EUR 25.270

USD 23.279

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.270

USD 23.279

Zájem o nové byty v Praze nepolevuje, prodeje vzrostly o 81 %

 

Zájem o nové byty v Praze letos nepolevuje. Developeři za první tři čtvrtletí prodali celkem 4220 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 81 procent. Jen za třetí čtvrtletí se prodalo celkem 1200 nových bytů, tedy o 21,21 procenta více než ve stejném období loňského roku.

Loading



 

Cena za metr čtvereční nabízeného bytu mezičtvrtletně nepatrně vzrostla o 300 korun. Pořád je ale níže než na konci prvního čtvrtletí. Dá se tak říct, že ceny nových bytů stále stagnují. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Zájem o nové byty je letos stále velmi velký. Mírný pokles prodaných bytů ve třetím čtvrtletí v porovnání s prvními dvěma kvartály byl očekávaný a způsobily ho letní měsíce, kdy lidé řeší spíše prázdniny a dovolené. Přesto i tento kvartál zaznamenal více než pětinový růst oproti stejnému období loňského roku. Letos se projevila odložená poptávka, kdy zájemci o nové bydlení v minulých dvou letech hlavně kvůli drahým a nedostupným hypotékám nákup odkládali. Na konci loňského roku začaly hypotéky velmi pomalu zlevňovat, průměrná hypoteční sazba je nyní o půl procentního bodu nižší než loni v prosinci. Kupujícím i tohle nepatrné snížení stačilo k tomu, aby přestali čekat a vyhlédnutý byt koupili. Prodejní statistiky tento nárůst poptávky jednoznačně potvrzují,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se v hlavním městě prodalo už více bytů, než za celý loňský rok dohromady. Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů v nabídkách developerů stagnují, metr čtvereční je o 300 Kč dražší

Ceny nových bytů v nabídkách developerů mezikvartálně nepatrně vzrostly. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů je dražší o 300 korun a nyní tak vyjde na 149 500 korun. Přesto je stále levnější než v letošním prvním čtvrtletí, konkrétně o 170 korun. Dá se proto říci, že ceny nabízených nových bytů na pražském trhu stagnují.

REKLAMA

Na průměrných cenách se projevil návrat rezidenčních projektů s cenově dostupnými byty. Není překvapením, že ho zahájil právě Ekospol už loni projektem Výhledy Barrandov II a pokračoval v tom letos projektem Ekocity Hostivař, kde při zahájení prodeje nabídl cenu za metr čtvereční nového bytu o několik desítek tišíc korun nižší než byl celopražský průměr. Na to nižší cenou zareagovali i jiní developeři, což se projevilo i v cenových statistikách. Díky tomu na vlastní bydlení dosáhne mnohem více zájemců,“ prohlašuje Korec.

Počet dostupných bytů vzrostl, je nejvyšší za osm let

Zájemci o nové bydlení mají velice komfortní situaci, i pokud jde o výběr vysněného bytu. V cenících developerů bylo na konci třetí ho čtvrtletí 5300 dostupných nových bytů, což je nejvíce za posledních osm let. Nepatrně větší výběr měli kupující naposledy v prvním čtvrtletí 2016.

Letošní rok je ve znamení návratu cenově dostupných bytů na trh. Projekty s nejlevnějšími byty, jako je Ekocity Hostivař, jednoznačně táhnou celý trh a výrazně ovlivňují prodejní i cenové statistiky. Zájemcům o vlastní bydlení nahrávají i dostupnější a levnější hypotéky, byť jejich úroky by mohly klesat rychleji. Vlastnické bydlení má u nás silnou tradici a mít vlastní byt či dům je vnímáno i jako socioekonomický status. Proto očekávám, že poptávka v nejbližší době jen tak neklesne. Za celý rok 2024 by se mohlo v Praze prodat pět a půl tisíce nových bytů,“ dodává Korec z Ekospolu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Čím vším lze ručit v případě hypotečního úvěru?

Zástava nemovitosti je klíčovou součástí získání hypotečního úvěru. Existuje však řada netradičních možností zástav, které mohou žadatelé o hypotéku využít. Ručit lze například rekreačním objektem či rozestavěnou nemovitostí. Zároveň je důležité znát i nemovitosti, které jako zástavu použít nelze, jako jsou družstevní byty nebo pozemky neurčené k výstavbě. Správný výběr zástavy může výrazně ovlivnit dostupnost […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Analýza: Ceny bytů v Praze se dotahují na úroveň západoevropských metropolí

Průměrná nabídková cena bytů v Praze dosahuje hodnoty 4842 eur za metr čtvereční a blíží se úrovni měst jako je Madrid, kde stojí metr čtvereční 4951eur, popřípadě Vídni nebo Berlínu, kde lze pořídit byt za 5151 eur, respektive za 6195 eur za metr čtvereční. Byty v české metropoli dnes pořídíte dráž než v Říme, kde se cena […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *