EUR 25.270

USD 23.279

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.270

USD 23.279

Konec kolků ušetří stamiliony ročně, ale při převodu nemovitostí je ve hře ztráta času i peněz, varuje advokát

 

Od Nového roku bude používání kolků v Česku minulostí. Veškeré soudní a správní poplatky budou od 1. ledna nově hrazeny pouze elektronickými nebo hotovostními způsoby. Zrušení této zastaralé platební metody by mělo státu ušetřit desítky milionů korun ročně. Advokát Jakub Zámyslický z kanceláře ROWAN LEGAL však varuje před riziky, která tato změna přinese při nemovitostních transakcích. Podle něj hrozí, že kvůli nesprávnému hrazení poplatků bude docházet k prodlužování, v extrémních případech dokonce k zastavování vkladových řízení.

Loading



 

Kolky se v České republice definitivně přestanou používat s koncem roku 2024. Od 1. ledna 2025 tedy tímto způsobem nebude možné platit soudní ani správní poplatky. Stát tuto změnu realizuje v rámci modernizace a digitalizace státní správy s cílem minimalizovat zbytečné náklady. Oficiální data totiž ukazují, že jen na samotný tisk a distribuci kolků bylo v letech 2014 až 2021 vynaloženo více než půl miliardy korun. Zrušení kolků by mělo generovat úspory a zároveň přispět k větší transparentnosti a bezpečnosti platebního styku.

V souvislosti s koncem kolků se však objevují i oprávněné obavy. „Kolky představovaly efektivní nástroj zajištění při nemovitostních transakcích a garantovaly, že správní poplatek bude katastrálnímu úřadu uhrazen, čímž se eliminovalo riziko zastavení vkladového řízení kvůli neuhrazení poplatku. S jejich zrušením však zmizí praxe, kdy smluvní strany při podpisu smlouvy rovnou podepisují i návrh na vklad práva do katastru nemovitostí a na něj přilepí příslušné kolky. To zajišťovalo, že poplatek byl uhrazen okamžitě při podání návrhu, a nebylo nutné dodatečně kontrolovat jeho zaplacení,“ vysvětluje Jakub Zámyslický, advokát z kanceláře ROWAN LEGAL.

Další způsoby úhrady poplatků zůstávají nadále beze změn. Do budoucna bude možné využít platby kartou, v hotovosti na katastrálních pracovištích, nebo bezhotovostním převodem. Všechny tyto způsoby ale znamenají, že strany přijdou o možnost uhradit poplatek současně s uzavřením smlouvy. Advokát ROWAN LEGAL se domnívá, že tím vzniká riziko, že návrh na vklad bude podán bez úhrady příslušného poplatku. V takové situaci se může snadno stát, že podávající strana záměrně či nedopatřením opomene poplatek uhradit, nebo, pokud se jedná o třetí stranu, nebude mít povinnost poplatek uhradit vůbec.

„V případě, že poplatek nebude uhrazen včas, vystavují se strany riziku prodloužení nebo dokonce zastavení celého vkladového řízení. Katastrální úřad sice v takovém případě zašle účastníkům řízení výzvy k úhradě, pokud ale strany i přesto poplatek nezaplatí, může dojít ke zpoždění, a v extrémních případech i ke zrušení celé transakce,“ varuje advokát Zámyslický s tím, že rychlý zápis vkladu je často nutný pro čerpání úvěru nebo plnění závazků vůči třetím stranám.

Absence kolků tak bude znamenat větší nároky na katastrální úřady i na strany vkladového řízení. Úřad bude muset v případě nezaplacení poplatku vyzývat k jeho úhradě. Smluvní strany by pak měly věnovat více času a úsilí kontrole toho, zda řízení probíhá opravdu tak, jak má. „Smluvní strany by měly pečlivě sledovat stav řízení online a v případě potřeby poplatek uhradit, i když to podle dohody měla provést druhá strana,“ doporučuje advokát Jakub Zámyslický z ROWAN LEGAL.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

Čím vším lze ručit v případě hypotečního úvěru?

Zástava nemovitosti je klíčovou součástí získání hypotečního úvěru. Existuje však řada netradičních možností zástav, které mohou žadatelé o hypotéku využít. Ručit lze například rekreačním objektem či rozestavěnou nemovitostí. Zároveň je důležité znát i nemovitosti, které jako zástavu použít nelze, jako jsou družstevní byty nebo pozemky neurčené k výstavbě. Správný výběr zástavy může výrazně ovlivnit dostupnost […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Analýza: Ceny bytů v Praze se dotahují na úroveň západoevropských metropolí

Průměrná nabídková cena bytů v Praze dosahuje hodnoty 4842 eur za metr čtvereční a blíží se úrovni měst jako je Madrid, kde stojí metr čtvereční 4951eur, popřípadě Vídni nebo Berlínu, kde lze pořídit byt za 5151 eur, respektive za 6195 eur za metr čtvereční. Byty v české metropoli dnes pořídíte dráž než v Říme, kde se cena […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *