EUR 25.270

USD 23.279

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 25.270

USD 23.279

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 10. 2024

0 komentářů

Stát zase jednou dodigitalizoval?

 

Minister Bartoš byl kvůli digitalizaci stavebního řízení odvolán. A stát se víceméně vrací ke starému papírovému systému. Digitalizaci získal na starosti Martin Kupka a také nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek. A rozhodlo se, že se začne znovu od nuly. Tak jak na tom s digitalizací vlastně jsme?

Loading



 

Pokud jde o digitalizaci, tak český stát rozhodně není někdo, kdo by udával trendy. Zatímco někde už mají volby přes internet, tak mi se jen dohadujeme o tom, jestli vůbec povolit korespondenční hlasování. Zatímco někde si vyřídíte všechno přes internet, tak u nás jsme se dostali k tomu, že můžete mít stejnou fotku na řidičáku i občance a doklady si můžeme nahrát do mobilu.

Pro Piráty je digitalizace jedna z hlavních priorit a byl to také jeden z důvodů, proč vstupovali do vlády. Také je nutno říct, že v digitalizaci rozhodně pokročili o dost více než za předchozí vlády. Odborníci na digitalizaci se shodují, že v oblasti koncepcí a plánů stát pokročil, Portál občana funguje a přijímačky na střední taky byly úspěšné. Nakonec to ale přece jen nedopadlo.

Jak je na tom stavební řízení nyní?

Stavební řízení je celkem komplexní proces, který trvá dlouho, je náročný na papírování a také na práci úředníků. Digitalizace měla celý proces zrychlit, měla zmenšit podíl lidské práce a navíc usnadnit přístup do celého řízení pro žadatele. Celé to mělo zrychlit stavební proces, snad i urychlit výstavbu a v důsledku zpřístupnit více bydlení a pomoci s nabídkou nových bytů na realitním trhu.

Moc to ale nefungovalo. Stěžovali si žadatelé, stěžovali si úředníci a stěžovali si tak hlasitě, že se stav digitalizace stavebního řízení stal výrazným tématem celé politické scény. A vedla k odvolání Ivana Bartoše, který měl digitalizaci na starosti. Nově je za digitalizaci odpovědný Martin Kupka z ODS.

REKLAMA

Možnosti digitalizace jsou teď mnohé. Možná celý systém vlastně funguje, stačí jen doladit pár detailů. Stačí doškolit pár úředníků, doprogramovat systém a během pár měsíců to funguje. A nebo je opravdu lepší to všechno zbourat a začít od nuly? Stát nakonec rozhodl, že začne znovu.

Kdo to všechno platí? Stát!

Pravda bude někde uprostřed. Pravdou ale je, že celou tu párty platí státní rozpočet, takže vlastně každý z nás. Už teď proces digitalizace rozhodně nebyl levný a stát by to měl platit celé znovu? A nejen to, pravdou totiž je, že stát zároveň šetří a na opravdové odborníky nemá stát často peníze. Takže sice to stojí moc, ale jde to pomalu a není to dokonalé na první pokus.

Celá digitalizace stavebního řízení zatím trvala pár let a o dalších pár let se celý proces může prodloužit. V kontrastu tak stojí loňský začátek digitalizace přijímacího řízení na střední školy. Který sice vznikal trošku podivně, proces kličkoval mezi státními předpisy, taky si prošel počátečními problémy, ale nakonec nějak fungoval. Vlastně s tím, jaké měl před přijímačkami problémy, nakonec fungoval opravdu dobře.

Jaký je současný stav?

V současné době se tak rozhoduje, co bude s digitalizací ve stavebnictví dál. Zatím stavební řízení funguje v online systému i postaru papírově. Toto provizorní řešení by tady s námi mohlo být i déle než rok. Vlastně se tak digitalizace zastavila. Zase bude později a dost těžko říct, jestli to bude o to lepší. Stát vlastně jen odsouvá něco, co mělo být už dávno hotové. Protože žijeme v době 21. století a v době internetu.

Odborníci na digitalizaci tak teď často opakují, že stát je v tomto minimálně dekádu pozadu. A srovnávají českou digitalizaci s digitálními státy severní Evropy, s Dánskem nebo s Estonskem. Kde online vyřídíte snad všechno a také to občané často využívají. A několik dalších let se toto naše zpoždění bude ještě dále zvyšovat. Tak nějak totiž dopadla ta naše aktuální digitalizace stavebního řízení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Komentář: Stavebnictví doplácí na legislativní chaos, je to šílené

Nedostupné bydlení, nedokončená dopravní infrastruktura, chybějící veřejné stavby. Problémy českého stavebnictví se dotýkají úplně každého. Mohli bychom sepsat dlouhou knihu o všech problémech, které tento sektor trápí. Ať už jde o neustále rostoucí ceny stavebních prací a materiálu, nedostatek motivovaných pracovníků či boj sousedů proti jakékoliv nové výstavbě. Nad všemi těmito i dalšími překážkami však […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 10. 2024

digitalizovat

Ukazuje se, že digitalizovat stát není jen tak

Digitalizace stavebního řízení je podle všeho zhruba něco jako reforma důchodového systému. Každý na to má svůj vlastní názor. Dost často se vlastní názor shoduje s všeobecným názorem, že to stát dělá špatně. Ale vlastně nikdo úplně neví, jak přesně to vyřešit. A hlavně se do toho nikomu ani moc nechce.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

30. 08. 2024

nový stavební zákon

Nový stavební zákon: Pro koho a kdy začne platit?

Nový stavební zákon v odložené účinnosti začne již od července letošního roku platit pro stavby dopravní a technické infrastruktury. O rok později se jím začnou řídit i „běžné stavby“. V poslanecké sněmovně se však nachází další (tzv. věcná) novela. Tento pátek má novelu ve třetím čtení projednávat Poslanecká sněmovna. Co nového přinese? 

Text: Veronika Hejná

23. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *