určena pro všechny další domácnosti, které nesplňují podmínky kotlíkových dotací. Získáte sice na dotaci méně, ale dotaci můžete využít na plno zdrojů tepla, nejen na přesně definované tři typy v rámci kotlíkových dotací. Další informace najdete na oficiálních stránkách programu.

Výměna kotle je nejlepší v létě

Jaký nový kotel bude nejvhodnější právě pro vás, je lepší svěřit odborníkovi. Nechte si určitě navrhnout a doporučit vhodný kotel. Každopádně právě teď je nejvyšší čas začít vše řešit. Výměna kotle je určitě lepší během teplých měsíců, kdy se nemusí topit. Navíc dotace jsou buďto už otevřené nebo se budou otevírat brzy.

Za určitých okolností není nutné neekologický kotel rovnou vyměnit. Některé kotle je možné přestavit na úspornější verzi. Normy a pravidla se také netýkají kamen nebo krbových vložek, které vytápí místnost. Na druhou stranu právě teď jsou podpory od státu na nákup ekologické a úsporné varianty opravdu vysoké a není jisté, jestli tomu tak bude i v budoucnu. Navíc normy se můžou ještě dále zpřísnit, takže přestavba se vám možná nevyplatí. A je vhodnější rovnou kotel vyměnit.

Podle oficálních infomací by se totiž měly státní podpory spíše v budoucnu snižovat. Po 1. září si možná stále bude možné sáhnout na některou z dotací, ale jejich částka bude výrazně nižší. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana je tak jedině možné doporučit s výměnou a se žádostí o dotaci neotálet.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

výměna kotle

Čas na výměnu neekologických kotlů se krátí

Na základě zákona o ochraně ovzduší bude od počátku září 2022 zakázáno v České republice provozovat kotle na tuhá paliva, které jsou zařazeny do nižší než 3. třídy. Domácnosti musí zajistit jejich výměnu. Při porušení této povinnosti hrozí pokuta ve výši až 50 000 korun.  

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

01. 11. 2021

Vytápění bytového domu - dům před rekonstrukcí a po rekonstrukci

Oprava domu se vyplatí. Jak moc?

Stát nabízí řadu podpor a příspěvků na snížení energetické náročnosti domů. Vyplatí se? A jak se projeví úspory na vytápění v nově zrekonstruovaném bytovém domě? (Případová studie rekonstrukce)

Text: Petr Zámečník

24. 10. 2017

stará kamna

Kotlíkové dotace jsou zpět v nové podobě

Ministerstvo životního prostředí odstartovalo druhou vlnu kotlíkových dotací. Na výměnu až 35 tisíc starých kotlů půjde celkem 3,4 miliardy korun. Nově zavádí dotační stropy na nové zdroje či možnost podat žádost v elektronické podobě.

Text: Jana Zámečníková

17. 03. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *