EUR 25.270

USD 23.279

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.270

USD 23.279

Podpora stavebního spoření je nově poloviční. Proč se ho stále vyplatí mít?

 

Státní podpora stavebního spoření klesla od začátku ledna 2024 z 10 % uspořené částky na polovinu. Nově se také za určitých podmínek musí státní příspěvky danit. Aktuálně ale mohou klienti stavebních spořitelen získat čistou úrokovou sazbu okolo čtyř procent, a to po celou dobu spoření. Komu se tedy tento produkt stále vyplatí?

Loading



 

Od začátku letošního roku došlo k významným změnám v oblasti stavebního spoření. Státní podpora se snížila z původních 10 % na 5 % z ročních vkladů, maximálně však ze základu 20 000 Kč. To znamená, že maximální roční státní podpora klesla z 2000 Kč na 1000 Kč. Tato změna se týká všech smluv – jak nově uzavřených, tak i těch stávajících.

„I přes snížení státní podpory zůstává stavební spoření atraktivním produktem pro konzervativní investory,“ říká Jana Vaisová, specialistka na úvěry na bydlení ze společnosti FinGO. „Aktuálně mohou klienti získat čistou úrokovou sazbu okolo čtyř procent. Výhodou je, že tato sazba je garantována po celou dobu trvání smlouvy,“ pokračuje.

Další novinkou je zavedení daně z příjmů na vyplacenou státní podporu. Tato daň se však bude týkat pouze podpory přesahující 50 000 Kč, což se většiny klientů nedotkne. „Daň se bude vztahovat pouze na podporu vyplacenou při ukončení smlouvy, nijak se nedotkne průběžně připisovaných částek,“ vysvětluje Jana Vaisová.

Stavební spoření nadále zůstává zajímavou volbou pro ty, kteří hledají jistotu a stabilitu. „V době, kdy se očekává další pokles úroků na spořicích účtech, nabízí stavební spoření atraktivitu v podobě garance neměnné sazby po celou dobu trvání smlouvy. V případě stavebka je tato doba minimálně šest let, což je pro mnoho klientů vítaná jistota zhodnocení na poměrně dlouhou dobu,“ dodává Vaisová.

REKLAMA

Kromě spoření nabízí stavební spořitelny i výhodné úvěry na bydlení. „Klienti mohou využít řádného úvěru s garantovanou sazbou po celou dobu splácení, nebo si založit smlouvu současně s úvěrem a čerpat prostředky na bydlení okamžitě,“ vysvětluje Vaisová.

Novinkou je také zapojení stavebních spořitelen do programu „Oprav dům po babičce“, kde je stanovena maximální úroková sazba 3,5 % p. a. „Tento program představuje výrazně výhodnější alternativu oproti běžným spotřebitelským úvěrům,“ uzavírá Jana Vaisová z FinGO.

I přes změny zůstává stavební spoření atraktivním nástrojem pro konzervativní investory a ty, kteří plánují financovat své bydlení. Nabízí stabilitu, garantované úroky a možnost výhodných úvěrů, což z něj činí stále zajímavou volbu pro široké spektrum klientů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Čím vším lze ručit v případě hypotečního úvěru?

Zástava nemovitosti je klíčovou součástí získání hypotečního úvěru. Existuje však řada netradičních možností zástav, které mohou žadatelé o hypotéku využít. Ručit lze například rekreačním objektem či rozestavěnou nemovitostí. Zároveň je důležité znát i nemovitosti, které jako zástavu použít nelze, jako jsou družstevní byty nebo pozemky neurčené k výstavbě. Správný výběr zástavy může výrazně ovlivnit dostupnost […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Analýza: Ceny bytů v Praze se dotahují na úroveň západoevropských metropolí

Průměrná nabídková cena bytů v Praze dosahuje hodnoty 4842 eur za metr čtvereční a blíží se úrovni měst jako je Madrid, kde stojí metr čtvereční 4951eur, popřípadě Vídni nebo Berlínu, kde lze pořídit byt za 5151 eur, respektive za 6195 eur za metr čtvereční. Byty v české metropoli dnes pořídíte dráž než v Říme, kde se cena […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *