EUR 25.030

USD 22.542

REPO sazba ČNB 4.5 %

Inflace 2.2 %

EUR 25.030

USD 22.542

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 06. 2024

2 komentáře

Ceny energií 2024. Elektřina a plyn v prvním pololetí

 

Ceny energií v současné době spíše klesají, stále jsou ale na vyšší úrovni, než jsme byli zvyklý před pár lety. Jaký je výhled do dalších měsíců až let? Budou ceny elektřiny a plynu dále klesat?

Loading



 

Elektřina i plyn jsou běžně obchodované a jejich cena se odvíjí od poptávky a nabídky na trhu. Od roku 2022, kdy masivně stoupaly ceny, se situace naopak uklidňuje a v současnosti ceny mírně klesají.

Cena elektřiny

Elektřina se momentálně na burzách obchoduje s cenou pod 100 EUR/MWh, 21. června 2024 byla cena 93,98 EUR/MWh, to je asi o 50 euro méně než před rokem. Toto je obchodovaná cena pro rok 2025, pro následující rok 2026 je momentálně obchodovaná cena nižší, asi 84,36 EUR/MWh. Tyto ceny jsou platné pro dodavatele elektřiny a teprve následně se přenáší do koncové ceny pro konečné odběratele.

Dá se tak čekat, že v následujících měsících bude cena elektřiny pro odběratele dále klesat, distributoři si už nyní zajišťují levnější ceny pro následné období. Jak moc by tedy cena elektřiny měla klesat? Pravděpodobně pouze v rámci několika procent za rok. Pokud ale hledáte nejnižší cenu elektřiny, tak právě teď je vhodný okamžik pro porovnání nabídek jednotlivých distributorů.

Cena plynu

Zemní plyn se v červnu 2024 obchoduje s cenou 33,94 EUR/MWh. Velmi podobnou cenu měl plyn i před rokem, je to ale téměř o dvacet euro méně, než za kolik se plyn obchodoval na začátku letošního roku. Pro dodávku příští rok do České republiky se plyn momentálně obchoduje s cenou 39,6 EUR/MWh. Pro rok 2026 se zatím plyn prodává se cenou 35,26 EUR/MWh.

REKLAMA

Vypadá to tak, že ceny plynu mají spíše stabilnější průběh. V následujícím období si budou držet svou úroveň. A k velkým změnám a výkyvům cen spíše nedojde. Oproti elektřině, kde vidíme trend postupného snižování ceny, si plyn v posledních měsících svou cenu drží. A vypadá to, že pokud se bude snižovat, tak spíše pomaleji.

Elektřina a plyn v domácnostech

Koncového spotřebitele hlavně zajímá, jak to bude v následujícím období s cenou energií pro jeho domácnost. Je lepší stávající ceny fixovat na delší nebo spíše kratší období? Výhled na následující období je poměrně pozitivní a vypadá to, že minimálně ceny elektřiny budou mírně klesat.

Také ale platí, že stále je výhodné porovnávat nabídky jednotlivých distributorů. Výhodnou cenu na trhu se vyplatí hledat.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.38 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%

5.42%

5.38%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • RichardW

    29 července, 2024

    Dobrý den, co se teda vyplatí více? Máme koupený nový byt a je tam zavedený plyn. Nechat nebo zrušit? Co jsem díval sem https://www.plyn.co tak mi přijde, že se ten plyn skoro vyplatí více. Pochopitelně se bavíme pouze o vaření. Na vytápění je tam klasický teplovod z Opatovic u Pardubic tak, jak to mají skoro celé východní Čechy. 🙂

    Odpovědět

  • Daniela

    1 srpna, 2024

    Založit elektřinu

    Odpovědět