EUR 25.085

USD 22.483

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.085

USD 22.483

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024

0 komentářů

Najmout stavební firmu je stále dražší, příliš neušetříte ani na stavebním materiálu

 

Nechat si postavit rodinný dům, garáž nebo chatu je rok od roku dražší a tento trend se ne a ne změnit. Jakékoliv odklady zahájení stavby se i drobnému investorovi prodraží až o stovky tisíc korun. Stavitel příliš neušetří ani na stavebním materiálu, jeho ceny se totiž v polovině léta snížily jen neznatelně o 0,1 procenta. Mnohé výrobky a materiály jsou navíc stále velmi drahé.

Loading



 

Za celý loňský rok zdražily stavební práce meziročně o šest procent, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 3,8 procenta. Ještě o rok dříve v roce 2022 ceny ve stavebnictví rostly dokonce dvojciferným tempem (stavební práce o 12,4 procenta a materiál o 20,7 procenta).

Vyčkávat se zahájením stavby se rozhodně nevyplatí, každý měsíc navíc rozpočet výrazně navyšuje. Náklady na vybudování průměrného rodinného domu za poslední tři roky vzrostly o rovný milion korun. Ještě více je to vidět u velkých převážně infrastrukturních staveb za stovky milionů až miliardy korun, kde je cenové navýšení zásadnější.

Velcí investoři mají přece jen jeden trumf v rukávu – tím je právě velikost jejich projektů. U velkých zakázek totiž dokáží lépe přesvědčit stavební firmy, aby akceptovaly přijatelnější cenu. Drobný stavitel, který chce jen něco rekonstruovat nebo vybudovat menší stavbu, takovou možnost nemá.

Právě vysoké ceny, které ještě nedávno rostly dvouciferným tempem, jsou jedním z faktorů, které tlačí celé stavebnictví dolů. Kvůli zdražování se staví méně bytů, méně kilometrů dopravních staveb i dalších infrastrukturních staveb. I řada veřejných investorů musela své plány pozastavit, protože než všechno připravili a schválili, byla cena úplně jinde. Dokud se ceny stavebních prací i materiálu nevrátí do rozumných mezí, stavebnictví, které se výrazně podílí na růstu celé ekonomiky, jen tak neožije.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *