EUR 25.345

USD 23.082

REPO sazba ČNB 4.25 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.345

USD 23.082

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 10. 2024

1 komentář

Ceny bytů i nájmy lámou v Brně rekordy

 

Za třetí kvartál letošního roku se v brněnských novostavbách prodalo celkem 288 jednotek. Za prvních devět měsíců to je téměř dvakrát více bytů než za celý loňský rok. Letošek tak bude pravděpodobně nejvýkonnější od roku 2016. Celkem už letos kupující za nové byty v Brně utratili více než 6,5 miliardy korun. Vysoký zájem se pomalu začíná projevovat na růstu jejich cen, zdražují i starší byty a nájmy. Údaje vyplývají z  analýzy společnosti IMPERA styl.

Loading



 

Letní měsíce zvolnily, září ale avizuje rekordní rok

V červenci se v Brně prodalo celkem 83 bytů v novostavbách, v srpnu 79 nových bytů a v září 126. Celkem tedy 288 bytových jednotek. Po rekordním druhém kvartálu se jedná o mírný pokles, ale i tak již letošní prodeje překročily hranici tisíce prodaných bytů. Vloni se přitom za celý rok prodalo slabě přes 500 bytů.

Mezi prodanými byty stále dominují menší dispozice. „Ačkoliv pozorujeme mírný přeliv poptávky a zájem o větší byty částečně roste, nadále jsou nejžádanější byty 1+kk a 2+kk,“ popisuje František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl. Malé dispozice tvoří tři čtvrtiny všech realizovaných prodejů.

Největší zájem byl v uplynulých měsících o lokality Brno-střed, Židenice a Královo Pole. V těchto třech městských částech se prodaly dvě třetiny všech novostaveb v Brně.

Oživení zažívá také hypoteční trh. Rok 2024 by mohl podle odhadů celorepublikově přinést až 270 miliard korun v nově poskytnutých úvěrech. Po období vysokých úrokových sazeb, kdy byl zájem o hypotéky utlumen, dochází k postupnému poklesu základních sazeb. Nyní je podle aktuálních dat Swiss Life Hypoindexu průměrná nabídková sazby 5,34 %.

REKLAMA

Banky mají dostatek kapitálu a chuť financovat nákupy i rekonstrukce nemovitostí. Přesto se nepředpokládá, že bychom se v dohledné době vrátili k extrémně nízkým sazbám kolem 2 %. Realistickým cílem pro hypoteční sazby je spíše 4–4,5 %,“ komentuje situaci Šudřich.

Nabídkové ceny pod vlivem zájmu rostou

Nabízených bytů je v Brně aktuálně 1636. Doplnění klesající nabídky napomohlo zejména spuštění prodeje rozsáhlého projektu Nová Zbrojovka. I přes rozšíření nabídky ale ceny po téměř dvou letech stagnace opět mírně rostou. Průměrná nabídková cena nových bytů se vyšplhala na rekordních 134 000 Kč. V tradičně nejdražší městské části Brno-střed se průměrná cena přehoupla přes 140 tisíc za metr čtvereční.

Průměrný jednopokojový byt se v Brně nabízí za 4,8 milionu korun. Za dvoupokojový byt zájemce zaplatí v průměru 7,4 milionu korun. Na třípokojový byt je potřeba vynaložit v průměru 10,9 milionu korun a čtyřpokojové byty přijdou zájemce v průměru na více než 15,5 milionu korun.


Zdroj : IMPERA styl

Starší byty i nájmy zdražují rychleji než novostavby

Zdražují ale i starší byty. A to dokonce ještě rychlejším tempem než novostavby. Z dat největšího českého realitního serveru Sreality.cz vyplývá, že aktuální průměrná nabídková cena starších bytů v Brně činí bezmála 105 tisíc korun, což představuje 15% nárůst oproti loňskému roku. To je tempo srovnatelné s lety 2020 a 2021, kdy byty zdražovaly nejrychleji.

Vedle rekordních cen novostaveb i starších bytů dosahují historického maxima i nájmy. Za nejvyšší ceny se byty v moravské metropoli pronajímaly v srpnu letošního roku, a to v průměru za 376 korun za metr čtvereční. Meziročně se tak jedná o cenový nárůst 4 %. Za posledních pět let ale nájmy vzrostly bezmála o polovinu. „V období letních prázdnin jsou v Brně nájmy tradičně nejvyšší, a to hlavně vlivem vysoké poptávky studentů, kteří hledají bydlení se začátkem nového školního roku,“ dodává ke statistikám Šudřich.

Tradičně nejdražší pronájmy nabízejí majitelé jednopokojových bytů. Průměrná cena pronajímaných garsonek činí 449 korun za metr čtvereční. Průměrný byt o výměře 33 metrů čtverečních se tak v Brně pronajímá za 14 500 korun bez nákladů na energie. Za průměrný dvoupokojový byt zaplatíte měsíční nájem 19 000 korun. Třípokojové byty se nabízí za průměrnou cenu 25 500 Kč. Nejdražší jsou byty v novostavbách.


Zdroj : IMPERA styl

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.34 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%

5.34%
Historie vývoje

 

 


Související články

Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 %

Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypoték a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnila. Pravděpodobně hlavním důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění jejich přání ze […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

04. 10. 2024

Komentář: Zdražování bytů v ČR zrychlilo a výhled není optimistický

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji. V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024

Když „navždy spolu“ nevyjde a začne boj o nemovitost

Manželství skončí rozvodem, žena zůstane s dětmi žít ve dříve společném bytě, ale protože nemůže exmanžela vyplatit, ten na ni podá návrh na exekuci. Dražbu bytu se podaří zastavit na poslední chvíli. Zní to extrémně, ale je to reálný příklad, jak mohou vypadat majetkové spory exmanželů, obzvlášť když hraje roli nemovitost.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pajk

    7 října, 2024

    To se neni co divit, Brno a Morava budou zanedlouho soucasti noveho ruskeho Imperia. Zapad bude zacinat nekde u Svitav, ktere se stanou hranicnim mestem. Ruske Imperium oddeli svou hranici velkou ruskou zdi s tisici tun ostnateho dratu a bude hlidat, aby k nemu neprebihali ekonomicti migranti ze zapadu.

    Odpovědět