EUR 25.350

USD 22.968

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.350

USD 22.968

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

04. 10. 2024

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 %

 

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypotéky a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnily. Nejpravděpodobnějším důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze strany zákonodárců.

Loading



 

Finanční instituce totiž lobbovaly za výrazně přísnější sankce za předčasné splacení. To se ale nestalo a sankční poplatky jsou výrazně měkčí, než banky chtěly, jak jsme o tom nedávno psali na Hypoindex.cz.

„I nadále pokračuje velmi pozvolný pokles hypotečních sazeb, Swiss Life Hypoindex v říjnu vykazuje hodnotu 5,34 %. Na počátku měsíce je vidět, že banky ještě nezohlednily další snížení základní úrokové sazby ze strany České národní banky o 0,25 procentního bodu z minulého týdne. Je ale otázkou, zda se banky vůbec rozhodnou toto snížení do svých hypotečních sazeb nějak zapracovat, nebo budou i nadále sazby snižovat spíše kosmeticky,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Jak Jiří Sýkora doplnil: „Na základě  dosavadního postupu finančních institucí se dá očekávat, že i další vývoj hypotečních sazeb bude velmi pozvolný. A úroky na konci letošního roku tak budou hranici 4 % atakovat spíše výjimečně. Na druhou stranu tento vývoj alespoň neeskaluje ceny nemovitostí, které i nadále spíše stagnují nebo alespoň stoupají jen velmi pozvolně.“

Průměrná nabídková sazba 5,34 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 2. říjnu 2024 byla 5,34 %. (v září to bylo 5,38 %). Za měsíc klesla jen o čtyři bazické body, tedy stejně jako v září. Letos průměrná sazba klesla jen o 0,68 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka (ČNB) snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu na aktuálních 4,25 %.

REKLAMA

V současné době je rozdíl mezi průměrnou nabídkovou sazbou hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu a dvoutýdenní repo sazbou ČNB 1,09 procentního bodu ve prospěch centrální banky. V květnu 2022, kdy byl Swiss Life Hypoindex na stejné úrovni jako nyní, byla sazba ČNB 5,75 %, tedy rozdíl ve prospěch bank činil 0,42 procentního bodu.

Graf 1: Swiss Life Hypoindex říjen 2024

Pozadí: Nikdo se nedočkal toho, co chtěl

Vláda očekávala solidní příjem z bankovní windfall tax. Nedočkala se. Banky očekávaly výrazně výhodnější podmínky (myšleno sankce vůči klientům) za předčasné splacení hypotéky. Nedočkaly se. Zájemci o hypoteční úvěry letos očekávali výrazně dynamičtější snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Nedočkali se. Zdá se, že nikdo není vítězem. Za o něco delší část provazu tahají banky, nejvíce tratí zájemci o vlastní bydlení.

„Novela zákona je bohužel pro banky nedostatečná. V extrémních případech dokonce hrozí, že klient za hypoteční turistiku zaplatí méně než před novelou, a to z důvodu výpočtu poplatku za předčasné splacení, kdy se počítá s tzv. referenční sazbou. Proto ke zlevňování sazeb s touto novelou pravděpodobně nedojde. K výraznějšímu zlevnění by mohlo dojít až v příštím roce, poznamenal Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Měsíční splátka klesla o necelou stovku

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,34 % p. a. byla v říjnu 21 155 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1434 Kč.

REKLAMA

Graf 1: Měsíční splátka – vzorový příklad

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

Když „navždy spolu“ nevyjde a začne boj o nemovitost

Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *