EUR 25.275

USD 22.810

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.275

USD 22.810

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 10. 2024

0 komentářů

Hypotéka a manželství. Na co myslet a jak se vyhnout problémům

 

Plánujete svatbu a zároveň řešíte vlastní bydlení? Máte několik možností, jak požádat o hypotéku – společně, nebo každý zvlášť, před svatbou i sezdaní. Každá varianta má své výhody i úskalí, a proto je dobré vědět, co zvážit a jak postupovat.

Loading



 

Svatba je často impulsem pro pořízení vlastního bydlení. Budoucí manželé mají na výběr z několika možností, jak o hypotéku požádat. Každá varianta má svá pro a proti.

„Před svatbou mohou partneři o hypotéku žádat jak samostatně, tak společně jako pár. Po svatbě se automaticky žádá společně, pokud manželé neuzavřou dohodu o zúžení společného jmění,“ vysvětluje Jana Vaisová, hypoteční specialistka ze společnosti FinGO.

Hypotéka před svatbou

Samostatná žádost jednoho z partnerů pro někoho nese výhodu v tom, že se započítají jen jeho příjmy a výdaje. Při problémech se splácením nenese druhý partner důsledky. „Tato varianta je vhodná, pokud jeden z partnerů má vysoké povinné výdaje nebo pokud plánujete v budoucnu žádat o další úvěr na druhého partnera,“ radí Jana Vaisová.

Společná žádost páru před svatbou umožňuje navýšit bonitu a dosáhnout na vyšší hypotéku. Nejdůležitějším ukazatelem pro stanovení bonity je výše příjmů a výdajů – čím vyšší příjmy a nižší výdaje máte, tím bude vaše skóre lepší. Rizikem je, že v případě problémů se splácením nesou odpovědnost oba partneři.

REKLAMA

Hypotéka v manželství

Po svatbě žádají manželé o hypotéku automaticky společně, pokud předem neuzavřou notářskou dohodu o zúžení společného jmění. „Společná žádost manželů má stejné výhody i nevýhody jako u nesezdaných párů. Umožňuje navýšit dokládaný příjem, ale v případě problémů se splácením jsou zavázáni oba manželé,“ upozorňuje Vaisová.

Hypotéka na jednoho z manželů vyžaduje aktivní kroky – návštěvu notáře a sepsání dohody o zúžení společného jmění. To stojí několik tisíc korun, proto je výhodnější požádat o samostatnou hypotéku ještě před svatbou.

Hypotéka po rozvodu

V případě, že by došlo k rozvodu, je administrativně jednodušší hypotéka, která byla uzavřena jen na jednoho z manželů. U společné hypotéky je nutná dohoda a vyrovnání mezi manžely.

„Při jakýchkoliv problémech se splácením doporučuji vždy aktivně komunikovat s bankou a hledat řešení, například dohodou o úhradě dluhu nebo v nejhorším případě i prodejem nemovitosti,“ uzavírá Jana Vaisová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Studenti rozhýbali trh s bydlením. Nájemníky to nepotěší

Se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 %. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 10. 2024

Hlavní změny ve sdílení elektřiny budou až za dva roky

Doposud umožňovaly domácí fotovoltaické elektrárny výrobu jen pro vlastní spotřebu a přebytky se posílaly do baterií nebo zpět do sítě, od srpna můžete energii vyrobenou v domě využít na své chalupě nebo ji poskytnout třeba sousedům. Stačí se registrovat u Elektroenergetického datového centra (EDC). Ačkoli sdílení elektřiny již běží, zatím jde jen o dočasnou verzi, […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 09. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték: Banky zuby nehty drží vysoké úroky u hypoték. A vydělávají

Pokud někdo čekal, že s příchodem září, kdy se pro banky výhodněji upravily poplatky za předčasně splacené hypotéky, klesnou úroky, nedočkal se. Pokud někdo čekal, že po prázdninách přijdou akční slevy bank na úrokové sazby u hypoték, opět se nedočkal. Doba ledová z pohledu zájemců o hypotéky na pořízení vlastního bydlení stále pokračuje. Poté, co […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *