EUR 25.250

USD 23.244

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.250

USD 23.244

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 10. 2024

0 komentářů

Jak prodat nemovitost s nájemníkem

 

Můžete prodat nemovitost, kterou pronajímáte? Krátkou odpovědí je, že samozřejmě ano. Je to vaše nemovitosti a můžete si s ní dělat, co jen budete chtít. Dlouhou odpovědí je pak návod, jak na to, aby to bylo co nejrychlejší a neefektivnější.

Loading



 

Pokud chcete prodat nemovitost, kterou pronajímáte, tak vaše první kroky by měly vést za nájemníkem. Sice k tomu nemáte zákonnou povinnost, ale je to slušnost a možná tím prodej také hned vyřešíte. Zpravíte nájemníka o situaci a v závislosti na jeho reakci můžou nastat následující situace:

  • nájemník to sám koupí,
  • nájemník se chce odstěhovat,
  • nájemník chce zůstat a budete nemovitost prodávat i s ním.

Kupuje to nájemník

Možnost, kdy nájemník bude chtít sám nemovitosti koupit, je nejspíše nejrychlejší. Pro něj je to jednodušší, nebude se muset stěhovat. Pro vás jako prodávajícího je to vlastně ideální situace. Nemusíte podávat nikam inzerát, nemusíte řešit prodej s realitní kanceláři, nebudete muset nemovitosti fotit ani provádět případné zájemce. Taková situace je nejrychlejší a také nejjednodušší.

Na co si dát pozor? Nebudete sice potřebovat realitní kancelář, ale rozhodně je vhodné využít služeb právníka. Pomůže vám připravit kupní smlouvu, může zařídit úschovu peněz při převodu nemovitosti. Připravte se také na to, že to celé může trvat i pár měsíců, pokud si nájemník bude zařizovat novou hypotéku.

Nájemník se stěhuje

Pokud se chce nájemník odstěhovat, tak podá nejspíše výpověď smlouvy o nájmu a poběží mu tříměsíční lhůta, leda byste se dohodli jinak. Během výpovědní lhůty už vám musí umožnit provádět prohlídky bytu. Byt si můžete i nafotit a začít ho nabízet na realitním trhu.

REKLAMA

Na co si dát pozor? Možná se vám bude nemovitost hůře prodávat, zaleží také na tom, v jakém stavu ji nájemník obýval. Těžko se vám s nájemníkem budou dělat úpravy nebo úklid pro hezké fotky. Je vhodné se na všem dohodnout s nájemníkem a také případně využít služeb realitního makléře, který se o toto postará.

Nájemník chce zůstat

Jako majitel můžete nájemníkovi také dát výpověď, ale pouze ze zákonných důvodů. Pokud byla uzavřena smlouva na dobu určitou, tak jsou tyto důvody velmi omezeny, spíše se vyplatí počkat na uplynutí doby ve smlouvě. Při smlouvě na dobu neurčitou jsou důvody také omezeny, takovou smlouvu můžete vypovědět pouze, pokud se chcete do nemovitosti stěhovat vy nebo příbuzní. Prodej nemovitosti není zákonným důvodem pro ukončení pronájmu, vy ani nový vlastník tak nemůžete z důvodu prodeje výpověď nájemníkovi podat.

Existuje ale také možnost, že nemovitost prodáte i s nájemníkem. Je ale nutno pamatovat na to, že nový majitel s prodejem přejímá i zákonné odpovědnosti spojené s nájemní smlouvu. Tedy například nemůže nájemníka jen tak vystěhovat. Nájemník proto může při prodeji nemovitosti představovat překážku v prodeji. Určitě se totiž najdou zájemci, kteří by rádi koupili a do nemovitosti se i okamžitě nastěhovali. Nájemník ale i v prodané nemovitosti dle zákona zůstává a to představuje komplikaci pro nového majitele.

Ale nezoufejte i taková nemovitost se může prodat. Možná jen bude na realitním trhu nabízena o něco déle. Jsou ale kupci, kteří naopak nájemní smlouvu v bytě uvítají. Kupují třeba nemovitosti na investici. Navíc nemusí být nájemník až taková překážka, protože pokud se chce do nemovitosti nový majitel on sám stěhovat, tak dle zákona má právo podat nájemníkovi výpověď. Znamená to ale, že se bude stěhovat až pár měsíců po dokončeném převodu nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

progresivní daň 2024

Kdy budete platit z příjmu progresivní daň 2024

Daň z příjmu je v ČR stanovena na 15 %. Od určité výše příjmů je ale daň z příjmů stanovena na 23 % a platí se solidární daň. Vyšší daň zaplatíte pro všechny příjmy, které přesáhnou stanovený limit. Pro rok 2024 platí limit 1 582 812 Kč hrubého příjmu ročně. Jaké jsou případy, kdy tuto […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 09. 2024

dan z příjmu při prodeji nemovitosti

Jakou budete platit daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Při prodeji nemovitosti existuje několik způsobů, jak minimalizovat daň z příjmu. Pokud jste nemovitost vlastnili déle než pět let, jste od daně osvobozeni. Další možností je bydlet v prodávané nemovitosti alespoň dva roky před prodejem. Pokud využijete výnos z prodeje na nákup nového bydlení, také se dani vyhnete.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 09. 2024

Zdědili nemovitost

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *