EUR 25.085

USD 22.483

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.085

USD 22.483

Ceny chat a chalup před rekonstrukcí klesají, ty po rekonstrukci drží cenu

 

S létem a výjezdem Čechů do zahraničí klesá cena chat a chalup. Krátkodobí pronajímatelé rekreačních objektů v ČR ale nejsou ze situace vůbec nadšeni. Zatímco před rokem měli léto téměř plné, tento rok jsou na 50% obsazenosti. V této souvislosti dochází k poklesu zájmu o rekreační objekty, a to i ve velmi žádaných lokalitách. Otevírá se zde okno k pořízení takové nemovitosti za velmi příznivých cenových podmínek.

Loading



 

Situace není ale stejná všude a velmi záleží též na stavu objektu, zdali je před nebo po rekonstrukci. Cenové nůžky se právě v těchto případech velmi rychle rozvírají.

Z analýzy realitního serveru Videobydleni.cz vyplývá, že rekreační objekty po rekonstrukci v žádaných lokalitách rostou meziročně na ceně v řádu jednotek % meziročně. Naopak objekty před rekonstrukcí klesají na ceně i v řádu nižších desítek % ročně a to i v žádaných lokalitách.

Naše analýza také ukazuje, že investoři přestávají jevit zájem o investice do objektů před rekonstrukcí, a to především z důvodu nižšího zájmu klientů o ubytování. Tento trend je zřejmý též v nejvyhledávanějších lokalitách Krkonoš, Šumavy a Českého ráje,“ uvádí Jakub Veverka, ředitel realitního portálu Videobydleni.cz

Ceny za m2 užitné plochy domu před rekonstrukcí se pohybují v rozmezí 5 000 Kč až 30 000Kč v závislosti na velikosti pozemku. Jedná se většinou o zajímavé investiční příležitosti ve vyhledávaných lokalitách. Ceny těchto objektů nyní setrvale klesají v řádu jednotek procent meziročně.

REKLAMA

Cenové rozmezí objektů po rekonstrukci ve vyhledávaných lokalitách se pohybují od 25 000Kč do 100 000Kč. Ve vyšších cenových relacích zahrnuje objekt připravenost přímo pro další pronajímání. Často tyto chaty a chalupy disponují vířivkami, saunami a bazény,“ říká Jakub Veverka a dodává, že majitelům chat a chalup se tedy vyplatí téměř vždy investovat do rekonstrukce svých objektů.

Z analýzy portálu Videobydleni.cz vyplývá, že udržované objekty po rekonstrukci si cenu minimálně drží, nebo lehce rostou na ceně. Velkou výhodou při prodeji za co nejvyšší cenu jsou stálí klienti, kteří se prodávají přímo s objektem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Najmout stavební firmu je stále dražší, příliš neušetříte ani na stavebním materiálu

Nechat si postavit rodinný dům, garáž nebo chatu je rok od roku dražší a tento trend se ne a ne změnit. Jakékoliv odklady zahájení stavby se i drobnému investorovi prodraží až o stovky tisíc korun. Stavitel příliš neušetří ani na stavebním materiálu, jeho ceny se totiž v polovině léta snížily jen neznatelně o 0,1 procenta. Mnohé […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *