EUR 25.135

USD 22.590

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.135

USD 22.590

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 08. 2024

0 komentářů

Banky mají hypoteční žně, možná se i uvolí snížit sazby

 

Červencový objem poskytnutých hypoték i přes meziměsíční zpomalení zůstává příznivý a potvrzuje, že oživování hypoteční aktivity v letošním roce pokračuje a dostal se nad úroveň roku 2020. To dokládá i meziroční růst, který zrychlil z červnových 80 na 109 %. Banky a stavební spořitelny poskytly v červenci letošního roku hypoteční úvěry za 23,8 mld. Kč, z toho skutečně nové úvěry činily 19,6 mld. Kč. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitor.

Loading



 

„Situaci na hypotečním trhu jednoznačně ovlivňují meziročně výhodnější sazby, odložená poptávka klientů a obnovený růstu cen bytů a domů, jejichž nabídka navíc není nijak široká, takže kvalitní nemovitosti se prodávají rychle. Pozitivním trendem je rostoucí podíl hypoték na financování nízkoenergetických projektů, kde je mezi klienty významný podíl mladých lidí do 36 let,“ říká Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 19,6 mld. Kč. Meziměsíčně se objem snížil o 6,5 %. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 4 mld. Kč, stejně jako v květnu. Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték činil v červenci 17,4 %, což je hodnota mírně nad celoročním průměrem ve výši 16 %. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5 204, což představuje 8% meziměsíční pokles, nicméně hodnotu nad celoročním průměrem ve výši 4 774 hypoték měsíčně.

„Letní sezóna a prázdniny jsou v posledních letech spojeny se zájmem o investice do rekreačních nemovitostí v zahraničí. Tento trend dle našich údajů letos dále zesílil. Někteří klienti využívají pro nákup nemovitostí ve vybraných sousedních zemích i možnost využít jako zástavu hypotéky pořizovanou zahraniční nemovitost, což situaci dále usnadňuje a zároveň ukazuje, jak se tuzemský hypoteční trh postupně přizpůsobuje požadavkům klientů,“ připomíná Filip Vavruška, ředitel Oberbank Česká republika.

Hypotéky zatím zůstávají nečekaně drahé

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v Česku zůstávají stále nečekaně vysoké. Česká národní banka (ČNB) sice v srpnu zmírnila tempo snižování úrokových sazeb, většina bank rázně sešlápla brzdový pedál a s poklesem hypotečních sazeb nikam nespěchá. Výsledkem je srpnové snížení o 0,25 procentního bodu na straně ČNB a 0,07 procentního bodu na straně bank, měřeno průměrnou nabídkovou sazbou hypoték podle Swiss Life Hypoindexu.

REKLAMA

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. srpnu 2024 byla 5,42 % p. a. (v červenci to bylo 5,49 % p. a.). Za měsíc klesla jen o sedm bazických bodů. Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu 6,37 % p. a., klesly úroky u hypoték jen o 0,95 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu.

Konečně se otevírá prostor pro nižší sazby hypoték

Podle České bankovní asociace hypoteční sazby reagují s několikaměsíčním zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností (pozn.: jedná se především o dlouholeté úrokové swapy -interest rate swap, IRS – , které odráží cenu peněz v delších splatnostech, například 2 až 10 let). Promítá se do nich řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí. Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností po postupném rozkolísaném klesání začaly od března letošního roku opět růst. Tento vývoj se však v průběhu června otočil a zintenzivnil v posledních týdnech, kdy trhy začaly opětovně sázet na rychlejší pokles sazeb Fedu.

Tuzemské sazby delších splatností se tak nyní pohybují na nejnižších úrovních v letošním roce a zároveň na nejnižších úrovních od přelomu let 2021 a 2022. Ve srovnání s minulým měsícem jsou zhruba o 0,25 procentního bodu nižší a pod průměrem letošního roku.

„Vývoj tržních sazeb delších splatností v posledních týdnech opět otevírá prostor pro snižování hypotečních sazeb, které se v posledních měsících zastavilo. Sázky trhu na rychlejší pokles sazeb Fedu vedl i k výraznějšímu snížení tuzemských tržních sazeb, které tak nyní patří mezi nejnižší v letošním roce a zároveň na nejnižších úrovních od přelomu roku 2021 a 2022,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Banky prodávají hypotéky jak na běžícím pásu. Tak proč by zlevňovaly?

Oproti červenci se hypoteční aktivita zvýšila o třetinu. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 130 %. Srpnový objem poskytnutých hypoték (32,4 miliardy Kč) byl tak nejsilnější v letošním roce a zároveň nejsilnější od ledna roku 2022. Pokračuje oživování hypotečního trhu, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

sazby ČNB

Budou sazby ČNB dále klesat?

Rada ČNB bude znovu zasedat 25. září. V tomto roce Rada setrvale snižuje klíčové sazby ČNB. A to díky postupně stabilizované inflaci a poměrně pozitivním výhledům ekonomického růstu. Při posledním snížení se ale ukázalo, že Rada bude nejspíše stále obezřetnější a sazby budou klesat pomaleji, jestli vůbec. Posledně Rada snižovala o 0,25 procentního bodu. Bude […]

Text: Hana Bartušková

Foto: ČNB

10. 09. 2024

Najmout stavební firmu je stále dražší, příliš neušetříte ani na stavebním materiálu

Nechat si postavit rodinný dům, garáž nebo chatu je rok od roku dražší a tento trend se ne a ne změnit. Jakékoliv odklady zahájení stavby se i drobnému investorovi prodraží až o stovky tisíc korun. Stavitel příliš neušetří ani na stavebním materiálu, jeho ceny se totiž v polovině léta snížily jen neznatelně o 0,1 procenta. Mnohé […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *