EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

29. 08. 2024

2 komentáře

Vyplatí se kupovat nemovitost jako investici na hypotéku?

 

Koupit si druhou nemovitost, pronajmout ji a realizovat zisk, bývala hodně oblíbená varianta vedlejšího příjmu. Jak to ale vypadá, v době vysokých úrokových sazeb nemusí být zisk tak vysoký, jaký čekáte.

Loading



 

Vezměme hypotetický případ, kdy pořizujete nemovitosti v centru Prahy. V této lokalitě můžete menší byt o dispozici 2+1 nebo 2+kk koupit zhruba za 8 až 10 000 000 Kč (dle cenových map). Nákup této nemovitosti chcete financovat hypotékou v co největší míře. Přičemž nemovitost můžete jak pronajímat dlouhodobě, tak ji můžete pronajímat turistům skrze AirBnB. Jak moc je takový nákup nemovitosti dobrá investice?

Hypotéka na 10 milionů Kč

Celých deset milionů nemůžete realizovat skrze hypotéku. Je nutno 20 % dodat z vlastních zdrojů. Maximální hypotéku tedy můžete mít na 8 miliónů Kč. Současná průměrná úroková míra na trhu je nad 5 %, u různých bank a různých fixací můžete mít štěstí i na úrokové sazby pod 4,5 %. Hodně ale bude záležet na nabídce z banky. Vezměme tedy, že dosáhnete na úrokovou sazbu 4,5 % s pětiletou fixací.

Taková hypotéka bude mít s 30letou splatností měsíční splátku asi 40 500 Kč. Dokáže si na sebe tato nemovitost vydělat?

Dlouhodobý pronájem na Praze 1

Pronájem menšího bytu v historickém centru Prahy můžete dneska najít za zhruba 25 000 Kč až tak 40 000 Kč měsíčně. Hodně záleží na standardu a velikosti bytu. Je ale nutno říct, že bohužel už neplatí, že vám nájem automaticky zaplatí splátky hypotéky. Zatímco u hypotéky s 2% sazbou byla měsíční splátka pod 30 000 Kč a tuto částku jste mohli bez problémů dostat na nájemném.

REKLAMA

Současné vysoké úrokové sazby ale nákupu těchto investičních nemovitostí určených k pronájmu nepřejí. A je velmi těžké pronajmout nemovitost tak, aby nájemné bez problémů pokrylo splátky hypotéky.

Krátkodobý pronájem a AirBnB

Nabízí se ale možnost, že by si na sebe byt vydělal v cestovním ruchu při pronajímání turistům. Menší 2+kk byty se v tuto chvíli v centru Prahy pronajímají zhruba od 2 000 Kč za noc a výš. Záviset bude na celkovém vybavení bytu a velikosti, kolik tam zvládnete ubytovat turistů. I tak je možné, že tímto způsobem realizujete příjem i 100 000 Kč za měsíc a více.

Má to ale své stinné stránky. Tento příjem musíte realizovat v rámci podnikání. A budete s tím mít i další náklady. Na úklid, na samotné pronajmutí bytu, na udržování vybavení a další. Taky vám nikdo nezaručí, že se vám opravdu povede mít byt pronajatý každý den, po celý rok a bez výpadků.

Celkově je tak možné, že si byt na hypoteční splátky bez problémů vydělá, ale bude vás to stát hodně času a také hodně peněz. Výdělek navíc není zaručený, časem tak budete nejspíše investovat i do marketingu, aby se byt pronajímal bez problémů a často.

Dlouhodobý růst cen nemovitostí

V posledních letech bylo mezi investory oblíbené i to, že koupili nemovitost, kterou neobsazovali nájemníkem, ale nechali ji prázdnou růst na hodnotě. Což možná není nejrentabilnější variantou, ale růst cen byl takový, že se na tom neprodělalo. Úrokové sazby byly nízké a ceny rostly tak, že za posledních let vyrostly téměř na 2,5 násobek. Po deseti letech tak bylo možné prodat nemovitost se ziskem, i když během těch deseti let nemovitost nevydělala ani korunu.

Na podobný výdělek ale není dobré se příliš spoléhat. I když ceny nemovitostí budou nejspíše dále růst, ale rozhodně to není zaručené.

Pokud tedy kupujete nemovitost na investici, je vhodné realizovat příjem z této nemovitosti i během běžného období. Je tedy pravděpodobné, že nemovitost stále prodáte za pár let se ziskem, ale úrokové sazby jsou stále poměrně vysoké a právě pravidelný příjem z nemovitosti vám pomůže tyto náklady pokrýt.

Vyplatí se tedy investice do nemovitosti?

Pokud vezmeme v úvahu trvalý nárůst hodnoty nemovitostí, tak se nejspíše taková investice stále vyplatí. Pokud ale chcete koupit nemovitost, pronajmout ji a realizovat zisk, který nejen zaplatí hypotéku, ale také vám zbyde malé kapesné… tak je nutno říct, že zlaté časy takových investic jsou pryč. A je možné, že zisk z této investice realizujete až při prodeji nemovitosti za několik let.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Pronájem investiční nemovitosti: výhody a nevýhody

Pronájem investiční nemovitosti: výhody a nevýhody

Investice do nemovitostí představuje pro množství lidí a začínající investory jeden z nejoblíbenějších způsobů investování peněz. Je to opodstatněné více faktory, ale rovněž má tento způsob investování své zastánce a odpůrce.

Text: Martin Balko

15. 07. 2020

Historický byt - interiér

Airbnb, nebo dlouhodobý pronájem?

Čím dál tím více majitelů nemovitostí v Praze si klade otázku, zda se vyplatí pronajímat byt krátkodobě. Hodně lidí má pocit, že by jim pronájem bytu například přes Airbnb mohl rapidně navýšit příjem. Je tomu ale skutečně tak?

Text: Petr Zámečník

29. 10. 2019

graduated-studentka

Kde se vyplatí pronajímat byt studentům?

Koupit byt a pronajímat ho studentům může znít jako výhodná investice. V době, kdy ceny bytů v Praze či Brně stále rostou závratnou rychlostí, mohou být alternativou města, kde se nachází vysoké školy a byty jsou levnější. Kde a jaké byty se vyplatí pronajímat studentům?

Text: Jana Zámečníková

13. 07. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiří Pácal

    30 srpna, 2024

    Myslím, že so opět opomíjí fakt, že vlastník bytu má další platby, než jen hypotéku. Daně a pojistky, ale hlavně příspěvky pro SVJ na jeho chod a správu/péči o společné části domu. Také musí vytvářet rezervní fond pro opravy a modernizace uvnitř bytu. To jsou nemalé částky. Drobnost, splátky hypotéky (vyjma úroků) nejdou do nákladů e je třeba nájem zdanit.

    Odpovědět

  • Pavel

    2 září, 2024

    Jiří Pácal: Ne, píšete bohužel nesmysly… Splátky hypo bez úroků si opravdu do nákladů nedáte, jenže si do nákladů dáte daňové odpisy té nemovitosti, tedy pokud kupujete inv. nemovitosti hlavně v dražších lokalitách, vaše daň bude hodně dlouho minimální, nebo budete i v daňové ztrátě… Což nicméně investoři nechtějí, protože to snižuje bonitu pro další úvěrování, takže často ani odpis nevyužijí celý, aby byli na černé nule a mohli brát další úvěry…

    Odpovědět