EUR 25.085

USD 22.483

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.085

USD 22.483

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 09. 2024

0 komentářů

Nájemní bydlení tvoří letos téměř pětinu investic do nemovitostí

 

Od roku 2023 stoupá podíl transakcí do nájemního bydlení na celkovém objemu investic do nemovitostí. Za první pololetí 2024 dosáhl téměř 18 %, tedy 158 milionů eur. Za druhé čtvrtletí je to dokonce 22 % celkového objemu. Vyplývá to z analýzy Savills Rental Housing in Prague.

Loading



 

Jedná se hlavně o transakce týkající se projektů nájemního bydlení, kterými v prvním pololetí byly – Vysočanský mlýn (MINT rezidenční fond), Nová Elektra (AFI Europe). Rezidenci U Šárky (Pražské arcibiskupství), Xplace Hranička/Waltrovka a Xplace Milovice. Přitom historicky podíl rezidenčních transakcí, převážně bytových domů, nepřesáhl 5 %.

„K růstu investic do nájemního bydlení pomohla i změna přístupu developerů. Z trhu kvůli drahým hypotékám vymizeli běžní kupci a začaly se prodávat celé bloky právě institucionálním investorům. Posledních pár let bylo pro developery jakýmsi katalyzátorem změny. Ačkoli prodej celé budovy může vést k malé ztrátě celkových příjmů získaných z prodeje jednotlivých bytů, je tato možnost pro developery jednodušší a výhodnější. Uvidíme, jak se bude trh s nájemními byty vyvíjet a měnit, jakmile se začne dynamicky rozvíjet sektor rezidenčního bydlení. Stále však hrozí, že byty mohou být pro běžného vlastníka finančně nedostupné,“ uvedl Fraser Watson, Head of Investment v Savills

„Očekáváme, že letos nájemní bydlení překoná objem minulého roku a rok 2024 tak bude jedním z nejúspěšnějších let pro tento nemovitostní sektor. Nájemní bydlení má potenciál k dalšímu významnému růstu, čemuž přispívají podmínky na trhu vlastnického bydlení. Nájemní bydlení jako produkt je tedy u investorů stále oblíbenější, a proto očekáváme zdravou úroveň aktivity v tomto sektoru i v příštím roce,“ doplňuje Vojtěch Wolf, Senior Investment Analyst v Savills.

Největším trhem, na němž se nájemní bydlení prosazuje, je Praha. Aktuálně v ní existuje 4130 moderních nájemních bytů, tzn. ty byty které developeři a institucionální investoři staví či rekonstruují přímo za účelem dlouhodobého pronájmu. Od roku 2021 jejich kapacita vzrostla o 65 %. Momentálně je ve výstavbě další zhruba tisícovka nájemních bytů a více než další tři tisíce bytů developeři připravují. Kromě moderních bytových domů v institucionálním vlastnictví se do sektoru nájemního bydlení řadí také spolubydlení (tzv. Co-Living), soukromé vysokoškolské koleje a bydlení pro seniory.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *